The Telegraph: "Un doctor sirian a facut 100.000 de dolari intr-o luna din traficul cu refugiati." Ce mesaj are pentru Europa

Ultima actualizare: 24-09-2015 07:07
refugiat

Abu Mahmoud este mai bogat ca niciodata, chiar daca era un doctor in Aleppo. Traficul cu refugiati in Europa i-a adus doar in aceasta luna 100.000 de dolari, relateaza The Telegraph.

Jurnalistii britanici s-au intalnit cu Abu Mahmoud (nu este numele sau real) intr-o cafenea din Turcia. Aici traficul de refugiati se face pe fata, nimeni nu se ascunde, chelnerii din cafenele stiu cine sunt carausii, de unde se fac plecarile si cat li se cere refugiatilor pentru a fi adusi in Europa, explica sursa citata.

"Abu Mahmoud este un om foarte ocupat, este intrerupt constat de apelurile primite pe cele trei telefoane mobile, in mare parte de la clienti...O familie il roaga sa o duca in Grecia. "Nu, pana nu sunt platit pentru fratele tau", le raspunde acesta. Se refera la fratele unui refugiat care a fost transportat deja in Europa, dar care nu a platit inca cei 1.100 de dolari", povesteste jurnalistul Richard Spencer, in reportajul realizat din Istanbul. "Sunt si razii ale politiei. Cu o zi inainte, politistii turci l-au vizitat la el in birou unde i-au cerut spaga 1000 de dolari ca sa-l lase in pace. In urma cu 4 luni a aflat ca este pe lista Interpolului."

Cum a ajuns in aceasta situatie?  Adevaratul dezastru este razboiul din Siria care transforma oameni normali in infractori si criminali, relateaza sursa citata. In 2012, cand rebelii au cucerit jumatate din orasul Aleppo, Abu Mahmoud a ajuns sa fie vanat de ambele tabere. Rebelii credeau ca este pro regimului Assad iar fortele guvernamentale il cautau pentru ca trata activisti si rebeli. Asa ca a fugit catre Turcia. A cumparat locuri intr-o barca alaturi de un prieten si doi veri. Barca s-a scufundat. A vazut femei si copii inecandu-se sub ochii sai, in ciuda eforturilor de a-i salva. El si verii sai au supravietuit 11 ore in apa, pana sa fie salvati. A incercat din nou sa ajunga in Turcia astfel ca a invatat traseele si oamenii de legatura ai traficantilor de refugiati.

A marturisit ca a trimis pana la 9000 de oameni in Italia si Grecia in ultimii doi ani "fara ca unul singur sa se inece sau sa moara".  In Turcia are 15 angajati care-i gasesc clienti. Insa munca grea - condusul barcilor - este facuta de mafia turceasca careia ii plateste 850 de dolari din cei 1100 pe care ii cere de la fiecare refugiat transportat. Acum povesteste ca vrea sa-si cumpere barci pentru a se ocupa singur de transportul pe mare.

Abu Mahmoud a legat numarul mare de refugiati ajunsi in ultimele luni in Europa de politica guvernului grec de a-si deschide granitele. Este mai greu sa ajungi in Grecia, insa dupa ce ai ajuns aici este usor sa traversezi Europa pentru ca granita este deschisa, explica el. Abu Mahmoud a vorbit si despre preturile practicate: sa ajungi in Grecia costa 1.100 de dolari de refugiat, Germania poate ajunge la 2000 de euro, iar Suedia si Norvegia, la 3000-4000 de euro.

"Vreau sa transmit asta Uniunii Europene. Refugiatii vor ajunge in Europa, in tarile voastre, chiar daca inchideti granitele. Vor sapa tunele daca este necesar. De ce nu preiau refugiatii prin ONU? De ce-i lasa pe oameni sa apeleze la mafie? Sa-i lase sa ajunga legal in tarile voastre!  De ce le permit sa-si puna vietile in pericol? Multi oameni sunt acum hrana pentru pesti", povesteste el.

Cu toate acestea, viitorul si-l vede tot in Europa. Si-a trimis copilul de 11 ani, cu un prieten,  in Olanda. Spera ca fiind un minor neinsotit de parinti sa fie tratat preferential - adica sa poata aranja ca si restul familiei sa ajunga la el.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!