Sondaj IRES: majoritatea romanilor nu se tem de o invazie a imigrantilor. 70% spera ca Armata va rezolva o astfel de criza

Ultima actualizare: 05-09-2015 07:14
imigranti

In plina criza a imigrantilor, Romania pare totusi ocolita de valurile de refugiati. Ce cred insa romanii despre aceasta situatie?

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a evaluat perceptia romanilor privind criza imigrantilor, intr-un sondaj realizat la sfarsitul lunii august. 17% dintre cei chestionati au declarat ca nu au auzit despre aceasta criza; dinr estul de 83%, majoritatea cred ca imigrantii au plecat din tarile lor din cauza razboiului si sraciei si ca de vina sunt guvernele acestor tari sau Statul Islamic.

Mai mult de jumatate dintre romani - 57% - apreciaza drept mic si foarte mic riscul ca Romania sa fie expusa unei invazii a imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa, Insa 35% dintre repondenti cred ca Romania e foarte slab pregatita pentru a face fata unei crize a imigrantilor din Orientul Mijlociu si Africa, iar 38%, ca tara noastra este „destul de slab pregatita”.

Dintre institutiile pe care romanii se bazeaza pentru a gestiona o asemenea criza, pe locul intai este Armata, in care 70% au increder. Urmeaza Jandarmeria (58%), serviciile (51%), organizatiile umanitare (50%), Politia de Frontiera (49%), Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (39%), autoritati locale (27%). Pe ultimul loc este Guvernul in are doar 20% dintre respondenti spun ca au mare si foarte mare incredere ca r putea gestiona problema refugiatilor.

58% dintre cei chestionati cred ca ca refugiatii ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga tara unde vor sa isi cladeasca noua viata iar 65% sunt de acord ca Romania sa primeasca o cota de imigranti. Dar, cand sunt intrebati daca ar fi de acord ca imigrantii sa se stabileasca in in localitatea lor, numai 46% sunt de acord iar 42% isi exprima dezacordul total.

Sondajul a fost facut de IRES la comanda Digi24 pe un esantion de 1.482 indivizi de 18 ani si peste, cu o eroare maxima tolerata de ± 2,6%.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO