Schengen, prima victima a invaziei imigrantilor in Europa. "Este in pericol unul dintre pilonii fundamentali"
Libertatea de circulatie in UE risca sa devina doar o amintire ca urmare a masurilor luate de guvernele statelor membre, confruntate cu valurile de refugiati.
Criza imigrantilor ameninta libertatea de miscare in Europa? Raspunsurile neunitare ale europenilor in fata afluxului spectaculos de imigranti suscita in unele cancelarii afirmatii privind prabusirea spatiului Schengen care a instaurat libera circulatie in UE, relateaza AFP, potrivit Agerpres.
Frecvent adus in discutie de partide eurofobe pe scena lor nationala, scenariul unui sfarsit al acestei vaste zone formate din 26 de tari (din care 22 membre ale UE) a fost evocat de cancelarul german Angela Merkel, care cere la randul ei eforturi pentru a evita o astfel de situatie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
'Daca nu se ajunge la o repartizare echitabila (a refugiatilor in Europa) atunci se va pune problema (viitorului zonei de libera circulatie) Schengen. Nu dorim aceasta', a afirmat luni Angela Merkel. Daca se ajunge aici, 'aceasta nu va mai fi Europa al carei mit fondator trebuie inca sa-l dezvoltam in prezent', a avertizat cancelarul, a carui tara a incetat sa retrimita solicitantii de azil sirieni spre tara lor de intrare in Uniune.
In timp ce Italia, Grecia sau Ungaria, coplesita in ultimele zile de afluxul de solicitanti de azil in gari pentru a ajunge in Germania, permit de acum trecerea imigrantilor in tranzit, multe state membre sunt tentate sa-si reia controalele la granite. 'Ceea ce este in pericol este unul dintre pilonii fundamentali ai UE, libertatea de circulatie a persoanelor', a avertizat in urma cu cateva zile ministrul italian al afacerilor externe, Paolo Gentiloni, exprimandu-si preocuparea in legatura cu o rediscutare a spatiului Schengen si cu 'revenirea la vechile frontiere'.
'Imigrantii nu sosesc in Grecia, in Italia sau in Ungaria. Ei sosesc in Europa', a subliniat el, cerand europenilor mai multa solidaritate. Pentru Comisia Europeana, 'nu se pot exclude niciodata viitoare modificari necesare' ale regulilor liberei circulatii, cum s-a procedat deja, dar 'acest principiu ramane acelasi', a subliniat un purtator de cuvant, Natasha Bertaud.
Comisia nu si-a pierdut in schimb speranta in ceea ce priveste o modificare in urmatoarele luni a unui alt acord, cel de la Dublin (2003), care atribuie statului intrat in UE responsabilitatea de a gazdui un imigrant si pledeaza pentru un 'mecanism permanent' de a repartiza in mod echitabil solicitantii de azil in caz de urgenta.
Schengen este 'unul dintre cele mai mari succese ale UE', a apreciat de asemenea Natasha Bertaud, cerand tuturor statelor sa respecte regulile pentru ca sistemul sa poata functiona corect. Comisia a deschis deja aproximativ 30 de proceduri de infractiune impotriva statelor membre si a trimis altora scrisori de avertizare in aceasta saptamana. In paralel, ea a oferit ajutorul sau marti Ungariei, a careia situatie recunoaste ca este 'grava si urgenta'.
Iesirea din Schengen, 'este o sperietoare practic din punct de vedere politic' in conditiile in care acest acord 'a adus beneficii economice considerabile Europei', a subliniat Marc Pierini, cercetator la Centrul Carnegie Europe.
'Adevarata solutie ar fi sa avem o politica de azil comuna clara si anuntata, sa cream coridoare si tabere de tranzit unde sa fie atribuit statutul de refugiat' cu conditia sa existe un acord intre tari privind repartizarea acestor refugiati, a explicat Pierini. 'Daca nu se ajunge la aceasta, guvernele vor ramane sub presiunea politica a populistilor din statele membre', a apreciat el.
Pentru Matthieu Tardis, specialist pe probleme de imigratie la Ifri (Institutul francez de relatii internationale), readucerea in discutie a spatiului Schengen 'este un risc, deoarece fiecare stat membru trateaza aceasta problema intr-o maniera foarte nationala, in functie de opinia sa publica'.
'Ceea ce a aparut intr-o maniera suficient de flagranta, in ultimele luni, este absenta increderii reciproce intre statele europene', a observat cercetatorul facand o paralela cu criza greaca, care a creat divergente intre 'tari din Nord care le reproseaza tarilor din Sud ca nu-si fac treaba, in timp ce tarile din Sud considera ca sistemul este injust'. 'Responsabililor europeni le revine sarcina sa arate ca libertatea de circulatie este esentiala pentru UE', a pledat Tardis.
Sursa: Agerpres
Etichete: refugiati, ue, frontiera, imigranti, angela merkel, Schengen, libertatea de circulatie,
Dată publicare:
02-09-2015 16:18