Strategia privind imigratia, adoptata de Guvern. Suma alocata pentru un azilant poate sa ajunga pana la 1.100 de lei/ luna

Ultima actualizare: 21-09-2015 07:01

Macar la nivel teoretic, oficialii romani sunt pregatiti pentru un val de refugiati. Guvernul a adoptat Strategia Nationala privind Imigratia, pana in 2018, dar si un plan de actiune pentru anul in curs.

Practic, s-a stabilit ce autoritati se vor ocupa de imigranti si, in plus, se va imbunatati sistemul de azil, pentru a se promova migratia legala. De exemplu, cei care vor sa se stabileasca aici, ar urma sa beneficieze de somaj sau ar putea fi inclusi, gratuit, in programele nationale de sanatate.

Romania nu este o destinatie pentru refugiati si pentru ca ofera conditii precare pentru cei care vor sa se stabileasca aici. Conform legii actuale, un solicitant de azil primeste 3 lei si 60 de bani pe zi pentru mancare, trebuie sa astepte un an ca sa aiba drept sa munceasca si in cazul in care sufera de o boala cronica, nu poate primi tratament medical gratuit.

In principiu, lucrurile se vor schimba. Potrivit unui proiect initiat de Ministerul de Externe, sumele de bani pentru un azilant pot sa ajunga pana la 1.100 de lei pe luna. In plus, cei in cauza vor putea sa munceasca dupa trei luni din momentul in care au depus cererea de azil. Daca sunt someri, pot primi ajutor de la stat, iar asigurarea de sanatate a fost extinsa. In cazul in care sunt bolnavi de cancer, SIDA, hepatita, ar putea fi inclusi gratuit in programul national de sanatate.

Proiectul mai cuprinde si o modificare importanta in contextul acutal. Daca un refugiat care a cerut azil in alta tara ajunge la noi, nu va mai fi inapoiat imediat tarii respective, asa cum e acum. El poate ramane in Romania, daca doreste.

Si in privinta cazarii a fost introdusa o propunere noua. Daca centrele pentru imigranti sunt pline, azilantii ar putea primi bani de chirie de la stat, ca sa stea in gazda.

Totul inseamna cheltuieli suplimentare la buget. Doar pentru 500 de imigranti costurile se ridica la aproape 800.000 de lei, insa Uniunea Europeana vrea sa primim cel putin 6.000.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO