Turcia sustine ca un nou val de refugiati se va indrepta spre Europa. Pe cine dau vina autoritatile de la Ankara
Premierul Ungariei, Viktor Orban a mai oferit o declaratie anti-imigranti. Acesta a spus ca aproape trei sferturi din refugiati sunt barbati care arata ca o armata.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sumarul evenmentelor:
►Turcia sustine ca un nou val de refugiati sirieni se va indrepta spre Europa
►Slovenia nu exclude construirea unui gard anti-imigranti daca UE nu-i acorda suficient ajutor
►Ping-pong cu migranti peste frontiera ruso-norvegiana
►Donald Tusk ii critica pe liderii statelor UE pentru modul de gestionare a crizei refugiatilor
►Apel urgent la donatii in sprijinul tarilor coplesite de numarul mare de refugiati
►Viktor Orban: “70% dintre migranti sunt barbati care arata ca o armata. Aparati Europa!
►Posibile atentate ale extremei drepte impotriva refugiatilor au fost evitate in Germania
►Grecia ii cere Uniunii Europene un ajutor suplimentar de 330 milioane de euro pentru 2016
Turcia sustine ca un nou val de refugiati sirieni se va indrepta spre Europa
Turcia se pregateste pentru zeci de mii de refugiati suplimentari din Siria, in contextul in care fortele guvernamentale siriene si avioanele de razboi ale Rusiei bombardeaza zonele controlate de rebeli, iar oficiali turci spun ca multi dintre acesti noi aspiranti la azil vor incerca sa ajunga ilegal in Europa, relateaza Reuters.
Trupele guvernamentale siriene si aliatii lor, sustinuti de avioanele rusesti, au lansat saptamana trecuta o ofensiva impotriva rebelilor la Alep, unde inca se mai afla doua milioane de persoane.
O alta ofensiva in provincia Hama, la sud-vest de Alep, a determinat de asemenea stramutarea a zeci de mii de persoane, potrivit reprezentantilor organizatiilor umanitare. Estimarile privind numarul total al persoanelor dislocate variaza intre cifra de 30.000, avansata de Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR), si 100.000.
Reprezentanti ai guvernului turc si ai UNHCR au spus ca nu exista inca semnale privind un numar mare de persoane din Alep sau din imprejurimi care sa fi ajuns in Turcia, dar ca aceasta este doar o chestiune de timp.
"Ne pregatim echipele pentru o nou val (de imigranti). Avem bucatarii mobile, pachete cu mancare", a spus Kerem Kinik, vicepresedinte al Semilunii Rosii din Turcia.
Situatia s-a inrautatit de la lansarea atacurilor aeriene de catre Rusia in urma cu trei saptamani, a adaugat el.
"Aceasta a afectat partea sudica si cea estica din Alep. Circa 70.000-80.000 de persoane si-au parasit locuintele si acum incearca sa gaseasca un loc sigur", a declarat el pentru Reuters.
Presedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi ca exista 'indicii puternice' conform carora un nou val migrator porneste de la Alep si si-a reiterat apelul privind crearea unei 'zone sigure' in Siria pentru a-i proteja pe civili, o idee fara prea mare sustinere la nivel international.
Amin Awad, director pentru Orientul Mijlociu al UNHCR, a declarat ca atacurile aeriene ale Rusiei si intensificarea luptelor in jurul orasului Alep au contribuit la 'dinamica stramutarilor', circa 30.000 de persoane parasindu-si locuintele, dar ca pana acum acestea nu au avut un rol foarte mare in exodul refugiatilor.
Kinik si un diplomat occidental au spus ca refugiatii ar putea, totusi, fi impiedicati sa ajunga la granita turca din cauza luptelor de pe traseul lor.
UNHCR nu a identificat pana acum 'o miscare semnificativa' pe la frontiere in urma ostilitatilor, a declarat purtatoarea de cuvant a UNHCR, Melissa Fleming.
Un oficial guvernamental de rang inalt a declarat ca Turcia, care este un oponent al presedintelui sirian Bashar al-Assad si care a fost revoltata de interventia Rusiei in sprijinul acestuia, se asteapta la noi miscari de refugiati deoarece atacurile aeriene ale Rusiei au avut ca tinte parti relativ stabile din Siria, unde se adaposteau civili.
