UE ar putea oferi sprijin suplimentar Ungariei in criza imigrantilor. Merkel: Zona Schengen, pusa sub semnul intrebarii
LIVE-TEXT | Imigrantii aflati in Budapesta au primit luni permisiunea sa se suie in trenurile cu destinatia Austria si Germania. Un tren insa cu aproape 400 de imigranti a fost blocat la granita austriaca.
SUMARUL EVENIMENTELOR:
►Noi incidente la frontiera dintre Grecia si Macedonia
►Aproape 1.800 de calauze au fost arestate in Germania de la inceputul anului, printre care 147 de romani
►Angela Merkel avertizeaza ca actuala criza a imigrantilor ar putea pune zona Schengen sub semnul intrebarii
►Un tren cu 300 - 400 de imigranti blocheaza frontiera cu Austria
►Ungaria revine asupra deciziei. Refugiatii din garile din Budapesta pot urca in trenuri, spre vestul Europei
►Ungaria a inceput sa construiasca un gard suplimentar din lemn la granita sa cu Serbia
► Austria a inasprit controalele. Cinci traficanti arestati si peste 200 de refugiati au fost depistati
► Rezultatele preliminare ale autopsiilor asupra a 16 imigranti din "camionul groazei" arata ca acestia au murit asfixiati
UE anunta ca ar putea oferi sprijin suplimentar Ungariei in criza imigrantilor
Uniunea Europeana ar putea finanta si infiinta noi centre de primire a solicitantilor de azil in Ungaria, la fel cum deja face in Italia si Grecia, a declarat luni comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos, potrivit Reuters.Reprezentantul CE, care se va deplasa in Ungaria in viitorul apropiat, a spus ca executivul comunitar este pregatit sa furnizeze sprijin suplimentar guvernului ungar in contextul cresterii numarului de persoane care tranziteaza Balcanii pentru a ajunge in Uniunea Europeana si ''daca va fi necesar, va infiinta un centru de primire in Ungaria''.
Prevazute a fi deschise in saptamanile urmatoare in Grecia si Italia, unde peste 300.000 de oameni au sosit deja in acest an pe cale maritima, aceste centre de primire ale UE sunt deservite partial de experti in imigratie proveniti din alte state membre. ''Ungaria este supusa presiunii, asa cum este cazul Greciei si Italiei'', a afirmat Avramopoulos, aflat la terminalul de la Calais al tunelului de sub Canalul Manecii.
Ungaria intentioneaza sa inaspreasca saptamana viitoare o serie de legi pentru a reduce presiunea valului de imigranti asupra tarii, una dintre masuri referindu-se la folosirea armatei, in caz de necesitate, pentru a ajuta fortele de politie in apropierea granitei sudice. Printre modificarile avute in vedere se afla crearea unor zone speciale de tranzit langa frontiera cu Serbia, unde sa fie retinuti imigrantii in timp ce le sunt procesate cererile de azil.
Se prevede, de asemenea, inasprirea pedepselor pentru trecerea ilegala a granitei. Daca vor fi adoptate, modificarile vor intra in vigoare de la mijlocul lunii septembrie. Conform celor mai recente date comunicate de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), de la inceputul acestui an, in total 322.914 refugiati veniti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia au reusit sa ajunga in Europa traversand Marea Mediterana.
Noi incidente la frontiera dintre Grecia si Macedonia
Politia greaca a lansat luni o grenada asurzitoare in timpul unei miscari de protest la care au participat circa 2.000 de imigranti, mai ales refugiati din Siria si Afganistan, adunati in localitatea greaca Idomeni de la frontiera cu Macedonia, a anuntat o sursa a politiei, citata de AFP. Nicio persoana nu a fost ranita in timpul acestui incident, care a durat putin timp, potrivit aceleiasi surse. Imigrantii protesteaza impotriva deciziei autoritatilor macedonene de a inchide pentru cateva ore frontiera.
