"Nu va pierdeti speranta". Cum s-a desfasurat vizita Papei Francisc in Lesbos, de unde a luat cu el 12 refugiati sirieni

×
Codul embed a fost copiat

"Nu va pierdeti speranta, nu sunteti singuri", le-a spus papa Francisc miilor de migranti inchisi intr-un centru de primire de pe insula greceasca Lesbos.

Sunt, insa, migrantii care au sosit dupa intrarea in vigoare, pe 20 martie, a acordului dintre Uniunea Europeana si Ankara. Si conform intelegerii ar urma sa fie trimisi inapoi in Turcia. Suveranul Pontif a cerut intregii lumi sa raspunda "intr-o maniera demna si umana" acestei crize umanitare fara precedent.

Suveranul Pontif s-a intalnit cu cateva zeci dintre miile de migranti de la centrul de primire "Moria", din Lesbos. Refugiatii l-au intampinat cu mesaje de bun venit, dar si cu lacrimi si strigate de ajutor. Copii i-au daruit desenele lor.

"Nu va pierdeti speranta! Cel mai mare dar pe care ni-l putem oferi unii altora este iubirea, mila, ascultarea celuilalt... Fie ca toti fratii si surorile noastre de pe continent sa va vina in ajutor, in spiritul fraternitatii, solidaritatii si respectului demnitatii umane", a spus Papa.

Vizita a avut si un caracter ecumenic. Papa Francisc a fost insotit de principalele gazde ale zilei: Bartolomeu, patriarhul Constantinopolului, care exercuta un primat onorific printre patriarhii ortodocsi; si Ieronimos, arhiepiscopul Atenei si intregii Grecii.

Citește și
migranti
Imagini tulburatoare surprinse intr-o padure aflata la granita cu Turcia. Ce li se intampla acestor migranti este revoltator

De dimineata, la sosirea pe aeroportul din Lesbos, papa Francisc a fost intampinat de premierul Alexis Tsipras, precum si de cei doi inalti ierarhi ortodocsi.

La centrul de primire "Moria" - unul dintre mult discutatele "hotspoturi" - sunt tinuti cam 3.000 de migranti, care au ajuns la Lesbos dupa intrarea in vigoare, pe 20 martie, a acordului dintre Uniunea Europeana si Turcia. In principiu, ar urma sa fie trimisi inapoi in Turcia, daca nu le sunt acceptate solicitarile de azil.

Anul trecut, mai bine de o jumatate de milion de refugiati au trecut prin Lesbos. Iar anul acesta deja au debarcat acolo 90.000 de persoane, dintre care o treime copii.

Papa a luat trei familii in avionul sau

"Papa a dorit sa faca un gest de bun venit in ceea ce priveste migrantii, insotind in avionul sau spre Roma trei familii de
refugiati din Siria, 12 persoane din total, intre care sase copii",
se arata intr-o declaratie emisa de Vatican.

Doua familii sunt originare din Damasc si cealalta din Deir Azzor, din teritoriile ocupate de organizatia Stat Islamic, mai precizeaza Vaticanul.

"Refugiatii nu sunt numere, ci persoane: sunt chipuri, povesti de viata si trebuie sa fie tratati ca atare", a spus sambata papa Francisc intr-un discurs adresat populatiei in portul Mytilene de pe insula elena Lesbos.

Intr-o rugaciune comuna cu patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului si arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei si al Intregii Grecii, suveranul pontif a amintit ca ''noi suntem toti migranti''.

Apoi cei trei demnitari religiosi au aruncat in apa coroane de flori, ca un omagiu adus miilor de migranti care si-au pierdut viata in mare, relateaza AFP.

Cu o puternica semnificatie umanitara si ecumenica, vizita papei a trezit asteptare si speranta mai ales in randul refugiatilor din Centrul Moria, pe care l-a vizitat anterior si care a devenit dupa acordul dintre Uniunea Europeana si Ankara un ''loc de detentie'', potrivit definitiei date de organizatiile umanitare neguvernamentale care activeaza in favoarea refugiatilor, dupa cum aminteste Radio Vatican.

