Marsul refugiatilor. Guvernul Ungariei se ofera sa transporte mii de migranti cu autobuzele pana la frontiera cu Austria

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul Ungariei se ofera sa transporte mii de migranti cu autobuzele pana la frontiera cu Austria in urmatoarele cateva ore. Vineri, peste 1000 de refugiati au plecat pe jos din Budapesta spre Austria.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:
►Sute de refugiati au inceput sa plece pe jos de la Budapesta catre Austria. Au spart baricada instalata de politie pe autostrada
►300 de imigranti au evadat din centrul de primire de la Roszke. Politia ungara i-a capturat pe toti
►Budapesta, o trambulina pentru imigranti in drumul spre ''El Dorado'' / Irakianul Mustafa nu vrea sa ajunga in Romania: "Acolo e saracie!"
►Un grup de radicali unguri a atacat refugiatii in fata garii Keleti din Budapesta
►Ungaria, Macedonia, Serbia si Austria resping sistemul  cotelor de imigranti, propus de Germania
►David Cameron promite 137 de milioane de euro suplimentari pentru criza umanitara din Siria
►Un imigrant pakistanez a murit dupa ce a cazut pe sine in gara Bicske din Budapesta

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

Citește și
baiat sirian cu blur - Agerpres
Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul: "Mi-au alunecat din maini"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

UPDATE 23:30 Guvernul Ungariei se ofera sa transporte mii de migranti cu autobuzele pana la frontiera cu Austria in urmatoarele cateva ore, a anuntat vineri seara Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters.

Autobuzele vor fi trimise pentru mii de migranti din principala gara din Budapesta si a lua alti 1.200 care merg pe jos pentru a ajunge in Austria de-a lungul principalei autostrazi spre vest, a declarat el intr-o conferinta de presa.

"Acest lucru nu inseamna in mod automat ca ei pot iesi din tara", a adaugat el. "Asteptam  raspunsul guvernului austriac".

UPDATE 20:00 Sefii de guvern din statele Grupului de la Visegrad (Ungaria, Republica Ceha, Slovacia si Polonia) au convenit vineri la Praga sa-si mentina pozitia lor comuna de respingere a propunerii de impunere a unor cote obligatorii de refugiati intre statele Uniunii Europene, transmit agentiile AFP si EFE.

“Am convenit ca masurile solidare trebuie sa fie voluntare”, a declarat la o conferinta de presa gazda reuniunii, premierul ceh Bohuslav Sobotka. El a mentionat ca Republica Ceha s-a angajat sa accepte voluntar 1.500 de refugiati pana in anul 2017 si nu va suplimenta acest numar, pozitie impartasita si de omologii sai din celelalte trei state ale Grupului de la Visegrad.

La randul sau, premierul slovac Robert Fico a subliniat ca “introducerea unor mecanisme automate este inacceptabila”, el criticand faptul ca refugiatii sunt lasati sa intre fara niciun control in spatiul Schengen, desi printre acestia se numara si indivizi care ar putea avea legaturi cu organizatii teroriste.

“Nu putem ca de fiecare data cand vin noi refugiati sa ne asezam la masa pentru a-i repartiza prin cote. Trebuie sa luam masuri mult mai ample pentru a solutiona cauzele problemei”, a subliniat sefa guvernului polonez, Ewa Kopacz. Ea a vorbit despre o “solidaritate responsabila” prin care “statele membre sa ia o decizie suverana asupra implicarii lor, conform capacitatilor fiecareia, in ajutorarea celor care au nevoie”.

Cat despre premierul ungar, Viktor Orban, acesta a multumit Cehiei si Slovaciei pentru propunerea lor de a se crea un culoar prin care imigrantii sa ajunga in Germania, destinatia preferata de cei mai multi dintre acestia. “Multumesc cehilor si slovacilor pentru acest culoar (...) Germania trebuie sa le garanteze (refugiatilor) o viza pentru ca sa-i putem lasa sa plece”, a spus seful executivului maghiar.

UPDATE 19:35 Un barbat pakistanez a murit vineri in Ungaria dupa a cazut pe sinele de cale ferate in momentul in care un grup de circa 350 de imigranti au fugit din gara Bicske din Budapesta, unde 800 de imigranti erau tinuti blocati de autoritati, a anuntat politia, potrivit Reuters.

Polita a precizat ca nu a urmarit grupul, iar barbatul s-a prabusit la circa 800 de metri de gara Bicske, in vestul Budapestei. Potrivit televiziunii nationale ungare, barbatul a cazut si s-a lovit la cap de sinele de cale ferata. Potrivit unui purtator de cuvant al serviciilor de ambulanta, citat de MTI, paramedicii au incercat sa-l resusciteze circa 50 de minute pe barbatul pakistanez, care ar fi avut in jurul a 50 de ani.

UPDATE 19:30 Politia din Ungaria a fost fimata folosind gaze lacrimogene impotriva migrantilor aflati in centrul de primire de la Roszke, in apropiere de granita cu Serbia. Cateva sute de imigranti au evadat din centru insa ulterior au fost prinsi.

Police in Hungary have been filmed using tear gas against refugees http://bit.ly/1XqitDD

Posted by Sky News on Friday, 4 September 2015

UPDATE 19:20 Un mic grup de radicali unguri a atacat vineri dupa-amiaza refugiatii care se afla in fata garii Keleti din Budapesta, relateaza agentiile MTI si EFE. Potrivit martorilor, atacatorii ar fi de fapt suporteri care urmeaza sa asiste in cursul serii la partida de fotbal Ungaria-Romania.  Ei au aruncat cu grenade asurzitoare in directia refugiatilor, iar apoi s-au produs altercatii intre cele doua grupuri. Politia a intervenit si a restabilit ordinea, fara sa se inregistreze raniti.

In jurul garii Keleti inca se mai afla cateva sute de refugiati, in acest loc formandu-se o adevarata tabara dupa ce autoritatile ungare au suspendat circulatia trenurilor directe intre Budapesta si Austria, astfel ca refugiatii sunt lipsiti de mijloace de transport pentru a-si continua calatoria catre vestul Europei.  Unii au pornit pe jos catre granita cu Austria sau incearca sa se urce in trenurile regionale care ii aduc mai aproape de frontiera austriaca, dar politistii unguri ii coboara din trenuri si ii transfera in taberele de refugiati.

UPDATE 19:00 Sute de refugiati raman intr-o asteptare agonizanta in gara Keleti din Budapesta. Pe drumuri de saptamani intregi, fara un pat ori o baie, nemancati si umiliti, oamenii sunt la capatul puterilor. In disperare de cauza, multi dintre ei au plecat pe jos din gara din Budapesta, sperand sa ajunga, la un moment dat in Austria. In toate aceste scene sfasietoare isi face loc, uneori, si o raza de speranta. Paza de coasta italiana a salvat o femeie insarcinata, aflata intr-o barca supraaglomerata, alaturi de alti peste 100 de oameni. La scurt timp dupa ce a fost transferata in siguranta, intr-o ambarcatiune a pazei de coasta, femeia a nascut un baietel, pe drumul spre Lampedusa.

In acest timp, liderii europeni incearca imposibilul - sa ajunga la o solutie care sa fie acceptata de toti membrii Uniunii. Saptamana viitoare, Comisia Europeana va anunta cotele de imigranti pe care ar trebui sa-i primeasca fiecare tara membra. 160 de mii de oameni ar urma sa fie trimisi in 25 de tari. Cifrele, obtinute de publicatia britanica Daily Mail, au fost calculate in functie de dimensiune, PIB, rata somajului si numarul de refugiati pe care tara respectiva ii gazduieste deja. Cota avansata pentru Romania, de aproape 7000 de oameni, a fost infirmata de premierul Victor Ponta.

Intre timp, oficiali ai ministerelor de interne din Ungaria, Macedonia, Serbia si Austria au semnat vineri o declaratie de intentie privind cooperarea pentru protectia granitelor, relateaza MTI.

Conform acordului, semnat in orasul Ohrid din Macedonia, cele patru tari vor desfasura unitati internationale de patrulare la granitele sarbo-ungara, sarbo-macedoneana si macedoneano-greaca, pentru a combate incercarile de trafic de persoane si trecerile ilegale de frontiera. Ministrul sarb de interne, Nebojsa Stefanovic, a declarat ca acordul arata faptul ca cele patru tari vor sa gaseasca o solutie la criza imigrantilor.