In ultimele zile, aceste proteste sunt curente la granita greaco-macedoneana. Refugiatii sosesc in masa in fiecare zi pe coasta Greciei si incearca apoi sa-si continue calatoria spre tari din Europa de Vest sau de Nord. Coplesita de numarul de imigranti care ii traverseaza teritoriul, Macedonia a fost nevoita sa-si inchida frontiera pentru cateva ore. Imigrantii se indreapta spre Serbia si Ungaria. In urma cu zece zile, politia macedoneana a lansat la randul sau grenade asurzitoare asupra imigrantilor ce voiau sa treaca frontiera dinspre Grecia, ranindu-i usor pe cinci dintre acestia
Aproape 1.800 de calauze au fost arestate in Germania de la inceputul anului, printre care 147 de romani
Circa 1.785 de presupuse calauze pentru imigranti au fost arestate in Germania intre ianuarie si iulie, a anuntat politia germana, in conditiile in care aceasta tara se confrunta cu un aflux fara precedent de imigranti, informeaza AFP. Doar in luna august, numarul de arestari ar urma sa se situeze 'intre 300 si 400', a precizat, pentru AFP, politia federala germana, confirmand informatii ale cotidianului Bild.
In opt luni de zile, numarul de calauze arestate ar urma, de asemenea, sa atinga totalul inregistrat in anul 2014, cand 2.149 de persoane au fost retinute, potrivit aceleiasi surse. Majoritatea suspectilor provin din Ungaria (227 persoane retinute), din Romania (147 de persoane), din Serbia (110), din Siria (108) si din Bulgaria (101), precizeaza politia germana.
Prima economie a zonei euro, Germania a devenit prima destinatie din Europa pentru imigranti si se asteapta sa primeasca 800.000 de cereri de azil in acest an, de patru ori mai multe decat in 2014. Europa a promis ca va lupta fara crutare impotriva retelelor de calauze care ii aduc pe refugiati si imigranti pe continent.
Alaturi de Franta si Marea Britanie, care au semnat recent un acord in acest sens, Elvetia, Germania si Italia vor lansa la randul lor, in septembrie, o unitate de interventie comuna pentru detectarea si destructurarea acestor retele. Recent, 71 de trupuri neinsufletite ale unor imigranti, printre care patru copii, au fost descoperite intr-un camion pe o autostrada. Cinci presupuse calauze - patru bulgari si un afgan - au fost arestate la sfarsitul ultimei saptamani in Ungaria, in cadrul acestei anchete
Peter Szijjarto: Criza imigrantilor trebuie sa fie solutionata in afara granitelor UE
Propunerea Uniunii Europene de redistribuire a imigrantilor intre statele membre este orientata gresit si Bruxellesul ar trebui mai degraba sa solutioneze aceasta problema in afara granitelor blocului comunitar, a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. ''Ungaria isi indeplineste obligatiile de stat din spatiul Schengen, cu scopul protejarii granitelor externe ale Uniunii Europene'', a spus Szijjarto, dupa intrevederile avute cu omologul sau belgian Didier Reynders si comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.
Pe de alta parte, diplomatia ungara a respins luni 'acuzatiile josnice' ale sefului diplomatiei franceze Laurent Fabius, care a calificat drept 'scandalos' comportamentul tarilor est-europene membre ale UE in problema imigratiei. Mai mult, Fabius apreciase ca ridicarea de catre Ungaria a unui gard la granita sa cu Serbia pentru a opri imigrantii reprezinta o lipsa de respect fata de valorile europene comune.
Levente Magyar, secretar de stat in MAE ungar, a afirmat ca masurile luate de Ungaria vizeaza protejarea nu numai a Ungariei, ci a tuturor membrilor Uniunii Europene. Ungaria intentioneaza sa inaspreasca saptamana viitoare o serie de legi pentru a reduce presiunea valului de imigranti asupra tarii, una dintre masuri referindu-se la folosirea armatei, in caz de necesitate, pentru a ajuta fortele de politie in apropierea granitei sudice.
