Alaptarea timp de 2 ani reduce cu 12% riscul cancerului de san si al celui genital
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea la san timp de 2 ani. Pe langa beneficiile pentru copil, un an de alaptare reduce cu 12% riscul cancerului la san la mama.
Alaptati cat mai multa vreme si nu doar in beneficiul sugarilor. Hranirea naturala reduce riscul aparitiei cancerului de san si a celui genital.
In plus, bebelusii de sex feminin alaptati la san sunt protejati impotriva bolilor asociate cu expunerea masiva la hormonii estrogeni.
S-a constatat ca femeile tinere, sub 30 de ani, care nasc si alapteaza un timp cat mai lung, au un risc scazut de a face cancer de san.
De asemenea, alaptatul are influenta benefica asupra refacerii aparatului genital feminin dupa nastere.
"Refacerea uterului si a ovarelor este mai rapida in perioada de lauzie, atunci cand femeia alapteaza si toate functiile ei se vor restabili la momentul oportun", spune medicul ginecolog.
Expertii americani au cumulat aceste avantaje si au ajuns la concluzia ca un an de alaptare reduce cu 12 % riscul cancerului de san mai tarziu.
A doua sarcina si un nou an de alaptare reduc riscul cu alte 12 procente. Pe de alta parte, inainte de sarcina si dupa perioada de alaptare nu ratati ecografia de san.
Dupa perioada de alaptare se face bilantul starii de sanatate. Pe langa testele uzuale, sunt obligatoriii ecografia trasvaginala si cea de san, asa cum obligatoriu este si un examen Papanicolau. In privinta bebelusilor, avantajele laptelui matern sunt evidente. Contine hormoni de crestere si leucocite, in afara de elementele nutritive.
Tot americanii au constatat ca fetitele alaptate peste 6 luni au cu 24% mai putine riscuri de a dezvolta cancere de san si genitale la maturitate.