Imagini din tabara comparata cu un lagar nazist: copiii sunt rasi in cap din cauza paduchilor. VIDEO

ue

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, este gata sa le prezinte spre adoptare sefilor de stat si de guvern din cele 28 de tari membre proiectul de acord cu Turcia pentru stoparea afluxului de migranti, a declarat vineri o sursa din cadrul UE.

Proiectul de acord cu Turcia a fost discutat in timpul pranzului, dupa ce in cursul diminetii au avut loc discutii cu premierul turc Ahmet Davutoglu, a precizat sursa citata. “Tusk este gata sa le prezinte un text liderilor statelor UE si sa recomande adoptarea lui in baza negocierilor cu Turcia din cursul noptii si de azi”, a mai mentionat sursa din cadrul UE.

Conform pactului propus, Ankara va reprimi toti migrantii ilegali care traverseaza in Grecia, inclusiv refugiatii sirieni, in schimbul preluarii de catre UE a solicitantilor de azil sirieni direct de pe teritoriul Turciei. In plus, UE ar urma sa dubleze suma acordata ca ajutor Turciei pentru a gestiona criza migrantilor, sa liberalizeze in aceasta vara regimul de vize pentru turcii care vor sa calatoreasca in Europa si sa relanseze negocierile pentru aderarea acestui stat la UE.

Grecia compara situatia din tabara de refugiati Idomeni cu “un Dachau modern”

Intre timp, la tabara de la Idomeni, 14.000 de refugiati raman blocati. O familie de irakieni a fost filmata in timp ce le radea capul copiilor din cauza paduchilor. Ministrul de interne grec, Panagiotis Kouroumblis, a declarat ca situatia din tabara de refugiati de la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, amintesc de “un Dachau modern”.

Citește și
migranti Idomeni
Reactia barbatilor dintr-o tabara de refugiati dupa ce un pedofil a violat o fetita de 7 ani. Cum l-au pedepsit oamenii

“Situatia de aici aminteste de un Dachau modern, iar acesta este rezultatul frontierelor inchise. Noi credem intr-o Europa a granitelor deschise, o Europa care pastreaza permanent in minte avertismentul ca varsarile de sange din cauza nationalismului nu ar trebui sa se repete niciodata”, a declarat ministrul elen.

“Europa, din nefericire, este martora din nou la ascensiunea unei nationalism aparte indreptat impotriva oamenilor persecutati. Iar o Europa cu 580 milioane de locuitori ezita sa absoarba 1-1,5 milioane de persoane care au fost fortate sa-si paraseasca tara din pricina unui razboi la care si Europa a participat”, a adaugat Panagiotis Kouroumblis.

Concret, el a anuntat intarirea sistemului sanitar in tabara Idomeni si vaccinarea refugiatilor incepand de saptamana viitoare, precum si suplimentarea numarului de politisti.

El i-a indemnat pe refugiati sa paraseasca Idomeni si sa se indrepte spre centrele de primire infiintate de guvernul de la Atena.

Ruta balcanica, principala cale de acces spre vestul Europei pentru migrantii veniti mai ales din Orientul Mijlociu, a fost inchisa in urma deciziei comune luate de tarile aflate pe acest traseu. In prezent, circa 40.000 de migranti sunt blocati pe teritoriul Greciei, dintre care aproximativ 14.000 in conditii mizere in tabara Idomeini.

Ministrul polonez de externe: Relocarea refugiatilor nu are sens; ei vor cauta tarile cu ajutoare sociale generoase

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a apreciat vineri ca “relocarea fortata a refugiatilor este un efort lipsit de sens”, el anticipand ca solicitantii de azil care ar fi transferati in Polonia vor cauta sa plece apoi catre alte tari unde pot beneficia de ajutoare sociale mai generoase, consemneaza agentia EFE.

In opinia sefului diplomatiei poloneze, rata relativ inalta a somajului in tara sa si ajutoarele sociale mai sarace comparativ cu cele oferite de statele vest-europene fac ca Polonia sa fie putin atractiva pentru migrantii veniti in Europa din Orientul Mijlociu, Africa si Asia. “Probabil ca refugiatii (repartizati Poloniei) vor pleca in cele din urma catre alte tari, precum Germania sau Suedia”, a spus Waszczykowski la postul Polskie Radio.

El a precizat ca, in urma summitului UE-Turcia, aflat in desfasurare, Polonia nu va fi obligata sa accepte alti solicitanti de azil, suplimentar fata de cei care i-au fost repartizati prin cotele obligatorii decise la Consiliul JAI din luna septembrie, dar din care guvernul de la Varsovia inca nu a preluat niciunul.

Liderii europeni trebuie sa ia vineri o decizie asupra acordului propus la summitul de saptamana trecuta de premierul turc, Ahmet Davutoglu, care se afla si el acum la Bruxelles. Turcia a conditionat readmisia migrantilor care pleaca inspre Europa - prin Grecia - de preluarea de catre UE direct din Turcia a unui numar de refugiati sirieni egal cu cel al migrantilor readmisi pe teritoriul turc. In plus, Ankara a cerut suplimentarea cu inca trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei pana in anul 2018, pe langa cele trei miliarde deja promise. Raman de asemenea valabile solicitarile Turciei privind accelerarea procesului de integrare europeana si liberalizarea vizelor pentru cetatenii turci, guvernul turc dorind sa fie deschise rapid cinci noi capitole de negociere, iar vizele sa fie eliminate la sfarsitul lunii iunie.