Printre modificarile avute in vedere se afla crearea unor zone speciale de tranzit langa frontiera cu Serbia, unde sa fie retinuti imigrantii in timp ce le sunt procesate cererile de azil. Se prevede, de asemenea, inasprirea pedepselor pentru trecerea ilegala a granitei. Daca vor fi adoptate, modificarile vor intra in vigoare de la mijlocul lunii septembrie.
Angela Merkel avertizeaza ca actuala criza a imigrantilor ar putea pune zona Schengen sub semnul intrebarii
Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca daca Europa nu va reusi sa se puna de acord in legatura cu o distribuire echitabila a refugiatilor, zona Schengen va fi pusa sub semnul intrebarii, relateaza Reuters si AFP. “Daca nu putem obtine o distribuire echitabila a refugiatilor (in Europa), atunci chestiunea (privind viitorul zonei) Schengen se va afla pe ordinea de zi pentru multe state. Noi nu dorim sa se ajunga acolo”, a mai spus cancelarul german la o conferinta de presa la Berlin.
“Stiu ca unele tari au anumite pozitii”, a mai spus ea, cerand statelor membre UE sa adopte “o directie comuna pe cat posibil”. Dar, “daca vom incepe sa spunem ca nu dorim musulmani, atunci nu este bine”, a adaugat ea, subliniind ca Europa este construita pe principiul “demnitatii fiecarei fiinte umane”.
Ea a atras de asemenea atentia ca Italia trebuie ajutata, pentru ca Roma nu poate gazdui toti imigrantii care sosesc pe Marea Mediterana. Angela Merkel a afirmat totodata ca actuala criza a imigrantilor a pus Germania in fata unei provocari majore care nu va fi rezolvata in curand, indemnand cetatenii sa dea dovada de flexibilitate si rabdare.
“Ne aflam in fata unei provocari nationale uriase. Aceasta va fi o provocare importanta nu doar pentru cateva zile sau luni, ci pentru o perioada lunga de timp”, a declarat Merkel.
Angela Merkel a estimat ca Germania este destul de “puternica” pentru a depasi provocarea care o reprezinta sosirea a sute de mii de imigranti. “Economia noastra este puternica, piata fortei de munca este robusta si gata sa absoarba (mana de lucru)”, a mai spus cancelarul german, care a anuntat prezentarea pana pe 24 septembrie a unui pachet de masuri complete pentru adaptarea legislatiei germane la situatia actuala, in special pentru accelerarea procesarii solicitarilor de azil, asigurarii de ajutor si adaposturi pentru refugiati.
Un tren cu 300 - 400 de imigranti blocheaza frontiera cu Austria, pentru control
Un tren ungar transportand intre 300 si 400 de imigranti cu destinatia Munchen (sud-estul Germaniei) a fost blocat luni la frontiera cu Austria, la scurt timp dupa plecarea din Budapesta, a anuntat politia austriaca, transmite AFP.“Exista 300 - 400 imigranti la bord. Ei sunt pe care de a fi debarcati“, a declarat purtatorul de cuvant al politiei austriece, Roman Haslinger.
Imigrantii care au depus cereri de azil in Ungaria vor fi retrimisi la Budapesta, unde trebuie sa astepte raspunsul, conform normelor europene pe baza carora sunt procesate solicitarile. Ceilalti imigranti din tren vor fi autorizati sa-si continue calatoria, a precizat Haslinger.
Ungaria intentioneaza sa inaspreasca saptamana viitoare o serie de legi pentru a reduce presiunea valului de imigranti asupra tarii, una dintre masuri referindu-se la folosirea armatei, in caz de necesitate, pentru a ajuta fortele de politie in apropierea granitei sudice, a anuntat vineri Gergely Gulyas, deputat din partea formatiunii de guvernamant FIDESZ. Modificarile vor viza in total 13 legi, unele avand nevoie pentru adoptare de votul a doua treimi dintre parlamentari, a precizat Gulyas, care a cerut sprijinul opozitiei pentru aprobarea lor. Daca vor fi adoptate, modificarile vor intra in vigoare la jumatatea lunii septembrie.
