Riscurile mancarii bogate in grasimi. Un studiu medical demonstreaza ce diete pot cauza aparitia cancerului la san

Ultima actualizare: 14-05-2014 07:05
Grasimi

Chiar daca iti dau senzatia de satietate, dietele bazate pe grasimi si proteine nu sunt recomandate de medici. Un studiu recent a demonstrat riscul la care se supun femeile care aleg o dieta de acest fel.

Femeile care au o dieta bogata in grasimi saturate si proteine sunt de cinci ori mai expuse celei mai des intalnite forme de cancer la san, decat femeile cu o alimentatie echilibrata, scrie Daily Mail.

Majoritatea formelor de cancer la san sunt cauzate de hormonul estrogen sau de gena HER2. In ambele cazuri, dietele cu grasimi si proteine infleunteaza dezvoltarea unei forme de cancer la san cauzata de dereglari hormonale.

Un studiu realizat pe un esantion de 10.000 de paciente a demonstrat legatura dintre consumul de grasimi si cancerul la san. Aceeasi legatura nu a fost dovedita si in cazul femeilor al caror cancer la san nu avea cauze hormonale.

Cea mai recenta cercetare medicala in acest sens a evaluat peste 300.000 de femei din 10 tari europene, iar rezultatele au fost publicat in Jurnalul Institutului National pentru Cancer din Italia.

“Rezultatele studiului realizat in cazul mai multor femei din 10 state din Europa arata ca o dieta bogata in proteine si grasimi creste riscul aparitiei cancerului la san”, au declarat autorii studiului, aflati sub indrumarea doctorului Sabina Sieri, de la Institutul National “Tumour”, din Milano, Italia. “Si, in mod evident, consumul de grasimi saturate creste riscul bolilor cu receptori pozitivi, printre care si cancerul la san”, se mai arata in studiul indicat.

O alta cercetare medicala din 2013 a descoperit legatura dintre consumul de fast-food si cancerul de intestine, acesta din urma avand cea mai mare rata a mortalitatii, dupa cancerul de plaman.

Totodata, dietele bazate pe proteine pot mari nivelul colesterolului din sange si chiar daca acest lucru nu a fost atribuit aparitiei cancerului, poate cauza aparitia unor boli de inima.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO