Sute de imigranti au incercat sa evadeze din centre, in Ungaria. Interventia dura, cu scuturi si gaze lacrimogene, a politiei
Scene de haos si incidente violente in Ungaria, unde sute de refugiati au incercat sa evadeze din taberele in care i-au cazat autoritatile.
Cateva sute de oameni au reusit sa rupa cordoanele politiei si sa fuga din adapostul de la Bicike. Au evadat, pentru scurt timp, si locatarii unui alt centru de primire, aflat aproape de granita cu Serbia. Spiritele s-au incins si in insulele grecesti sufocate de imigranti.
Revolta a izbucnit la centrul de primire a imigrantilor de la Röszke, nu departe de frontiera cu Serbia. Fortele de securitate au facut zid din scuturi si au imprastiat din belsug gaze lacrimogene, dar 300 de refugiati tot au reusit sa fuga.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autoritatile sustin ca, ulterior, au fost prinsi toti si adusi inapoi. Legati la maini. Migrantii din tabara de la Röszke, peste 2.000 la numar, sunt, insa, exasperati si ameninta ca vor incerca din nou sa fuga, daca nu sunt lasati sa plece cat mai repede spre Germania.
"Nu vrem sa mai stam nici macar o zi aici. Nu-i lasam sa ne duca unde vor ei. Noi mergem spre Berlin, la Munchen. Oriunde, dar nu in tara asta", spun ei.
Trenul blocat in gara Bicske, la aproximativ 35 de kilometri de Budapesta, a fost un alt simbol al revoltei. 350 de refugiati au reusit sa rupa, de cateva ori, cordoanele politiei si sa fuga. De data aceasta, doar cativa au fost prinsi. Iar unul dintre ei, un afgan de 51 de ani, a fost gasit mort, in apropierea caii ferate. Deocamda, nu se stie in ce imprejurari.
Pana la urma, autoritatile au reusit sa-i urce in autobuze si sa-i duca in tabara din apropiere, unde urmeaza sa fie inregistrati. Chiar daca s-au opus cu inversunare.
Presa nu are acces in tabara din Bicske, unde, potrivit Amnesty international, conditiile de trai se deterioreaza de la zi la zi.
Imigrantii stiu ca, daca sunt inregistrati, risca sa fie deportati.
O familie de sirieni n-a vrut sa ramana in tabara. Si refugiatii adusi imediat, cu un autobuz, au refuzat sa fie inregistrati.