Insa, potrivit lui Kinik si oficialului guvernamental, multi dintre acesti imigranti vor incerca sa ajunga in Europa, in timp ce Turcia si partenerii sai europeni se lupta sa destructureze retelele de trafic de persoane.
"Ingrijorarea noastra este profilul in schimbare al refugiatilor. Imigrantii care veneau in Turcia pana acum sperau sa se intoarca si considerau Turcia un adapost temporar", a spus oficialul, care a cerut sa ramana sub protectia anonimatului.
Turcia "a devenit acum loc de tranzit. Destinatia finala este Europa, de aceea trebuie luate masuri pentru a restabili calmul in Siria. Nu prea are sens incercarea de a ataca simptomele fara a rezolva problema principala", a spus el.
Slovenia nu exclude construirea unui gard anti-imigranti daca UE nu-i acorda suficient ajutor
Slovenia nu exclude constructia unui gard anti-imigranti daca UE nu ii aduce suficienta sustinere in cursul summitului de duminica, a declarat prim-ministrul Miro Cerar, citat de AFP. “Avem in vedere si aceasta optiune, dar momentul nu a venit inca. Speram inca la o solutie europeana, dar daca ne pierdem speranta la acest nivel, daca duminica nu obtinem suficient, atunci totul va fi posibil pentru ca vom fi lasati singuri”, a declarat el la televiziunea publica in noaptea de joi spre vineri.
Premierul sloven a insistat asupra faptului ca constructia unui astfel de gard la frontiera croata nu ar putea fi luata in calcul decat in ultima instanta, in primul rand din motive operationale. “Frontiera cu Croatia este lunga (670 km), ridicarea unui gard ar fi destul de complicata si chiar daca acesta este construit ar trebui ca politia si armata sa il pazeasca in permanenta pentru a nu fi trecut ilegal”, a adaugat el.
Slovenia spera sa obtina, cu prilejul mini-summitului UE-Balcani pe tema crizei migrantilor de duminica de la Bruxelles, un ajutor financiar de 140 de milioane de euro, precum si asistenta logistica si umana pentru a face fata afluxului. Acest stat pledeaza, de asemenea, pentru un control efectiv la frontiera greco-turca a UE, masura decisa de cei 28 dar care intarzie sa se aplice. Pana joi seara, 38.600 de migranti intrasera in Slovenia de la 17 octombrie, data la care afluxul a fost deturnat spre aceasta tara de doua milioane de locuitori, dupa inchiderea de catre Ungaria a frontierei sale cu Croatia.
Ping-pong cu migranti peste frontiera ruso-norvegiana
Norvegia a anuntat joi ca numarul solicitantilor de azil care sosesc din Rusia pe teritoriul sau este in crestere, autoritatile ruse revocandu-le permisul de sedere in tara lor pentru a evita ca ei sa se intoarca, retrimisi de autoritatile norvegiene, relateaza AFP. Aceasta tendinta se inscrie in ceea ce pare a fi un duel tacit intre cele doua tari, ale caror relatii sunt la cel mai scazut nivel de la sfarsitul Razboiului rece din cauza crizei ucrainene.
"Observam ca in prezent exista persoane care vin aici cu ordin de expulzare.Ele sunt declarate indezirabile pe teritoriul rus", a declarat Ellen Katrine Haetta, o responsabila a politiei norvegiene de frontiera in apropiere de granita ruso-norvegiana in Arctica. "Numarul lor este important si in crestere", a adaugat ea. Peste 1.800 de solicitanti de azil au sosit in Norvegia de la inceputul anului, trecand peste Marele Nord, traseu mai putin periculos decat o traversare a Marii Mediterane, dar care pune presiune pe capacitatile de primire locale.
Estimand ca intre 20 si 30 % dintre ei stationau anterior legal in Rusia si nu aveau nevoie de protectia sa , guvernul norvegian a ordonat marti serviciilor sale de imigratie sa acorde prioritate studierii acestor dosare in vederea retrimiterii persoanelor respective spre Rusia. Afluxul sporit al migrantilor cu permis de sejur in Rusia revocat, completat si de o interdictie de a reveni pe teritoriul rusesc cinci ani, este interpretat de Oslo drept o tentativa a Moscovei de a ocoli prevederile reglementarilor norvegiene.
