Scenariul sumbru lansat de un lider european: UE se va prabusi in 2016 daca nu va reusi sa aduca sub control criza migratiei

09-02-2016 14:00

pegida

Uniunea Europeana ori va reusi sa aduca sub control migratia in acest an, ori se va prabusi, a scris premierul slovac Robert Fico intr-un articol publicat marti, relateaza Reuters.

Fico are de multa vreme o pozitie antiimigratie si a facut din combaterea fluxului de migranti principala platforma a campaniei sale pentru alegerile parlamentare din Slovacia de la 5 martie.

“Sa treaca cu vederea tensiunea in crestere, nervozitatea si teama in randul oamenilor din cauza faptului ca UE nu are o solutie reala la criza migratiei in timp ce valul de migratie continua... ar putea avea consecinte catastrofale”, a scris Fico in cotidianul Hospodarske Noviny.

“Ca ne place sau nu acest lucru, 2016 va fi anul in care UE ori va aduce sub control criza migratiei, ori se va prabusi”, a adaugat el.

Robert Fico a pledat pentru intarirea protectiei frontaliere in UE, iar guvernul sau a inaintat o actiune la Curtea de Justitie a UE impotriva deciziei blocului comunitar de a redistribui 160.000 de solicitanti de azil intre tarile membre.

El a legat afluxul de migranti in blocul comunitar de atacurile teroriste din noiembrie de la Paris si de violentele din noaptea de Revelion de la Koln si a apreciat ca multiculturalismul este “o fictiune”.

Declaratiile lui Fico au loc inainte de intalnirea de saptamana viitoare a Grupului de la Visegrad si de summitul UE care va avea pe agenda criza migratiei.

Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia au adoptat impreuna o pozitie mai inflexibila in chestiunea migratiei, in dezacord cu statele vestice ale UE. Majoritatea migrantilor se indreapta spre tari mai bogate precum Germania, asa ca numarul celor care solicita azil in statele Europei centrale este scazut, noteaza Reuters.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO