Migratia in era Facebook. Cum ii ajuta retelele de socializare pe refugiati sa gaseasca drumul spre Europa

familie de refugiati la granita cu Ungaria

Facebook si alte retele de socializare care erau folosite odata pentru a ajuta la mobilizarea revoltelor din timpul “Primaverii Arabe” ofera acum informatii pretioase pentru cei care fug de razboiul civil din Siria si de alte conflicte din regiune.

► Facebook ii ajuta sa gaseasca traficantii si informatiile de calatorie: preturi, taxe, mita
► Hartile online si GPS-ul ii ajuta sa nu se rataceasca
► WhatsApp si Viber ii ajuta sa contacteze prietenii si rudele

Persoanele care aspira la statutul de refugiati fugind de razboaiele din Orientul Mijlociu folosesc Facebook pentru a gasi traficantii in care isi spun speranta ca le vor duce spre o viata mai buna in Europa, comenteaza Reuters.

Pe aceste retele de socializare, si in special pe Facebook, refugiatii pot gasi cam tot ce au nevoie sa stie, inclusiv preturile, taxele si mita pe care trebuie sa le plateasca intr-o calatorie plina de pericole, cum ar fi riscul de a muri inecat in mare sau asfixiat intr-un camion.

Mai mult, aplicatii de mesagerie instant precum WhatsApp si Viber ii ajuta sa contacteze deopotriva traficanti, prieteni si rude, in timp ce hartile online le garanteaza ca nu se ratacesc.

Citește și
duba roman
Duba cu imigranti condusa de romanul arestat in Austria, descrisa ca o "inchisoare pe roti". "Erau inghesuiti ca obiectele"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pe grupuri de Facebook create in araba, utilizatorii posteaza numere de telefon ale unor contacte despre care spun ca pot duce refugiati de pe coasta Turciei in insulele grecesti sau chiar si mai departe in Europa, un continent ce incearca sa faca fata crizei imigrantilor.

Pentru cei care cauta o calatorie cu barca spre Grecia, detalii despre cele mai bune locuri de a traversa granita dintre Serbia si Ungaria sau pretul pe care il cer traficantii pentru un transport din Turcia in Germania, utilizatorii acestor grupuri par sa aiba majoritatea raspunsurilor.

O oferta postata in aceasta saptamana propunea, pentru 1.200 de euro, un loc de ultim moment intr-o barca pneumatica ce pleca din orasul de coasta Izmir din Turcia, unul din principalele puncte de pornire pentru refugiatii sirieni ce incearca sa ajunga in Grecia.

"Calatoria e maine, 100% sigur. Va vor oferi gratuit o vesta de salvare", se arata in mesaj. Un alt anunt oferea locuri intr-un mult mai confortabil 'iaht pentru turisti', la 2.500 de euro. O calatorie completa de la Istanbul in Germania costa 6.000 de euro, conform unui alt anunt pe Facebook.

Aceasta retea de socializare ii ajuta pe refugiati sa se orienteze chiar inainte de a pleca din Siria, a declarat Muhammed Salih Ali, presedintele Asociatiei pentru solidaritate cu refugiatii sirieni, cu sediul la Izmir.

Multi afla de pe pagini de Facebook ca trebuie sa ajunga in districtul Basmane din Izmir, sediul informal din Turcia pentru traficanti si pentru cei care spera sa treaca in Europa.

"Pot intra in contact pe Facebook cu intermediari. Odata ce ajung in Basmane, pot petrece 3-5 zile la hotel si cauta optiuni. Vorbesc cu altii despre traficantii care cer mai putini bani sau care ofera cea mai mare siguranta", a afirmat Muhammed Salih Ali intr-un interviu.

Retelele de socializare au jucat un rol crucial in cazul revoltelor din timpul Primaverii Arabe in 2011. I-au ajutat pe activisti sa mobilizeze proteste impotriva liderilor unor tari precum Egipt, Libia si chiar Siria la inceputul Primaverii Arabe, apoi au devenit mijloace prin care cetatenii relatau despre violentele care au urmat.

Ele raman un important instrument de organizare si un ajutor practic pentru cei care calatoresc spre si apoi intre cele 26 de state membre ale Spatiului Schengen, care au renuntat la controlul la frontiere intre ele, indreptandu-se spre nord, urmarind sa ajunga in tari precum Germania si Suedia, unde spera ca vor primi ajutor.

"Ne folosim in special smart-phone-urile, pentru a avea semnal GPS si a nu ne rataci", a declarat un refugiat sirian, Ahmad, care se afla intr-o gara din Budapesta, unde a ajuns saptamana trecuta impreuna cu sute de refugiati.

"Folosim social media, inclusiv WhatsApp, Viber sau Facebook, pentru a intra in contact cu cei pe care ii cunoastem. Daca se afla deja in vestul Europei, ne trimit informatii pentru a ne ajuta sa ne orientam pe traseu", a mai spus el. "Asta inseamna uneori informatii de contact privind traficantii, precum si informatii despre pericole", a adaugat sirianul.

Utilizatorii de Facebook fac de asemenea schimb cu ultimele relatari din media europene privind criza refugiatilor.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
CFR Calatori recomanda romanilor sa evite schimbarea trenurilor in Budapesta. Gara de Est, inchisa din cauza imigrantilor
CFR Calatori recomanda romanilor sa evite schimbarea trenurilor in Budapesta. Gara de Est, inchisa din cauza imigrantilor

  CFR Calatori recomanda pasagerilor romani care vor sa ajunga la Viena sau catre alte destinatii din Europa sa evite schimbarea trenurilor in Budapesta, data fiind situatia refugiatilor din capitala Ungariei.

Duba cu imigranti condusa de romanul arestat in Austria, descrisa ca o
Duba cu imigranti condusa de romanul arestat in Austria, descrisa ca o "inchisoare pe roti". "Erau inghesuiti ca obiectele"

Inca un roman, apare in centrul unui scandal imens, izbucnit in Austria. El a fost arestat pentru trafic de fiinte umane dupa ce autoritatile au descoperit 24 de refugiati afgani, toti minori, inghesuiti intr-o duba.

Romania poate gazdui refugiati din toamna, cu bani de la UE. Traian Basescu: Ar trebui sa refuzam, nu e jocul nostru
Romania poate gazdui refugiati din toamna, cu bani de la UE. Traian Basescu: Ar trebui sa refuzam, nu e jocul nostru

Romania va putea gazdui din noiembrie aproape 1.800 de refugiati. Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat pentru Stirile ProTV ca Executivul de la Bucuresti si-a anuntat partenerii europeni, inca din luna iulie, ca are la dispozitie 6 centre.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.