Premierul turc anunta ca tara sa nu este "lagar de concentrare" si ca refuza sa primeasca imigranti in mod permanent
Turcia nu este 'un lagar de concentrare' si refuza sa primeasca in mod permanent pe teritoriul sau imigranti pe care Uniunea Europeana nu-i doreste, a declarat premierul islamo-conservator al Turciei, Ahmet Davutoglu, informeaza agentia de presa AFP.
'Nu putem accepta un acord pe urmatoarea baza: 'Dati-ne bani si ei (imigrantii) vor ramâne in Turcia'. Turcia nu este un lagar de concentrare', a declarat Davutoglu, in timpul unui interviu acordat postului de televiziune A Haber, a doua zi dupa o intrevedere avuta la Istanbul cu cancelarul federal german Angela Merkel, relateaza Agerpres.
'I-am spus Angelei Merkel: nimeni nu trebuie sa astepte de la Turcia ca ea sa se transforme intr-un lagar de concentrare unde sa ramâna toti refugiatii', a insistat premierul turc.
'Insa, imigratia ilegala trebuie tinuta sub control si prin urmare vom pune in aplicare mecanisme in acest scop', a adaugat seful guvernului de la Ankara.
Bruxellesul a anuntat joi 'un plan de actiune' conform caruia Ankara se va angaja sa gazduiasca pe teritoriul sau imigranti sirieni care doresc sa ajunga in Europa, in schimbul unei liberalizari a regimului de vize pentru cetatenii turci si al sustinerii pentru aderarea Turciei la UE.
Turcia, care gazduieste deja in mod oficial 2,2 milioane de refugiati sirieni, a ridicat miza, calificând acest plan drept 'simplu proiect' si catalogând bugetul propus de UE ca fiind 'inacceptabil'.
In timpul vizitei pe care a desfasurat-o duminica la Ankara, Merkel a salutat efortul constant al Turciei in vederea primirii de refugiati sirieni si a promis ca va 'redinamiza' procesul aderarii Turciei la UE, aflat la ralanti de mai multi ani.
'Discutiile in materie sunt extrem de promitatoare si vor continua', a declarat Merkel dupa o intrevedere cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
La rândul sau, Davutoglu si-a exprimat multumirea in legatura cu 'o mai buna abordare' adoptata de Bruxelles pe marginea dosarului imigratiei.
Turcia refuza sa foloseasca pentru criza refugiatilor fondurile de preaderare la UE si solicita sume suplimentare
Turcia doreste sa primeasca din partea Uniunii Europene pentru gestionarea crizei refugiatilor fonduri suplimentare fata de cele 3 miliarde de euro deja promise din fondurile de preaderare, iar aceste sume aditionale sa fie revizuite anual, a declarat luni premierul turc, Ahmet Davutoglu, citat de agentia Reuters.
Liderii europeni au anuntat la summitul de saptamâna trecuta ca au convenit cu Turcia un plan de actiune pentru stavilirea afluxului de refugiati catre Europa, iar cancelarul german Angela Merkel a confirmat duminica la Istanbul ca blocul comunitar este dispus sa ofere guvernului de la Ankara 3 miliarde de euro.
Totusi, intr-o declaratie acordata luni postului turc de televiziune Ahaber TV, premierul Davutoglu a precizat ca respectiva suma evocata de Consiliul European reprezinta doar o eliberare anticipata a unor fonduri deja prevazute sa fie acordate Turciei in cadrul Instrumentului pentru Asistenta de Preaderare (IAP) la UE, astfel ca guvernul de la Ankara solicita alte fonduri care sa fie alocate special pentru gestionarea crizei refugiatilor.
'Propunerea pentru cele 3 miliarde de euro fonduri IPA nu mai este pe masa, intrucât am spus ca nu o vom accepta', a indicat Davutoglu, mentionând totodata ca pentru refugiati Turcia are nevoie de alte circa 3 miliarde de euro, suma valabila doar pentru o prima etapa. El a adaugat ca nevoile financiare la acest capitol trebuie reevaluate anual, astfel ca aceasta suma ar putea creste.
Cancelarul german, Angela Merkel, a mai promis duminica Turciei ca va sustine accelerarea procesului de aderare a la UE - deocamdata prin deschiderea unor noi capitole in negocierile de aderare - si liberalizarea in perspectiva a regimului de vize pentru cetatenii turci.
In schimb, ea a cerut guvernului de la Ankara sa semneze cu UE un acord privind readmisia, ce ar urma sa prevada retrimiterea in Turcia a imigrantilor ilegali care ajung in UE tranzitând teritoriul turc. Dar Davutoglu a conditionat incheierea unui asemenea acord de eliminarea vizelor pentru cetatenii turci care calatoresc in UE, insistând in plus ca liberalizarea regimului de vize sa intre in vigoare anul viitor, in luna iulie, solicitare ce nu pare sa fie agreata de liderii europeni.