El a mai spus ca este imperativ ca Uniunea Europeana sa gaseasca o solutie comprehensiva la problema, nu una care satisface doar una sau doua tari.  "Desi nu este membra a UE, Serbia este pregatita sa-si joace rolul in gasirea unei solutii la criza si sa primeasca un anumit numar de imigranti", a mai spus ministrul sarb. Grecia, Macedonia, Serbia, si Ungaria sunt considerate doar tari de tranzitie si nu ar trebui sa se astepte de la ele sa-si asume cea mai mare parte a poverii imigratiei, a adaugat el. Nu este problema doar a unei tari, ci a intregii Uniuni Europene, potrivit lui Stefanovic.

UPDATE 18:30 Un grup de circa 300 de imigranti tinuti in gara din Bicske (la vest de Budapesta) a evadat vineri dupa-amiaza, aceasta fiind al treilea astfel de incident al zilei, transmite MTI. Politia i-a retinut de migranti in gara din Bicske incepand de joi, refuzand sa le permita calatoria spre Austria. Fortele speciale de ordine au fost chemate vineri pentru a tine sub control multimea. Intr-un caz separat, politia ungara a anuntat vineri dupa-amiaza ca i-a capturat pe toti migrantii care evadasera din centrul de primire de la Roszke, in apropiere de granita cu Serbia.

UPDATE 18:10 David Cameron promite ca va aloca suplimentar 100 de milioane de lire sterline (137 milioane euro) pentru criza umanitara din Siria, relateaza The Guardian.

UPDATE 18:00 Peste o mie de migranti care au plecat din gara Keletti, Budapesta isi continua marsul spre Viena. Un corespondent New York Times a relatat pe Twitter ca politia ungara nu stia ce sa faca in fata lor iar migrantii au trecut de baricada. Fortele de politie ii insotesc pe drum. Migrantii au de parcurs aproape 200 de km pana la Viena.

UPDATE 17:30 Un grup de aproximativ 500 de imigranti care marsaluiau pe o sosea din Ungaria spre frontiera cu Austria au spart vineri o baricada a politiei si si-au continuat drumul pe aceasta principala autostrada care leaga Budapesta de Viena, transmite Reuters. Grupul, format din familii in majoritate provenite din Siria si Afganistan, a parasit vineri dimineata gara Keleti, dupa ce autoritatile au refuzat sa-i lase pe imigranti sa mearga spre Austria cu trenurile.  Numeroase persoane din coloana aveau fotografii cu cancelarul german Angela Merkel si strigau 'Germania, Germania!'

UPDATE 17:00 Politia ungara a anuntat vineri dupa-amiaza ca i-a capturat pe toti imigrantii care evadasera din centrul de primire de la Roszke, in apropiere de granita cu Serbia, transmite MTI.''Potrivit estimarilor, 300 de imigranti ilegali au trecut de bariera centrului de primire a imigrantilor de la Roszke la 11.30 (09.30 GMT), in doua valuri, si au alergat spre autostrada M5'', aflata in apropiere, anuntase politia ungara intr-un comunicat, subliniind ca ''au fost luate masuri pentru arestarea acestora''.

Budapesta, o trambulina pentru imigranti in drumul spre ''El Dorado'' / Irakianul Mustafa nu vrea sa ajunga in Romania: "Acolo e saracie!"

Trimisul special al AGERPRES, Mihai Tenea, transmite din Ungaria: Garile Keleti si Nyugati din Budapesta sunt intesate de mii de imigranti, care supravietuiesc in conditii mizere si vor sa fie lasati sa plece spre vestul Europei, acest nou ''El Dorado''. Trebuie sa mergi cu bagare de seama, pentru ca daca nu esti atent oricand poti calca un imigrant adormit, intins pe jos, un copil care se joaca sau doarme pe ciment.

Sirianul Salah, un tip la circa 30 de ani, destul de bun vorbitor de limba engleza, face un tablou al situatiei: ''Din partea asta vin soldatii lui Bashar Al-Assad, din alta parte vine ISIS, care vrea sa te omoare, nu mai avem case, nu mai avem unde munci. Nu dorim sa ajungem neaparat in Germania, vrem sa ajungem intr-o tara in care sa putem trai linistiti. Nu avem nevoie de ajutor din partea autoritatilor. Vrem sa muncim. Avem brate, avem creier, avem picioare. Am terminat facultatea de inginerie. Pot sa fac curat pe strazi, pot sa muncesc in constructii. Nu mi-e frica de munca''.

