NATO se implica in criza refugiatilor. Trimite de urgenta un grup de nave in Marea Egee

Ultima actualizare: 14-02-2016 07:05
nato

Un grup naval aliat sub comandament german se va deplasa “fara intarziere” in Marea Egee pentru “a ajuta la lupta impotriva traficului” de migranti, a anuntat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de DPA, Reuters si AFP.

Comandantul fortelor aliate in Europa, generalul american Philip Breedlove “este in acest moment pe cale sa ordone grupului naval permanent sa se deplaseze in Marea Egee si sa inceapa activitati de supraveghere”, a mai afirmat Stoltenberg in prezentarea misiunii navale care va ajuta la gestionarea crizei migratiei si pentru care Alianta si-a dat joi acordul.

Misiunea navala trebuie totusi sa fie pusa pe picioare, a spus Stoltenberg, precizand ca raman de stabilit procedurile pentru schimbul de informatii cu paza de coasta greaca si turca, precum si cu agentia europeana Frontex.

“Nu este vorba despre oprirea sau intoarcerea din drum a unor nave cu refugiati”, a dat asigurari seful NATO.

Misiunea va furniza “informatii si o supraveghere esentiale pentru a contribui la lupta impotriva traficului de fiinte umane si a retelelor criminale, in cooperare cu paza de coasta din tarile membre si UE”, a explicat Jens Stoltenberg.

NATO “isi va intensifica supravegherea si schimbul de informatii” privind ceea ce se petrece la frontiera turco-siriana, unde se aduna mii de refugiati care si-au parasit locuintele din cauza ofensivei regimului de la Damasc si a aliatului sau rus.

“Este foarte important sa raspundem rapid pentru ca aceasta criza ne afecteaza pe toti”, a explicat Stoltenberg.

O astfel de operatiune de supraveghere frontaliera este o premiera pentru NATO, organizatie militara defensiva care a refuzat pana acum sa se implice direct in cea mai grava criza a migratiei din Europa de la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit Reuters ar fi vorba de grupul naval 2 al NATO, care are cinci nave in apropiere de Cipru. O sursa militara germana citata de AFP afirma insa ca ar fi vorba de doar trei nave.

“Mai multi aliati au anuntat ca sunt gata sa intareasca acest grup. Ma astept sa fie marit intr-un viitor apropiat”, a explicat secretarul general al NATO.

“La modul ideal”, misiunea ar trebui sa aiba intre cinci si sapte nave operationale, potrivit sursei militare germane
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO