UE ia in calcul sa taie bani de la statele din Europa de Est si sa le foloseasca pentru imigranti

09-02-2016 22:20

imigranti politie

Discutiile despre o posibila redirectionare a unor fonduri europene, alocate statelor din est, catre gestionarea crizei migratiei ar putea provoca dispute la reuniunea ministrilor europeni de finante, care se va desfasura vineri, relateaza Reuters.

UE si Turcia au convenit la sfarsitul anului trecut un plan de actiune prin care guvernul de la Ankara s-a angajat sa stavileasca valul de migranti in schimbul unui ajutor financiar european cu o valoare initiala de trei miliarde de euro. insa strangerea acestor fonduri pare sa fie o sarcina complicata.

Dupa negocieri indelungate, statele membre ale blocului comunitar au convenit ca o treime din aceasta suma sa fie alocata din bugetul UE, iar diferenta sa fie asigurata din contributiile nationale.

Insa cum afluxul de migranti nu pare sa scada, iar costurile cu intretinerea acestora cresc, Comisia Europeana cauta acum solutii pentru a gasi noi fonduri. Un diplomat olandez, a carui tara asigura presedintia Consiliului European, a confirmat ca aceasta chestiune se va afla pe agenda reuniunii ministrilor europeni de finante. Conform agentiei Reuters, este insa putin probabil ca la intalnirea de vineri sa se ia o decizie, dar discutiile ar putea fi incinse.

Statele din Europa Centrala si de Est sunt principalele beneficiare ale fondurilor structurale europene si in consecinta se opun oricaror intentii de a se schimba destinatia lor.

In schimb, Germania doreste o sporire a fondurilor europene alocate gestionarii crizei migratiei, iar Austria a solicitat oficial ca, dincolo de un anumit prag, cheltuielile generate de sosirea masiva a migrantilor sa fie suportate din fonduri europene.

Sursa: Agerpres

Tags: imigranti, fonduri, ue,


VIDEO PROTVPLUS.RO