Iohannis il contrazice pe Ponta in problema inchiderii frontierelor. Intalnirea premierilor, "o preocupare de week-end"


Ultimul update: Miercuri 28 Octombrie 2015 07:28
Data publicarii: Duminica 25 Octombrie 2015 13:45
Categorie: Stiri Politice

VIDEO. Presedintele Klaus Iohannis a declarat duminica, la Arad, ca premierul Victor Ponta nu s-a consultat cu el si ca nu a avut mandat sa angajeze Romania in vreun fel la summit-ul din Bulgaria.

"Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat pana la Sofia, s-a intalnit cu alti prim-ministri, o chestiune care este interesanta ca preocupare de week-end. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca sa angajeze Romania intr-un fel. Aceste declaratii pe care le-a facut sunt total neangajante pentru mine", a afirmat Iohannis, conform Agerpres.

De asemenea, seful statului a spus, intrebat fiind de jurnalisti, ca dupa ce se va intoarce de la Bruxelles, de la reuniunea organizata de Comisia Europeana privind fluxurile de imigranti din regiunea Balcanilor de Vest, va discuta cu seful Guvernului despre aceasta problema.

"Da, cu siguranta. Dupa ce ma voi intoarce de la Bruxelles, vom avea o discutie pe aceasta tema", a mai spus Iohannis.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat sambata, la finalul reuniunii trilaterale a sefilor de guverne din Bulgaria, Romania si Serbia, in formatul Grupului de la Craiova, ca cea mai buna solutie in gestionarea crizei migratiei este o actiune comuna a intregii Europe. Potrivit agentiei BTA, premierul Ponta a spus ca cele trei state isi indeplinesc obligatiile si isi arata solidaritatea cu intreaga Europa, dar aceasta nu inseamna ca responsabilitatea trebuie sa apartina doar anumitor tari.

Daca sunt tari care isi inchid frontierele si construiesc garduri, Romania, Bulgaria si Serbia au la randul lor dreptul de a se proteja, "dar aceasta nu este o solutie buna", a afirmat Ponta. Premierul roman a subliniat ca solutia buna este o actiune comuna a intregii Europe in problema migratiei.

Totodata, prim-ministrul Ponta a pus problema in cadrul reuniunii referitor la ce se va intampla cu persoanele care nu vor dori sa ramana in Romania, Bulgaria si Serbia, in conditiile in care se va aplica principiul cotelor de refugiati.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca Bulgaria, Serbia si Romania sunt pregatite sa-si inchida frontierele daca Germania si Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiatilor. seful guvernului bulgar a spus ca cele trei tari pledeaza pentru solidaritate europeana in conditiile in care acestea isi indeplinesc obligatiile. "Noi indeplinim toate conditiile, protejam granitele spatiului Schengen asa cum ni s-a cerut", a precizat prim-ministrul Borisov.

Potrivit premierului bulgar, problemele concrete care se pun se refera la cat timp va continua acest proces migratoriu, unde sa fie cazati refugiatii, cum vor fi create locuri de munca pentru acestia in anii urmatori, cum vor fi integrati in sistemele de asigurari sociale.

"Un razboi are loc in Siria, intelegem acest lucru, dar suntem ingrijorati si de numarul mare de refugiati afgani, ca si de oamenii care vin din Irak si Iran, care sunt dificil de integrat", a spus Borisov. "Nu avem dreptul sa ne expunem cetatenii la aceasta presiune si sa permitem ca intregul sistem sa se prabuseasca", a punctat el.

Premierul sarb Aleksandar Vucic a precizat ca tara sa va accepta refugiatii, dar a mentionat ca este nerealist ca cineva sa creada ca doua sau trei milioane de refugiati ar putea sta in Serbia, Bulgaria si Romania. "De aceea am convenit ca nu putem accepta un astfel de scenariu", a spus Vucic.

Prim-ministrul sarb a anuntat ca Serbia a acceptat sprijinul tehnic si expertiza oferta de prim-ministrul roman pentru a proteja frontiera sarba, conform agentiei Tanjug.

Guvernele din Romania, Bulgaria si Serbia vor actiona "perfect coordonat si solidar" in toate actiunile si politicile privind refugiatii, a precizat premierul Victor Ponta, sambata, intr-o postare pe pagina sa de Facebook. "Cele trei guverne ale 'Grupului Craiova' vor actiona perfect coordonat si solidar in toate actiunile si politicile privind refugiatii", a subliniat Victor Ponta.

Prim-ministrul Victor Ponta a participat sambata, la Sofia, la cea de-a treia Trilaterala, care ii reuneste pe sefii de Guverne din Romania, Bulgaria si Serbia. Ponta a mentionat ca in cadrul intalnirii a fost analizata si situatia interconectarii infrastructurii celor trei tari (rutiera, cale ferata, conectare retele de electricitate si gaze), precum si modalitatile de atragere de fonduri pentru finantarea acestora.

Prima intalnire formala a acestui Grup a avut loc la Craiova, pe 24 aprilie, in marja sedintei comune de Guvern Romania - Bulgaria.

VIDEO PROTVPLUS.RO