Salah este unul dintre imigrantii care stie sa sintetizeze in cuvinte suferinta acestor sute de oameni dezradacinati. ''El e unchiul meu. Nu mai are casa in Siria, nu mai avea pentru ce ramane acolo'', afirma Salah, aratand catre un ins care pare de o varsta cu el.

Vineri, in jurul orei locale 13.00, cateva sute de imigranti s-au incolonat in Gara Keleti si au pornit spre Austria. ''Au plecat cu copii, cu femei, au plecat fara sa gandeasca'', spune Salah pentru AGERPRES. Salah nu intelege decizia lor. ''Vor ajunge in locuri unde mersul pe jos este interzis (pe autostrada, n. red.), iar politia ii va opri'', adauga Salah. ''O parte am ramas aici, o parte au plecat'', spune, dezamagit, Salah.

Sirianul afirma ca sunt multi imigranti care nici macar nu stiu in ce tara se afla, dar vor sa ajunga in Vestul Europei. Bariera lingvistica face ca multi dintre acesti ''sinistrati'' sa fie dezorientati, rupti de realitate. Doar o poarte dintre ei inteleg situatia si le comunica celorlalti, sunt veritabile portavoci ale multimii stranse in cele doua gari din capitala Ungariei.

''Familia mea este in America. Eu vreau sa ajung in Vest'', spune irakianul Mustafa, care sub nicio forma nu ar dori sa ajunga in Romania. ''Acolo e saracie'', afirma Mustafa, recunoscand, insa, ca nu stie prea multe despre Romania. Mustafa nu stie nimic despre o cota de imigranti pentru tarile din Uniunea Europeana, dar nici nu vrea sa auda de asa ceva. Nimeni nu vrea sa ramana in Ungaria, spune el.

Mustafa refuza sa i se faca o fotografie, dar sustine afirmatiile lui Salah, colegul sau de suferinta in Gara Keleti. Zilnic, imigrantii din cele doua gari budapestane primesc ajutoare, distribuite individual sau organizat. Simpli cetateni doneaza haine, apa, mancare, jucarii pentru zecile de copii care sufera pe cimentul rece.

Mesajele transmise de micutii din garile Keleti si Nyugat, fie prin intermediul unor pancarte pe care le ridica uneori, fie prin simpla lor existenta, sunt cutremuratoare. Organizatia Natiunilor Unite (ONU) nu face mai nimic pentru cei ce sufera in Budapesta, a ramas doar un simbol, dupa cum cred imigrantii, disperati ca autoritatile fac prea putin pentru situatia lor.

UPDATE 16:20  BBC a filmat in interiorul garii Keleti deschisa dupa doua zile in care a fost blocata. Potrivit sursei citate care a titrat imaginile "Aceasta este o capitala europeana" mii de imigranti asteapta sa urce in trenuri

UPDATE 16:00 Un grup de 64 de imigranti au fugit vineri din centrul de primire de langa orasul Bicske, din centrul Ungariei, aceasta fiind a doua “evadare” de acest tip in cursul zilei dintr-o tabara pentru imigranti, noteaza Reuters. Totodata, imigrantii blocati in gara din Bicske le-au spus politistilor ca femeile si copiii din grupul lor vor porni sambata pe jos catre Germania, daca trenul in care se afla nu va primi permisiunea de a pleca.

In cursul diminetii, circa 300 de imigranti au fugit din centrul de primire din orasul ungar Roszke, situat in apropierea frontierei cu Serbia, ceea ce a determinat autoritatile ungare sa inchida provizoriu si partial postul de frontiera rutier din acest oras. In acest context, seful diplomatiei ungare Peter Szijjarto a calificat drept dramatica situatia imigrantilor din tara sa, dar a adaugat ca autoritatile de la Budapesta sunt hotarate sa puna in aplicare toate normele Uniunii Europene, informeaza MTI. Sziajjrto a facut aceste declaratii inaintea unei reuniuni a ministrilor de externe din UE care urmeaza sa aiba loc vineri la Luxemburg.