Se spera ca aceasta vizita sa suscite o trezire a constiintei popoarelor si, mai ales, a liderilor politici si, in acelasi timp, sa uneasca fortele in rugaciunea de invocare a ajutorului si protectiei divine asupra insulei Lesbos, devenita un simbol al suferintei cauzate de respingere, de teama, de resurse insuficiente. Iar cuvintele adresate de papa Francisc celor aflati in tabara Moria plaseaza prezenta sa pe insula sub semnul milostivirii, al dorintei de a le transmite persoanelor aflate in suferinta mangaierea divina.

"Azi am dorit sa stau cu voi. Vreau sa va spun ca nu sunteti singuri. In aceste luni si saptamani ati indurat multe suferinte in cautarea unei vieti mai bune. Multi dintre voi v-ati simtit constransi sa fugiti de situatii de conflict si de persecutii, mai ales pentru a va salva fiii, pe micutii vostri. Ati facut mari sacrificii pentru familiile voastre. Stiti ce inseamna durerea de a fi lasat in urma tot ceea ce va era drag si - ceea ce este, poate, si mai dificil - fara a sti ce va rezerva viitorul", a spus suveranul pontif, citat de Radio Vatican.

Amintind motivul vizitei, Sfantul Parinte le-a spus migrantilor din acest centru ca a venit impreuna cu patriarhul Bartolomeu si cu arhiepiscopul Ieronim doar pentru a sta cu ei. "Am venit pentru a atrage lumii atentia asupra acestei grave crize umanitare si pentru a pleda pentru rezolvarea ei. Ca persoane de credinta, dorim sa ne unim glasurile pentru a vorbi deschis in numele vostru. Speram ca lumea sa-si dea seama de aceasta situatie de necesitate dramatica si sa raspunda in mod demn de umanitatea noastra", a spus papa.

"Dumnezeu a creat umanitatea pentru ca aceasta sa formeze o singura familie; cand vreo sora sau vreun frate sufera, cu totii suntem afectati. Cu totii stim, din experienta, cat este de usor pentru unele persoane sa ignore suferintele altora si chiar sa exploateze vulnerabilitatea lor. Insa stim ca aceste crize pot face sa iasa la iveala ceea ce este mai bun in noi", a mai spus suveranul pontif evocand scopul pentru care a fost creata omenirea.

Liderul catolic a dorit sa lase un mesaj de speranta migrantilor din centrul Moria, amintind ca Dumnezeu nu ne lasa niciodata singuri in momentele de suferinta.

"Darul cel mai mare pe care ni-l putem oferi reciproc este iubirea: o privire induratoare, grija iubitoare exprimata prin ascultarea si intelegerea celuilalt, un cuvant de incurajare, o rugaciune. Sa impartatiti acest dar unii cu ceilalti'', i-a indemnat papa pe migranti, amintind de episodul Bunului Samaritean, un strain care a vazut un om in suferinta si s-a oprit imediat pentru a-l ajuta. ''Pentru noi este o parabola care vorbeste despre milostivirea lui Dumnezeu, care se adreseaza tuturor. /.../ Este totodata un indemn de a arata aceeasi mila fata de cei care se afla in nevoie. Fie ca toti fratii si surorile noastre de pe acest continent sa vina in ajutorul vostru, asemenea Bunului Samaritean, cu acelasi spirit de fraternitate, solidaritate si respect fata de demnitatea omului, care a caracterizat timp de multa vreme lunga sa istorie".

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Dupa Ungaria, Austria ar putea fi a doua tara care ridica gard la granita impotriva imigrantilor. Reactia Comisiei Europene
Dupa Ungaria, Austria ar putea fi a doua tara care ridica gard la granita impotriva imigrantilor. Reactia Comisiei Europene

Comisia Europeana si-a afirmat "preocuparea" dupa ce Austria a inceput sa pregateasca terenul pentru construirea unei bariere impotriva migrantilor la frontiera cu Italia.

Imagini tulburatoare surprinse intr-o padure aflata la granita cu Turcia. Ce li se intampla acestor migranti este revoltator
Imagini tulburatoare surprinse intr-o padure aflata la granita cu Turcia. Ce li se intampla acestor migranti este revoltator

Aparatorii drepturilor omului cer deschiderea unei anchete dupa ce televiziunile bulgare au difuzat imagini revoltatoare cu migranti, in Turcia.
 

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.