Ungaria va inalta un gard cu sarma ghimpata la granita cu Romania. Cand ar putea ajunge la noi valul de refugiati

Ultima actualizare: 15-02-2016 07:07
gard de sarma ghimpata intre Ungaria si Serbia

Guvernul de la Budapesta se teme ca urmatorul aflux de imigranti ar putea veni prin tara noastra si anunta primele masuri pentru stoparea sa.

Ungaria se asteapta la sosirea unui nou val masiv de migranti pe ruta balcanica odata cu venirea primaverii si prin urmare este pregatita sa ridice un gard si la granita cu Romania, dupa modelul celor deja ridicate la frontierele cu Serbia si Croatia, a reafirmat joi seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Janos Lazar, citat de agentia MTI.

El a adaugat ca Ungaria are constant consultari pe tema migratiei cu tarile vecine, inclusiv cu Romania, la fel cum procedeaza si Turcia cu Uniunea Europeana.

Citeste si: Ungaria vrea sa foloseasca armata impotriva teroristilor ascunsi printre refugiati. "Soldatii sa faca ce au invatat in Irak"

Conform Wall Street Journal, Ungaria va inalta „un gard cu sarma ghimpata” la granita cu Ro mania, deoarece se asteapta sa fie invadata de refugiati veniti prin tara noastra. „Migratia va reincepe in primavara, punand probabil presiune asupra granitelor noastre. Trebuie sa fim pregatiti pentru asta si pentru constructia unui gard la granita cu Romania”, a spus Lazar (foto jos).

Tot joi, presa maghiara a scris ca premierul Orban si-a informat parlamentarii din partidul sau, Fidesz, despre existenta unui 'pact secret' incheiat intre Germania si Turcia, prin care 400.000-500.000 de migranti ar urma sa fie preluati direct de pe teritoriul turc si redistribuiti prin cote in statele Uniunii Europene. Intrebat la o conferinta de presa despre acest subiectOrban a vorbit despre existenta unui astfel de plan ce ar fi fost incheiat in secret de UE si Turcia, fara ca el sa fi fost informat oficial.

La randul sau, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a afirmat ca odata cu incheierea la sfarsitul anului trecut a planului de actiune UE-Turcia, prin care guvernul de la Ankara s-a angajat sa stavileasca valul de migranti in schimbul unui ajutor financiar european cu o valoare initiala de trei miliarde de euro, unele state ale UE s-ar fi inteles separat cu Turcia ca blocul comunitar sa preia direct de pe teritoriul acesteia sute de mii de migranti. Seful diplomatiei ungare a precizat ca daca un asemenea acord intr-adevar exista, Ungaria se va opune ferm aplicarii lui.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO