Ipoteza a doi jurnalisti: Invazia refugiatilor face parte din strategia lui Bashar al-Assad
Potrivit lui Mike Giglio si Munzer al-Awad, de la publicatia Buzzfeed, afluxul de refugiati in Europa face parte dintr-o strategie a presedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care el o utilizeaza de la inceputul conflictului in 2011.
Astfel, criza refugiatilor ar face parte dintr-un efort concertat al guvernului sirian, care a ucis deja numerosi civili intr-un razboi soldat cu peste 200.000 de morti, considera multi dintre cei care au fugit din calea ostilitatilor, precum si oficiali occidentali si analisti care urmaresc conflictul sirian, relateaza Agerpres.
"Fortele sale actioneaza astfel incat sa faca regiunile controlate de opozitie sa devina de nelocuit atat pentru rebeli, cat si pentru civili - o tactica garantata pentru a genera refugiati in masa", sustin cei doi jurnalisti, iar opinia lor este intarita de o sursa anonima din cadrul Departamentului de Stat, citata in articol. Assad a pierdut controlul asupra a mai mult de trei sferturi din tara, iar atacarea civililor din aceste zone a fost parte a strategiei sale inca de la inceputul razboiului civil cu patru ani in urma.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Administratia de la Washington considera ca eforturile de razboi ale lui Assad sunt la originea actualei crize a refugiatilor. "Este corect sa spunem ca regimul a folosit, cel mai probabil, atacuri nediscriminatorii pentru a face foarte dificil ca oamenii sa mai traiasca in zonele controlate de opozitie", a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial al Departamentului de Stat. "Atata timp cat Assad este la putere si continua sa foloseasca aceste tactici, vor exista tot mai multi refugiati".
Assad’s Strategy Is To Create Refugees, My story w/ @mike_giglio http://t.co/mmCffyLT6X
— Munzer al-Awad (@MunzeralAwad) September 18, 2015
Andrew Tabler, specialist in probleme siriene in cadrul Institute for Near East Policy din Washington, precizeaza, in acelasi timp, natura confesionala a strategiei presedintelui Bashar al-Assad. Liderul de la Damasc incearca sa 'deplaseze sunniti din regiunile controlate de rebeli pentru a-si fortifica statul', spune el, explicand ca cei mai multi refugiati sirieni fac parte din majoritatea sunnita din zonele care au scapat de sub controlul regimului de la Damasc. Guvernul lui Assad este dominat de minoritatea religioasa alawita, o ramura a musulmanilor siiti. Acesta este sprijinit in prezent de aliatii sau siiti din Iran, precum si de Rusia, adauga el.
Potrivit lui Pierre Desbareau, coordonator pentru Siria in cadrul organizatiei Medici fara frontiere, aproximativ doua milioane de persoane traiesc in stare de asediu in aceasta tara. "Motivul din spatele acestei strategii este de a nu lasa alta alternativa populatiei. Fie va intoarceti la noi si recunoasteti autoritatea noastra, fie veti muri", spune el.
In fata brutalitatii regimului, care creste de la an la an, si a bombardamentelor neintrerupte, civilii nu au alta solutie decat sa-si paraseasca tara. Douma, o suburbie a Damascului, prima dintre localitatile care s-au ridicat impotriva lui Bashar al-Assad in 2011, este bombardata aproape zilnic: patru cincimi dintre locuitorii sai au fugit din calea ostilitatilor. Cei care au ramas traiesc ca intr-un infern.
In pofida agresivitatii Statului Islamic, combatut de coalitia internationala condusa de SUA printr-o campanie aeriana, fortele lui Assad au contribuit cel mai mult pentru a alimenta exodul de refugiati in Europa, care a dus la o criza umanitara in crestere pe acest continent, concluzioneaza cei doi jurnalisti. Potrivit ONU, in prezent exista mai mult de 4 milioane de refugia?i sirieni, cea mai mare parte dintre ei aflandu-se in Iordania, Liban si Turcia. Multi dintre acestia au renuntat la ideea de a se mai intoarce acasa si parasesc taberele supraaglomerate, in care si-au gasit un adapost provizoriu, pentru a se indrepta spre Europa cu speranta de a incepe o viata noua