Vicepresedintele Comisiei Europene: UE nu-i va respinge “niciodata pe cei care au nevoie de protectie”
Uniunea Europeana (UE) nu-i va respinge “niciodata” pe imigrantii in cautare de protectie, a dat asigurari, luni, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, indemnand statele membre sa ramana “fidele valorilor umanitatii” in fata unei “crize mondiale”, informeaza AFP si TASS. “Nu-i vom respinge niciodata pe cei care au nevoie de protectie”, a declarat Timmermans, in timpul unei vizite efectuate in nordul Frantei, unde a anuntat acordarea unui ajutor financiar suplimentar in valoare de 5 milioane de euro pentru autoritatile franceze, care se confrunta cu valul din ce in ce mai mare de imigranti ce doresc sa ajunga in Marea Britanie.
“Vom aloca autoritatilor franceze pana la 5 milioane de euro suplimentar. Aceste mijloace vor fi indreptate spre infiintarea de centre in care ajutor umanitar va fi oferit unui numar de aproximativ 1.500 de imigranti”, a spus comisarul european. Timmermans a adaugat ca acesti bani “vor asigura, de asemenea, transferarea imigrantilor din Calais in alte zone din Franta”.
In zona portului francez Calais se afla in prezent cel putin 3.000 de imigranti din tari ale Orientului Mijlociu, Africii de Nord si alte regiuni unde au loc conflicte armate. In luna august refugiatii au intreprins mai multe incercari de a trece in masa tunelul de sub Canalul Manecii, pentru a ajunge in Marea Britanie unde, in comparatie cu tarile din Europa continentala, exista conditii mai bune pentru naturalizare. Timmermans a efectuat o vizita la Calais impreuna cu premierul francez Manuel Valls, cu membri ai guvernului francez, precum si insotit de comisarul european pentru problemele imigratiei, Dimitris Avrampoulos.
Ungaria a inceput sa construiasca un gard suplimentar din lemn la granita sa cu Serbia
Armata ungara a inceput construirea unui gard suplimentar din lemn, inalt de patru metri, la granita sa cu Serbia, a anuntat Radio-Televiziunea Sarba (RTS), relateaza luni agentia Tanjug. Gardul cu sarma ghimpata, lung de 175 de km, de la granita Ungariei cu Serbia, a fost deja finalizat si el va fi intarit cu altul din lemn. Guvernul ungar a anuntat formarea mai multor zone de tranzit, dintre care una in localitatea Roszke, in apropiere cu granita sarba, a precizat RTS.
Ungaria revine asupra deciziei. Refugiatii din garile din Budapesta pot urca in trenuri, spre vestul Europei
Imigrantii aflati in Budapesta au primit permisiunea sa se suie in trenurile cu destinatia Austria si Germania, informeaza Reuters. Potrivit reporterului Reuters, mii de persoane s-au asezat la cozi la casele de bilete pentru trenurile internationale, scrie Agerpres.
Postul national de televiziune M1 a relatat ca imigrantii cu documente valabile si bilete de tren au primit permisiunea de a se urca luni dimineata intr-un tren spre Munchen.
De cealalta parte, guvernul german a negat tot luni ca exista 'trenuri speciale' care sa transporte imigranti din Ungaria in Germania si a precizat ca, in conformitate cu legislatia europeana, solicitantii de azil care ajung in Ungaria trebuie sa se inregistreze prima data acolo.
"Nu, nu există trenuri speciale", a subliniat intr-o postare pe Twitter purtatorul de cuvant al executivului german, Steffen Seibert. "Persoanele care ajung in Ungaria trebuie sa se inregistreze si sa incerce sa obtina azil acolo", a adaugat el.
Purtatorul de cuvant al guvernului de la Budapesta, Andras Giro-Szasz, declarase anterior ca Ungaria a cerut Germaniei sa clarifice situatia juridica a calatoriilor imigrantilor ilegali in interiorul Uniunii Europene.
