Recep Tayyip Erdogan a denuntat puternic joi apelurile internationale pentru deschiderea granitei cu Turcia pentru zecile de mii de refugiati sirieni care au fugit din calea luptelor de la Alep, amenintand sa-i trimita catre alte tari, relateaza AFP.

“Nu este scris “idiot” pe fruntea noastra. Nu cred ca avioanele si autobuzele stau in zadar aici. Le vom face necesare”, a afirmat Erdogan, intr-un discurs pronuntat in fata unor oameni de afaceri la Ankara.

Seful statului a confirmat, intre altele, veridicitatea “targului” dintre el, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, asupra soartei migrantilor, cand Erdogan a amenintat sa inunde tarile europene cu migranti daca tara sa nu primeste o suma satisfacatoare pentru a-i gazdui pe teritoriul ei. Informatii despre aceasta discutie s-au scurs anterior in presa internationala.

“Sunt mandru de ceea ce am spus. Noi am aparat drepturile Turciei si ale refugiatilor. (...) Noi le-am spus (europenilor): cu regret, vom deschide portile si le vom spune “la revedere” migrantilor”, a precizat el.

In Siria, de zece zile, fortele pro-regim, sprijinite de bombardamentele rusesti, au lansat o ofensiva majora impotriva rebelilor in provincia Alep. Aceasta ofensiva a fost lansata in timp ce ONU incerca la Geneva sa porneasca discutii de pace intersiriene.

De la debutul ofensivei, 500 de persoane au murit la Alep, intre care 100 de civili, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), in timp ce zeci de mii de oameni au fugit din calea bombardamentelor, strangandu-se la frontiera turca, care ramane inchisa.

Uniunea Europeana a aprobat la 3 februarie modalitatile de finantare a unui fond de ajutor de trei miliarde de euro, destinat celor 2,7 milioane de refugiati sirieni care traiesc in Turcia, promitand in schimb ajutor Ankarei pentru a limita fluxul migrator spre Europa.

Viktor Orban a dezvaluit un “pact secret” turco-german pentru preluarea a 500.000 de migranti

Un “pact secret” intre Berlin si Ankara cu privire la migranti prevede transportarea a 400.000-500.000 de persoane direct din Turcia catre teritoriul Uniunii Europene, relateaza joi MTI, citand publicatia ungara Magyar Idok. Premierul ungar Viktor Orban i-ar fi informat despre aceasta intelegere intre Germania si Turcia pe parlamentarii din partidul sau, Fidesz, in timpul unei reuniuni desfasurate miercuri. Migrantii ar urma sa fie acceptati nu doar de Germania si vor fi distribuiti intre statele membre.

Orban a adaugat ca afluxul fara precedent de migranti catre Europa va continua timp de mai multi ani, chiar daca pactul va fi pus in practica. Pe de alta parte, potrivit Der Spiegel, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan exploateaza criza refugiatilor si santajeaza Europa atunci cand ameninta ca va deschide granitele catre Europa pentru migranti, relateaza Armenpress.

Pe 8 februarie, website-ul grec Euro2day a publicat documente confidentiale ale UE ce contin amenintarile facute de Erdogan intr-o intalnire pe 16 noiembrie 2015, in timpul Summitului G20 din Antalya, cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Putem deschide oricand portile spre Grecia si Bulgaria si putem imbarca refugiatii in autobuze“, i-a raspuns Erdogan lui Juncker dupa ce acesta spusese ca Turcia va obtine 3 miliarde euro de la Uniunea Europeana in urmatorii doi ani si nu 6 miliarde euro, asa cum ceruse Ankara.

Erdogan a acuzat SUA ca au provocat o “mare de sange” aliindu-se cu kurzii in Siria

Erdogan a denuntat violent miercuri sprijinul militar al SUA pentru kurzii din Siria, pe care el ii considera drept “teroristi”, afirmand ca politica Washingtonului a provocat o “mare de sange” in regiune, relateaza AFP. “Regiunea s-a transformat intr-o mare de sange”, a afirmat Erdogan, denuntand faptul ca SUA nu ii recunosc pe kurzi drept teroristi, intr-un discurs pronuntat la Ankara in fata alesilor locali.

Sprijinul militar acordat de Statele Unite Partidul Uniunii Democratice (PYD), pe care Ankara il considera drept “terorist”, si militiilor acestuia, Unitatile de Protectie a Poporului (YPG), constituie o sursa periodica de frictiuni in ultimele luni intre Washington si Ankara.“Hei, America! Nu ne puteti forta sa recunoastem PYD sau YPG. Noi ii stim foarte bine, la fel ca Daesh (acronimul arab al Statului Islamic)”, a afirmat in continuare presedintele turc.

Turcia considera cele doua miscari drept organizatii “teroriste”, in stransa legatura cu rebelii din Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK), care duce un razboi de gherila pe pamant turc din 1984. Acest nou atac al lui Erdogan la adresa SUA intervine in contextul in care ambasadorul american la Ankara, John Bass, a fost convocat marti la Ministerul turc de Externe dupa o declaratie facuta cu o zi inainte de un oficial american, care afirmase ca principalul partid kurd din Siria nu este "terorist", potrivit AFP.

Autoritatile turce au reactionat astfel in urma unui comentariu al purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.