Norvegia este cu atat mai agasata de aceasta situatie cu cat presupune ca autoritatile ruse lasa migrantii sa-i acceada frontiera fara a dispune de o viza Schengen, in timp ce - potrivit canalelor de presa norvegiene - ele o solicita pentru cei care aspira sa se duca in Finlanda. Astfel, Finlanda nu a trebuit sa primeasca decat un numar mic de solicitanti de azil sositi din Rusia, ceea ce nu i-a creat problemele pe care le are in prezent Norvegia.
"Norvegia nu ar trebui sa accepte jocul sordid al Rusiei in zona noastra frontaliera", se putea citi joi, intr-un editorial din Verdens Gang, ziarul cel mai citit in Norvegia. Oslo a cerut oficial Moscovei explicatii pentru aceasta situatie. O intalnire intre responsabili rusi si norvegieni care a avut loc miercuri insa "nu a corespuns complet" asteptarilor, a indicat pentru AFP o purtatoare de cuvant a diplomatiei norvegiene, Ane Haavardsdatter Lunde.
Donald Tusk ii critica pe liderii statelor UE pentru modul de gestionare a crizei refugiatilor
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a criticat joi, la Madrid, pe liderii statelor membre ale Uniunii Europene pentru modul in care gestioneaza criza refugiatilor si a calificat drept 'naive' disputele pe acest subiect atat timp cat Europa nu reuseste sa opreasca la granitele sale valul de migranti, relateaza Reuters. Aflat in capitala spaniola ca invitat la Congresul Partidului Popular European (PPE), Tusk s-a referit atat la liderii europeni care sustin neconditionat adoptarea unor masuri de consolidare a controalelor la granitele externe ale Europei, cat si la cei care le solicita celorlalte state membre sa manifeste 'solidaritate' si sa preia din povara reprezentata de numarul mare de refugiati.
'Nu mai putem permite ca solidaritatea sa fie echivalenta cu naivitatea, deschiderea cu lipsa de ajutor, libertatea cu haosul. Si prin asta ma refer, desigur, la situatia de la granitele noastre', a afirmat Tusk, intr-un discurs de cinci minute in fata delegatilor PPE.
Fostul premier polonez a subliniat ca liderii conservatori europeni nu trebuie sa renunte la 'datoria primara' de a apara teritoriile statelor lor. 'Daca vreti sa-i ajutati pe altii, in primul rand trebuie sa puteti avea grija de voi insiva si de cei apropiati', a spus el, salutand masurile luate de gazda reuniunii PPE, premierul spaniol Mariano Rajoy, pentru reducerea imigratiei ilegale in Spania.
Cancelarul german Angela Merkel, care a avut la randul sau o interventie in cadrul Congresului PPE, sustine masurile decise de Consiliul European in acest an, printre care controale mai stricte la granitele externe ale UE, dar si schema de redistribuire a refugiatilor intre tarile membre ale blocului comunitar. Congresul Partidului Popular European a adoptat o rezolutie ce recomanda accelerarea procedurilor de azil si imbunatatirea procesului de primire a refugiatilor, dar insista pe intarirea controalelor la frontierele externe, expulzarea celor care nu obtin azil, lupta impotriva traficantilor si incheierea de acorduri cu tarile de origine si de tranzit pentru limitarea afluxului de imigranti.
Apel urgent la donatii in sprijinul tarilor coplesite de numarul mare de refugiati
Seful Comisiei Europene a lansat un apel urgent la donatii in sprijinul tarilor coplesite de multimi uriase de refugiati. Dintre ele, Slovenia spune ca are nevoie de cel putin 800.000 de euro zilnic pentru a face fata costurilor cu gazduirea si transportul migrantilor. Pe de alta parte, Ungaria a oferit alt gen de ajutor. Budapesta va deschide oricand granita tarii pentru trenurile care sa ii duca inapoi in Turcia pe imigrantii ce nu au primit azil in Occident.
In coloane uriase, supravegheati de politisti si soldati, mii de barbati, femei si copii, trec zilnic frontiera dintre Croatia si Slovenia. Fluxul de migranti nu se opreste nici noaptea. Un elicopter al politiei slovene a inregistrat cu ajutorul camerelor cu termoviziune cum grupuri uriase intra in tara. Slovenii au folosit imaginile drept dovada ca vecinii croati aduc multimi uriase de refugiati la granita intr-un chip dezordonat, in zone unde nu exista puncte de trecere a frontierei.
Refugiat din Afganistan: "Am mers toata noaptea. Avem o batrana cu noi. Credeti ca este usor?"