Austria a inasprit controalele. Cinci traficanti arestati si peste 200 de refugiati au fost depistati
Autoritatile austriece au anuntat luni ca operatiunea de control intarit la frontiere, declansata duminica seara, a dus pana acum la descoperirea a peste 200 de refugiati si la arestarea a cinci traficanti de persoane, transmite Reuters, citand un responsabil de rang inalt din Ministerul de Interne de la Viena.
'In orele de cand am inceput implementarea acestor masuri convenite cu Germania, Ungaria si Slovacia, am reusit descoperirea a peste 200 de refugiati in autovehicule si am putut sa retinem cinci traficanti', a declarat Konrad Kogler, director general pentru siguranta publica in Ministerul de Interne austriac.
In aceeasi conferinta de presa, ministrul de resort, Johanna Mikl-Leitner, a subliniat ca verificarile intreprinse nu sunt controale de frontiera 'clasice', ea precizand ca Austria nu incalca astfel acordurile Schengen.
Austria a anuntat intarirea controalelor la frontierele estice din cursul serii de duminica, masura fiind decisa in urma descoperirii, joi, a 71 de refugiati morti intr-un camion abandonat pe o autostrada din estul tarii.
'Vom intreprinde controale pe o perioada nedeterminata de timp la toate trecerile de frontiera importante din zona de est, verificand toate autovehiculele care ar putea avea ascunzatori pentru oameni', declara duminica Johanna Mikl-Leitner la postul de radio ORF.
Primele astfel de puncte de control intarit au inceput sa functioneze in landul Burgenland duminica, in jurul orei 20:00.
Instituirea acestor puncte de control a fost convenita cu autoritatile din Ungaria, Slovacia si landul german Bavaria, au precizat autoritatile austriece, conform site-ului televiziunii publice.
Din cauza acestor controale, luni dimineata, pe autostrada M1, ce face legatura intre Ungaria cu Austria, se formase o coada pe o distanta de 20 km, dupa cum relateaza MTI, preluata de Reuters. Un blocaj s-a creat de asemenea pe o sosea secundara spre Austria, a indicat compania nationala de drumuri Magyar Kozut.
Rezultatele preliminare ale autopsiilor asupra a 16 imigranti din "camionul groazei" arata ca acestia au murit asfixiati
Rezultatele preliminare ale autopsiilor efectuate asupra a 16 dintre cei 71 de imigranti gasiti decedati, in stare de descompunere, intr-un camion frigorific abandonat pe o autostrada din estul Austriei arata ca acestia au murit asfixiati, a indicat luni un purtator de cuvant al politiei din landul Burgenland, transmite Reuters.
'Suntem inca in asteptarea raportul final al autopsiei, dar se pare ca (imigrantii) au murit sufocati', a declarat Gerald Pangl, potrivit caruia cei 71 de oameni, printre care patru copii, au stat inghesuiti in conditii ingrozitoare in 'camionul mortii', cate cinci pe metru patrat.
Se crede ca acestia erau refugiati din Siria sau, posibil, Afganistan. Conform politiei, camionul, destinat transportului de carne congelata, nu era prevazut cu guri de aerisire. Tehnicienii incearca sa stabileasca daca unitatea de refrigerare era in functiune in timpul transportului, a mai spus Prangl.
Autoritatile austriece au anuntat luni ca operatiunea de control intarit la frontiere, declansata duminica seara, a dus pana acum la descoperirea a peste 200 de refugiati si la arestarea a cinci traficanti de persoane,
'Obiectivul principal este de a lovi bandele de traficanti. Controalele sunt executate de polita rutiera si de fortele de securitate, nu este vorba despre controale la frontiere', a subliniat purtator de cuvant al politiei, Helmut Marban, citat de AFP.
La scurt timp dupa lansarea operatiunii, duminica la ora 18.30 GMT, politistii au depistat 12 imigranti (noua adulti si trei copii) inghesuiti intr-o furgoneta cu numar de inmatriculare francez, adauga AFP.