Gardul construit la granita ungaro-sarba serveste acestui scop (punerii in aplicare a regulamentelor UE - n.r.) si, in viitorul apropiat, la aceasta granita vor fi infiintate zone de tranzit unde imigrantii sa-si poata depuna cererile de azil care sa fie evaluate in doar cateva zile. Szijjarto a spus ca Ungaria ofera intreaga asistenta necesara solicitantilor de azil aflati deja la centrele de primire, unde sunt amenajate servicii sanitare si unde se distribuie apa si alimente. “Totusi, garile nu sunt centre de primire pentru refugiati. (Imigrantii) trebuie sa paraseasca aceste zone. Vor primi in centre tot ajutorul de care au nevoie”, a insistat el.

UPDATE 15:30 Sute de refugiati care incearca de mai multe zile, fara succes, sa plece cu trenul din gara Keleti din Budapesta catre Austria, au plecat vineri pe jos in directia frontierei austriece, situata a circa 200 de kilometri distanta, transmite agentia EFE.

Dupa ce autoritatile ungare au suspendat circulatia trenurilor directe intre Budapesta si Austria, alte sute de refugiati s-au urcat joi intr-un tren regional pentru a se apropia de granita austriaca, dar la marginea Budapestei au fost dati jos de politia ungara, care i-a transferat intr-o tabara de refugiati.De asemenea, in ultimele ore alte grupuri de refugiati au fost interceptate de politie prin trenurile regionale, acesti imigranti fiind la randul lor transportati catre taberele de refugiati. Intre timp, circa 300 de refugiati au evadat dintr-o tabara.

In jurul garii Keleti inca se mai afla circa o mie de refugiati, acolo formandu-se o adevarata tabara improvizata. Niciunul dintre ei nu doreste sa fie cazat in vreun centru ungar de primire a refugiatilor, intrucat obiectivul lor este sa ajunga in vestul Europei. Conform presei ungare, un alt grup de refugiati ar dori sa se indrepte catre ambasada Germaniei la Budapesta, tara unde cei mai multi dintre acesti imigranti doresc sa ajunga in final.

O initiativa privata organizata pe Facebook pregateste pentru duminica un mare convoi intre Viena si Budapesta pentru a aduce in Austria sute de refugiati blocati in Ungaria. Circa 2.000 de persoane s-au inregistrat pana in prezent ca participanti la acest convoi dar, potrivit legislatiei ungare, transportul refugiatilor fara acte in regula - chiar si atunci cand se face gratuit - este un delict pedepsit cu pana la trei ani de inchisoare. De altfel, patru activisti austrieci care doreau sa transporte refugiati au fost arestati vineri in apropierea garii din Budapesta.

UPDATE 15:00 Sute de refugiati care incearca de mai multe zile, fara succes, sa plece cu trenul din gara Keleti din Budapesta catre Austria, au plecat vineri pe jos in directia frontierei austriece, situata a circa 200 de kilometri distanta, transmite agentia EFE citata de Agerpres. Dupa ce autoritatile ungare au suspendat circulatia trenurilor directe intre Budapesta si Austria, alte sute de refugiati s-au urcat joi intr-un tren regional pentru a se apropia de granita austriaca, dar la marginea Budapestei au fost dati jos de politia ungara, care i-a transferat intr-o tabara de refugiati.

De asemenea, in ultimele ore alte grupuri de refugiati au fost interceptate de politie prin trenurile regionale, acesti imigranti fiind la randul lor transportati catre taberele de refugiati. Intre timp, circa 300 de refugiati au evadat dintr-o tabara.

In jurul garii Keleti inca se mai afla circa o mie de refugiati, acolo formandu-se o adevarata tabara improvizata. Niciunul dintre ei nu doreste sa fie cazat in vreun centru ungar de primire a refugiatilor, intrucat obiectivul lor este sa ajunga in vestul Europei. Conform presei ungare, un alt grup de refugiati ar dori sa se indrepte catre ambasada Germaniei la Budapesta, tara unde cei mai multi dintre acesti imigranti doresc sa ajunga in final.