Mai grav este ca dupa ce merg kilometri intregi pe jos, prin frig si noroaie, migrantii ajung in centre pline pana la refuz si cu resurse putine.
Jerneja Turin, reprezentanta Amnesty International Slovenia: "Dupa ce merg ore in sir, sunt adusi in aceste centre, unde trebuie sa doarma sub cerul liber. Asta este total inacceptabil. S-au plans, de asemenea, ca nu primesc destula mancare si apa."
In drumul lor catre Vest, trecand prin tabere de primire, dintr-un autocar sau tren in altul, numerosi copii se pierd de parinti.
Rebeca, voluntar: "Facem tot ce putem pentru a-i gasi pe copii si a-i duce la parintii lor, insa este greu, intrucat sunt foarte multi oameni. Sunt sigura ca atunci cand lucrurile se vor linisti, vor exista copii care vor ramane fara parinti."
Uniunea Europeana incearca sa stranga bani pentru a ajuta tarile coplesite de numarul mare de refugiati. Presedintele Comisiei Europene a profitat de prezenta unor lideri europeni la Congresul Partidului Popular European, pentru a lansat un apel la donatii. Din cele 2,3 miliarde de euro promise, statele membre au trimis la Bruxelles doar 275 de millioane de euro.
Viktor Orban: “70% dintre migranti sunt barbati care arata ca o armata. Aparati Europa!
Prim-ministrul ungar Viktor Orban si-a aparat linia dura fata de criza migrantilor, asigurand ca 70% dintre migranti "sunt barbati" care par "sa formeze o armata". "Noi nu suntem in fata unei crize a refugiatilor. Aceasta este o miscare migratorie compusa din migranti economici, refugiati si combatanti straini", a insistat el intr-un discurs la Congresul Partidului Popular European (PPE), care regrupeaza partidele conservatoare din Uniunea Europeana, joi la Madrid, noteaza France Presse.
"Dreptul la demnitate si securitate sunt drepturi fundamentale, dar stilul de viata german si stilul de viata din Ungaria nu sunt drepturi fundamentale ale tuturor locuitorilor Pamantului", a adaugat el. El si-a aparat din nou obiectivul de "a-i ajuta pe migranti sa-si gaseasca o viata demna si a-i trimite inapoi in tarile lor".
Orban s-a intrebat de asemenea despre rolul mass-media in actuala criza: "Oare mass-media respecta libertatea de informare si de exprimare aratand doar femei si copii, in timp ce 70% dintre migranti sunt barbati care arata ca o armata?".
Zeci de mii de migranti au tranzitat din Serbia in Ungaria la Roszke la sfarsitul verii, inainte ca Budapesta sa-si inchida la 15 septembrie frontiera protejata de un gard de sarma ghimpata anti-imigranti ridicat intre cele doua tari. Ungaria si-a inchis de atunci de asemenea frontiera cu Croatia pentru migranti, deturnand fluxul de refugiati spre mica Slovenie vecina, aminteste AFP. Peste 500.000 de migranti, in principal veniti din Orientul Mijlociu dar si din Pakistan, au intrat in Europa prin Balcani de la inceputul anului.
"Cred ca trebuie sa avem curajul... si sa lansam o mare dezbatere, fara ipocrizie... Ce credem noi despre mostenirea civilizatiei noastre? Poate fi o schimbare de model cultural indusa cu forta din afara", a intrebat Orban, lider si partizan al suveranitatii in fruntea unui guvern de dreapta si mare aparator al "valorilor crestine" ale Europei, mai aminteste France Presse. "Aparati Europa!", a lansat el, cerandu-le alesilor PPE sa opreasca ascensiunea "stangii" in Europa.
Posibile atentate ale extremei drepte impotriva refugiatilor au fost evitate in Germania
Politia germana a evitat acte de violenta, poate chiar 'atentate', impotriva centrelor pentru primirea imigrantilor, datorita arestarii membrilor unui grup de extrema dreapta, a anuntat joi ministrul de interne al Germaniei, informeaza AFP. Exista elemente care lasa sa se creada ca 'noi acte de delincventa sau atentate au putut fi evitate' datorita acestei actiuni a politiei, a declarat Thomas de Maiziere pentru presa, in marginea unei vizite la un centru pentru primirea de imigranti situat in Bamberg (sud), precizeaza agentia de presa DPA.
