Conditiile inumane in care sunt tinuti refugiatii in tabara de la Roszke, din Ungaria: "Nu avem apa, nici acces la toalete"

×
Codul embed a fost copiat

432 de mii de imigranti, un numar record, au ajuns in Europa de la inceputul acestui an.

Estimarea dramatica realizata de Organizatia Internationala pentru Migratie arata ca sunt de doua ori mai multi fata de totalul anului trecut. 300.000 dintre ei au patruns in Europa prin Grecia.

Intre timp, situatia este tot mai greu de indurat pentru cei blocati la granitele Europei, in drumul lor catre Occidentul mult visat.

Inspectorii ONU au mers in tabara de la Roszke, la granita dintre Ungaria si Serbia, unde zilele trecute, politistii maghiari au fost filmati in timp ce aruncau sandwich-uri unei multimi de oameni disperati. Concluzia vizitei:

Peter Bouckaert, director pentru situatii de urgenta: "Oamenii sunt tinuti in niste tarcuri, precum animalele. Primesc foarte putina mancare. Multi dintre ei se imbolnavesc din cauza temperaturilor, care au inceput sa scada, si a stresului."

Citește și
Romania Schengen
Romania vrea in Schengen "macar cu aeroporturile". Mesajul purtatorului de cuvant al Guvernului pentru Europa
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Situatia este critica si la granita Serbiei cu Macedonia, unde numai vineri, 11 septembrie,  au ajuns 8.000 de imigranti.

Refugiat: "Nu avem apa, acces la toalete. Nici macar nu putem respira aici."

Adulti si copii, de-a valma, au asteptat si 12 ore in picioare ca sa primeasca documentele de care au nevoie pentru a-si continua drumul. Iar lucrurile s-ar putea inrautati in zilele urmatoare, cand sunt asteptati alti 25.000 de imigranti. In cazul Germaniei, numarul va fi mult mai mare...

Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe: "In acest sfarsit de saptamana, in Germania, vor ajunge in jur de 40.000 de refugiati."

Inarmat cu aceasta estimare ingrijoratoare, ministrul german de Externe a mers la Praga si a incercat sa ii convinga pe omologii sai din cele patru tari membre ale grupului de la Visegrad - Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria - sa imparta cu Germania povara valului de migranti. S-a lovit insa de un refuz.

Miroslav Lajcak, ministrul slovac de Externe: "Singurul punct cu care nu suntem de acord este cel privind impunerea unui sistem de cote obligatorii."

Noi discutii vor avea loc luni, la reuniunea ministrilor de interne din Uniunea Europeana. Daca nu se va ajunge la un acord, urmatorul pas este organizarea unui summit al sefilor de stat si de guvern.

Franta suspenda un consul onorific in Turcia care vindea imigrantilor barci pneumatice

Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, a suspendat vineri din functie un consul onorific in Turcia, proprietar al unui magazin de articole maritime si care vindea imigrantilor barci pneumatice si veste de salvare, relateaza BBC.

Postul de televiziune France 2 a prezentat un reportaj in care o arata pe aceasta femeie de afaceri la Bodrum, in magazinul sau, flancat de un drapel francez si de o placa pe care scria ca in magazinul sau isi desfasoara activitatea si "o agentie consulara a Frantei".

"Suspendarea sa (din functie) ii va fi adusa la cunostinta doamnei Francoise Olcay de catre consulul general al Frantei la Istanbul (...)", a declarat purtatorul de cuvânt al MAE francez, Romain Nadal.

Francoise Olcay era consul onorific al Frantei din noiembrie 2014.

In reportajul difuzat de France 2, filmat cu camera ascunsa, femeia recunostea ca vinde barci pneumatice si veste de salvare migrantilor si refugiatilor care, uneori cu pretul vietii, incearca sa ajunga intr-o insula greaca. Ea a recunoscut ca in acest fel participa indirect la trafic (cu fiinte umane), dar a spus ca si autoritatile turce fac acest lucru indirect. intrebata de ce nu a renuntat la un astfel de comert, femeia a raspuns ca, daca ea renunta, altii vor incerca sa-i ia locul.

Din statiunea turistica Bodrum pleaca mii de refugiati catre insulele grecesti. In largul acestei statiuni si-a pierdut viata micutul Aylan Kurdi, care s-a inecat, impreuna cu mai multi membri ai familiei sale.

Viktor Orban, criticat dur de Austria

Cancelarul austriac Werner Faymann l-a criticat dur sambata pe premierul ungar Viktor Orban, comparand tratamentul la care sunt supusi migrantii care traverseaza Ungaria cu ceea ce se intampla in perioada nazista.

"Sa-i inghesui pe refugiati in trenuri cu speranta ca-i duci cat mai departe trezeste amintiri din perioada cea mai sumbra a continentului nostru", a declarat Faymann pentru saptamanalul german Der Spiegel. "Viktor Orban actioneaza intr-un mod iresponsabil, cand face din toti (acesti refugiati) imigranti economici", a acuzat cancelarul austriac.

In timpul perioadei naziste, intre 1933 si 1945, regimul lui Adolf Hitler a trimis sase milioane de evrei, dar si oponenti politici, in lagare ale mortii. Ei erau transportati cu trenurile catre aceste lagare, aminteste France Presse.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Viktor Orban ii avertizeaza pe imigranti: De la 15 septembrie, cine va patrunde ilegal pe teritoriul Ungariei va fi arestat
Viktor Orban ii avertizeaza pe imigranti: De la 15 septembrie, cine va patrunde ilegal pe teritoriul Ungariei va fi arestat

Ca urmare a intensificarii afluxului de refugiati, Ungaria a cerut vineri Comisiei Europene (CE) sa activeze mecanismul de protectie civila, prin care un stat al Uniunii Europene poate primi asistenta imediata din partea celorlalte state membre.

Romania vrea in Schengen
Romania vrea in Schengen "macar cu aeroporturile". Mesajul purtatorului de cuvant al Guvernului pentru Europa

In plina criza a refugiatilor, autoritatile de la Bucuresti atrag atentia ca Romania are nu doar obligatii, ci si drepturi.

Europarlamentarii romani au votat PENTRU cotele obligatorii de refugiati. Cine s-a opus masurii
Europarlamentarii romani au votat PENTRU cotele obligatorii de refugiati. Cine s-a opus masurii

In vreme ce in tara fortele politice au ajuns la un consens privind respingerea ideii de cota obligatorie de imigranti, reprezentantii nostri in Parlamentul European au votat exact invers.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.