Ministrul polonez de externe considera ca la acest summit european se va ajunge la un acord cu Turcia, dar acesta nu va rezolva toate problemele ce decurg din sosirea masiva a migrantilor. Dar chiar daca vor ajunge la o intelegere cu Turcia pentru preluarea unor migranti sirieni ce s-au refugiat in aceasta tara, liderii europeni vor trebui sa convina si mecanismul lor de relocare in UE, in conditiile in care pana in prezent au fost redistribuiti numai 937 din cei 160.000 de migranti mentionati in sistemul cotelor obligatorii stabilit in septembrie.

Premierul turc : Acordul cu UE nu reprezinta o “tocmeala” pentru Turcia

Premierul turc Ahmet Davutoglu i-a avertizat vineri pe liderii europeni ca problema refugiatilor nu reprezinta o “tocmeala” pentru tara sa, intr-o declaratie facuta la sosirea la Bruxelles, unde participa la o reuniune care are ca scop incheierea unui acord care sa stopeze afluxul de migranti, relateaza AFP. “Pentru noi, pentru Turcia, problema refugiatilor nu este o chestiune de tocmeala, ci o chestiune de valori umane, precum si de valori europene”, a afirmat premierul turc in fata jurnalistilor.

“Turcia a primit 2,7 milioane de refugiati fara niciun ajutor semnificativ de la nimeni”, a insistat el, chiar inainte de intalnirea cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si premierul olandez, Mark Rutte, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene. “Astazi, doresc sa subliniez de asemenea faptul ca Turcia va continua politica sa (de primire a refugiatilor) dintr-o perspectiva umanitara”, a adaugat seful guvernului de la Ankara.

“UE si Turcia au acelasi scop: de a ajuta refugiatii sirieni (...) Astazi noi vom continua consultarile cu liderii europeni si sunt sigur ca ne vom atinge obiectivul de a-i ajuta pe refugiati, precum si de a aprofunda relatiile dintre noi”, a spus in continuare el. “Sper ca va fi posibil sa ne intalnim pe un teren comun cu UE. Sunt optimist in aceasta privinta”, a mai adaugat Davutoglu, citat de Reuters.

Liderii UE urmau sa prezinte vineri dimineata Turciei “pozitia lor comuna”, stabilita in cursul noptii dupa negocieri laborioase pentru a incheia in cele din urma acordul destinat sa limiteze afluxul de migranti spre Europa.

Erdogan: Europa trebuie sa se uite mai intai la rezultatele politicii sale privind migrantii

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat vineri ca Europa trebuie sa se uite mai intai la rezultatele politicii sale privind migrantii inainte de a-i spune Turciei ce trebuie sa faca si a acuzat-o ca “danseaza pe un teren minat“ sprijinind gruparile teroriste, relateaza agentia Reuters.

In cadrul unor declaratii in direct la televiziune, in timp ce premierul turc Ahmet Davutoglu se intalneste la Bruxelles cu liderii politici din tarile membre ale Uniunii Europene, Erdogan a afirmat, totodata, ca Ankara va asculta criticile externe referitoare la situatia privind drepturile omului in Turcia doar atunci cand sunt justificate.

“In timp ce in Turcia se afla trei milioane de migranti, cei care nu sunt in stare sa gaseasca spatiu pentru o mana de refugiati, care in mijlocul Europei ii tin pe acesti nevinovati in conditii deplorabile, trebuie sa se uite mai intai la ei insisi“, a declarat Erdogan.

Presedintele turc a acuzat unele tari ca sustin - direct sau indirect - terorismul, intr-o referire aparenta la gruparea militanta Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce de trei decenii o miscare de insurgenta in sud-estul Turciei. O grupare disidenta fata de PKK a revendicat responsabilitatea pentru doua atentate sinucigase soldate cu 66 de morti la Ankara in ultima luna.

Liderii europeni si-au exprimat preocuparea in legatura cu pierderile de vieti omenesti in randul civililor in sud-estul Turciei, in contextul operatiunilor armatei turce impotriva PKK, facand apel la folosirea fortei in mod proportional.

“Lupta noastra impotriva terorismului are loc cu masura si cu legitimitate. Fiecare organizatie terorista activa in regiunea noastra si in Turcia si-a unit fortele impotriva noastra. Multe state, in principal occidentale, nu pot inca afisa o pozitie principiala in legatura cu aceste grupari“, a estimat Erdogan. Liderii politici din tarile Uniunii Europene incearca sa-l convinga pe premierul turc, Ahmet Davutoglu, sa contribuie la solutionarea crizei migratiei in Europa in schimbul unor concesii financiare si politice, dar ei nu sunt siguri daca la summitul de vineri de la Bruxelles pot incheia un acord.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Pozitie comuna" a statelor UE pentru a pune capat crizei migrantilor. Turcia pune o conditie importanta pentru a fi de acord

 Liderii celor 28 de state ale UE au finalizat o "pozitie comuna" pentru un acord cu Turcia menit sa opreasca fluxul de migranti spre Europa, a anuntat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel in noaptea de joi spre vineri, informeaza AFP.

Reactia barbatilor dintr-o tabara de refugiati dupa ce un pedofil a violat o fetita de 7 ani. Cum l-au pedepsit oamenii
Reactia barbatilor dintr-o tabara de refugiati dupa ce un pedofil a violat o fetita de 7 ani. Cum l-au pedepsit oamenii

Mai multi barbati din tabara de refugiati din Idomeni si-au facut singuri dreptate dupa ce au aflat ca un individ ar fi violat o fetita.

Un acord UE-Turcia ar putea stopa afluxul de migranti in
Un acord UE-Turcia ar putea stopa afluxul de migranti in "3-4 saptamani". Anuntul facut de Merkel inainte de negocieri

Un acord intre Uniunea Europeana si Turcia, pe care liderii europeni vor incerca sa-l negocieze joi si vineri la Bruxelles, va pune capat calatoriilor pe mare ale migrantilor in 'trei, patru saptamani', a declarat joi premierul olandez Mark Rutte.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.