Angela Merkel, vizita la Ankara pentru a discuta problema imigrantilor. Mesajul presei din Turcia: "Nu stiati?"

08-02-2016 17:22

Vizita a Angelei Merkel in Turcia

Cotidianul turc Cumhuriyet a criticat aspru vizita cancelarului german Angela Merkel la Ankara, titrand in germana si in turca pe prima pagina a editiei de luni: ''Sunt jurnalisti in inchisoare. Nu stiati?'', relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Angela Merkel, aflata in vizita la Ankara pentru convorbiri pe tema crizei migratiei, este preocupata doar de migranti, afirma cotidianul nationalist de stanga, sustinand ca ea nu se intalneste cu nici o organizatie neguvernamentala sau cu opozitia politica.

Cancelarul german ignora valorile fundamentale ale Uniunii Europene, precum drepturile omului, democratia, libertatea presei si a cuvantului, considera cotidianul turc.

Can Dundar, redactorul-sef al Cumhuriyet (Republica), si Erdem Gul, corespondent al cotidianului ce-si are sediul la Istanbul, se afla in arestul politiei din noiembrie 2015. Amandoi sunt acuzati de sprijinirea unei grupari teroriste armate ca urmare a publicarii unui reportaj despre livrarile de arme din Turcia catre extremisti in Siria.

Artisti si intelectuali, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru Literatura Orhan Pamuk, au aparat cotidianul in mod public dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a initiat un demers in justitie in legatura cu respectivul articol.

Turcia a fost acuzata mult timp ca permite transportul de arme catre grupari extremiste in Siria, inclusiv factiuni islamiste, si ca tolereaza un flux de combatanti la granitele sale catre tara vecina, alimentand conflictul.

Vinerea trecuta, un tribunal turc a acceptat procesul celor doi jurnalisti, care va incepe pe 25 martie. Acuzarea cere pedeapsa cu inchisoarea pe viata.

Premierul turc: Turcia nu va suporta singura 'intreaga povara' de primire a refugiatilor sirieni

Premierul turc Ahmet Davutoglu a prevenit luni ca tara sa nu va suporta singura 'intreaga povara' de primire a refugiatilor sirieni, declaratia sefului guvernului de la Ankara intervenind in contextul in care zeci de mii de persoane se afla la granita turca ca urmare a violentelor din orasul Alep, in timp ce frontiera dintre Turcia si Siria este in continuare inchisa.

'Nimeni nu trebuie sa creada ca Turcia, care accepta refugiati si isi asuma aceasta responsabilitate, trebuie sa suporte singura aceasta povara', a declarat Davutoglu, dupa o intrevedere avuta la Ankara cu cancelarul german Angela Merkel, dupa cum relateaza AFP.

In acelasi timp, Ahmed Davutoglu a indicat ca aproximativ 30.000 de civili sirieni se afla intr-o zona din apropierea frontierei turce, premierul turc reiterand promisiunea facuta sambata de presedintele Recep Tayyip Erdogan, conform careia Turcia este gata, 'daca va fi nevoie', sa-i primeasca pe sirienii care fug din Alep din cauza luptelor violente dintre armata siriana si gruparile rebele.

Cancelarul german Angela Merkel se afla intr-o scurta vizita la Ankara, pentru a discuta problema intensificarii de catre Turcia a eforturilor sale in vederea incetinirii fluxului de imigranti spre Europa.

Ankara si Bruxelles au semnat la sfarsitul lunii noiembrie un 'plan de actiune' ce prevede un ajutor european de 3 miliarde de euro in schimbul angajamentului autoritatilor turce de a spori controalele la frontiere si de a lupta impotriva traficantilor de persoane.

Statele Uniunii Europene au validat miercurea trecuta acest pachet de asistenta financiara pentru Turcia, pe teritoriul careia sunt gazduiti, conform cifrelor oficiale, circa 2,7 milioane de sirieni si 300.000 de irakieni.

Turcia si Germania vor ajutorul NATO in lupta impotriva imigratiei ilegale

Ankara si Berlinul vor cere in aceasta saptamana, in cadrul unei reuniuni a NATO, ajutorul Aliantei in lupta impotriva traficantilor de refugiati de-a lungul coastelor turcesti pentru a reduce astfel fluxul migratoriu spre Europa, a anuntat luni la Ankara cancelarul german Angela Merkel.

'Vom profita de intalnirea ministrilor apararii din NATO pentru a discuta in ce masura NATO poate ajuta in materie de supraveghere pe mare in vederea sustinerii activitatii Frontex (Agentia europeana de supraveghere a frontierelor - n.red) si a pazei de coasta turcesti', a declarat Angela Merkel, potrivit AFP.

Cancelarul german nu a precizat insa care vor fi propunerile concrete ce vor fi formulate la aceasta reuniune, programata pentru miercuri si joi la Bruxelles si in cadrul careia va fi abordata totodata 'situatia generala din Siria'.

Sute de mii de refugiati si imigranti au traversat in ultimele luni Marea Egee din Turcia catre Grecia pentru a ajunge in Europa, cele mai multe din aceste traversari fiind organizate de traficanti in ambarcatiuni improvizate.

Luni, cel putin 35 de imigranti au pierit in largul coastelor vestice ale Turciei, in doua naufragii survenite in timp ce ei incercau sa ajunga pe insula elena Lesbos.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO