Alergiile pot duce la complicatii grave in cazul adultilor. Care sunt sfaturile specialistilor
Aveti manifestari alergice? Atunci mergeti regulat la medicul alergolog. Daca aveti manifestari respiratorii, o vizita anuala la ORL este de asemenea obligatorie.
Aveti o afectiune alergica? Atunci includeti o evaluare a zonei ORL in examenele medicale anuale, chiar in lipsa simptomelor.
Aceasta deoarece alergiile pot produce complicatii la nivelul sinusurilor la varsta adulta. Sa vedem cum pot fi evitate!
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alergiile sunt mostenite genetic. Vorbim de boli sistemice si nu doar despre o boala a pielii, a zonei ORL sau a mucoasei plamanilor.
"Manifestarile alergice vor aparea daca e scris in codul genetic si daca e expunere la alergenul la care e predispus", explica medicul Ioan Badru Iamandescu.
Daca obsevati ca micutului ii curge nasul la expunerea intr-un anumit mediu, i se inrosesc ochii sau daca tuseste sec, mergeti la o evaluare alergologica.
"Exista o sistematizare a evolutiei alergice, asa numitul mart alegic - incepe cu manifestari cutanate, rinite, guturai alergic si incepe sa evoleaze catre astm", mai spune specialistul.
60-80% dintre rinitele alergice sunt asociate cu astmul. Si totusi vorbim despre o boala frecventa care poate fi tinuta sub control. Dupa un diagnostic corect, mentineti toate viata legatura cu alergologul si evitati pe cat posibil alergenii la care sunteti hipersensibili.
La ora actuala, exista tratamente eficiente de desensibilizare. Si evitati factorii care declanseaza alegiile. Vorbim despre fum de tigara, dar si despre colorantii si conservatii chimici din hrana.
"Trebuie sa fim foarte optimisti. Stim ca exita o boala alergica, stim alergenul la care se poate face o profilaxie inteligenta si stim ca exista momente care ajuta copilul, de ordine hormonala", explica Iamandescu.
Dupa adolescenta, 50% dintre copiii cu astm nu mai prezinta simptome. Dar nu lasati nici macar o rinita alergica necontrolata. Iar o data pe an, in rutina trebuie sa intre o consultatie ORL.
"Foarte multi pacienti dezvolta in timp polipoze nazale alergice, o boala invalidanta", spune medicul Adina Popescu.
Aceasta inseamna o inflamatie cronica a mucoasai nazale si a mucoasei sinusurilor, cu aspect de ciorchine translucid si poate duce la obstructia nasului si a sinusurilor.
"Pacientul nu mai are pe unde sa respire, apar dureri de cap, supuratii secundare", a explicat specialistul.
Aceste probleme se rezolva chirurgical. Abordarea moderna este cea endoscopica. Dar problemele pot reaparea daca alergiile nu sunt tinute sub control.