Trei persoane au fost interpelate miercuri in Bavaria in timpul unui raid al politiei si diverse obiecte, printre care o arma de foc, au fost confiscate din locuintele acestora. Ei sunt suspectati ca ar fi intentionat sa formeze o organizatie criminala, potrivit autoritatilor regionale. Potrivit postului de radio public al Bavariei (BR), cei trei suspecti au comandat din Europa de Est o mare cantitate de material pirotehnic, in special material pentru focuri de artificii de mare intensitate, care ar putea servi la incendierea de cladiri.
O manifestatie a simpatizantilor de extrema dreapta este prevazuta pentru 31 octombrie in orasul Bamberg, in fata unui centru pentru imigranti. Primarul orasului a declarat ca a cerut interzicerea reuniunii. Guvernul german a atentionat in ultimele zile impotriva riscului crescut al unor acte de violenta ale extremei drepte impotriva imigrantilor care vin cu sutele de mii in aceasta tara. El si-a exprimat de asemenea ingrijorarea in legatura cu radicalizarea miscarii islamofobe si populiste PEGIDA, in contextul criticilor anti-imigranti care au loc in tara.
Politia judiciara germana (BKA) si-a exprimat la randul sau, joi, ingrijorarea cu privire la riscul unor acte de violenta la adresa unor responsabili politici considerati de extrema dreapta ca fiind responsabili pentru sosirea unui mare numar de imigranti in Germania. Sambata, un responsabil pentru refugiati al orasului Koln si candidat la functia de primar in acest oras a fost ranit in mod grav cu o lovitura de cutit, care i-a fost aplicata de un barbat apropiat extremei drepte. Acesta din urma a revendicat un act xenofob. Spitalizata, Henriette Reker a fost aleasa totusi in functia de primar al orasului Koln.
Grecia ii cere Uniunii Europene un ajutor suplimentar de 330 milioane de euro pentru 2016
Guvernul grec a indicat joi ca asteapta din partea Uniunii Europene (UE) un sprijin suplimentar de cel putin 330 milioane de euro in 2016 pentru a face fata unui aflux de imigranti si ca le-a cerut partenerilor sai europeni intaririle promise in domeniul personalului, relateaza AFP. Primele plecari de refugiati din Grecia catre Luxemburg si Suedia sunt ''prevazute sa aiba loc in urmatoarele zile'', in cadrul procedurii europene denumite ''relocalizare'', ce vizeaza repartizarea in doi ani in cadrul UE a 160.000 de refugiati sositi in Grecia si Italia, a indicat, de asemenea, Ministerul grec privind politica migratorie.
Invocand un audit intocmit de catre autoritati, ministerul a stabilit ''la circa 480 milioane de euro anul viitor'' sumele necesare tarii pentru a se ocupa de nou-sositi, al caror numar a depasit acum o jumatate de milion de la inceputul anului, a indicat Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR). ''Din acest total, 330 milioane de euro nu au fost prevazuti de catre fondurile europene, care vor trebui sa fie intarite pentru a asigura aceste cerinte'', precizeaza ministerul intr-o nota de informare.
UE trebuie ''sa clarifice, de asemenea, problema finantarii procedurii de relocalizare'', prevazand ''o finantare exceptionala'' pentru cheltuielile acestui mecanism, convenit de catre cele 28 de state membre in vara, ''care nu au fost prevazute in cadrul planurilor bugetare multianuale europene''. Ministerul grec a subliniat, printre altele, ca asteapta in continuare intaririle de personal promise pentru agentiile europene Frontex (supravegherea frontierelor) si Easo (azil) pentru a putea indeplini misiunea de inregistrare a nou-sositilor si de triere intre refugiati si imigranti atribuita tarii. Doar sase state membre ale UE au oferit pana in prezent 48 de experti pentru Frontex, fata de 775 ceruti, in timp ce contributiile pentru Easo se ridica la 81 de experti, fata de 370 ceruti, indica aceeasi nota.
Potrivit organizatiilor neguvernamentale prezente in insula greceasca Lesbos, in prima linie a nou-sositilor, conditiile de primire s-au deteriorat si mai mult in ultimele zile la centrul de inregistrare si de selectie a imigrantilor (hotspot) din insula, unde autoritatile par sa fie depasite de amploarea afluxului de persoane.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres
Etichete: Ungaria, migranti, grecia, germania, europa, ue, criza,
Dată publicare:
23-10-2015 07:48