O initiativa privata organizata pe Facebook pregateste pentru duminica un mare convoi intre Viena si Budapesta pentru a aduce in Austria sute de refugiati blocati in Ungaria. Circa 2.000 de persoane s-au inregistrat pana in prezent ca participanti la acest convoi dar, potrivit legislatiei ungare, transportul refugiatilor fara acte in regula - chiar si atunci cand se face gratuit - este un delict pedepsit cu pana la trei ani de inchisoare. De altfel, patru activisti austrieci care doreau sa transporte refugiati au fost arestati vineri in apropierea garii din Budapesta.

UPDATE 14.00 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune saptamana viitoare o noua schema de redistribuire a refugiatilor intre statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote nationale, a confirmat vineri prim-vicepresedintele executivului comunitar, Frans Timmermans, relateaza Reuters.

''Presedintele Juncker va anunta saptamana viitoare o propunere consolidata de relocare, in special pentru cele mai afectate trei tari - Grecia, Italia si Ungaria. Inca o data, le vom propune statelor membre sa ne asiguram ca avem un algoritm de distribuire, astfel incat solidaritatea europeana sa fie pusa in aplicare, pentru a garanta ca oamenii care sosesc in Europa sunt raspanditi in statele membre. Comisia va insista asupra acestui aspect. Sunt increzator ca vom obtine astfel rezultate'', a spus Timmermans, raspunzand unei intrebari a presei in legatura cu cazul refugiatilor sirieni decedati recent in Marea Egee in timp ce incercau sa ajunga pe insula greceasca Kos.

In luna iunie, statele membre UE au respins o propunere a Comisiei Europene de a prelua 40.000 de solicitanti de azil prezenti in Italia si Grecia, pe baza unor cote nationale obligatorii. Publicatia britanica Daily Mail a anuntat joi ca un plan de urgenta al Uniunii Europene ar prevede redistribuirea intre statele membre prin cote obligatorii a circa 160.000 de refugiati, dintre care Romania ar urma sa preia 7.000.

La fel cum a fost formulata si initiativa precedenta, cotele de refugiati vor fi calculate printr-un algoritm ce va avea in vedere PIB-ul fiecarei tari, populatia ei, rata somajului si numarul de refugiati deja gazduiti. In cazul Romaniei, daca in acea propunere cota obligatorie ar fi fost de 2.362 de refugiati, conform noii initiative prezentate de publicatia britanica acum Romania ar urma sa fie obligata sa preia 6.937 de refugiati, respectiv 4,33% din cei 160.000.

Conform noii scheme, Germania si Franta ar urma sa preia cei mai multi refugiati, 34.077 si respectiv 26.215, in timp ce Ungaria, Italia si Grecia vor fi scutite, intrucat adapostesc deja un numar mare de imigranti ilegali, ele urmand sa furnizeze refugiati celorlalte state daca un astfel de mecanism al cotelor obligatorii va fi instituit. Scutite ar fi si Marea Britanie, Irlanda si Danemarca, intrucat tratatele europene le permit aplicarea optionala a deciziilor comunitare ce tin de domeniul 'Justitie si Afaceri Interne'.

UPDATE 13:45 300 de imigranti au reusit sa evadeze dintr-o tabara de la frontiera Ungariei, anunta AFP, citand surse din politia maghiara. Ca urmare a incidentului, punctul de trecere a frontiereu de la Roszke a fost inchis temporar Cifrele se schimba de la o ora la alta. Daca joi seara Comisia Europeana pomenea de 120.000 de oameni, Natiunile Unite vorbesc deja de 200 de mii aflati intr-o situatie disperata. Intre timp, cateva sute de imigranti, al caror tren a fost oprit la 35 de kilometri de Budapesta, raman incercuiti de jandarmi si politisti, care vor sa-i transfere intr-o tabara. In jur de 200 de imigranti au petrecut noaptea in tren ori pe peron, in gara din Bicske, refuzand categoric sa mearga in tabara de refugiati.

Baiat: "Familia mea a stat trei zile in tabara. Nu le-ati dat mancare. Le-ati dat mancare stricata."

Tradus in araba, textul pus in circulatie de politistii unguri pare sa-i fi convins pe cativa dintre refugiati care au urcat in autobuze. Ca sa ajunga in aceasta situatie fara iesire a fost nevoie de un sir intreg de rasturnari dramatice de situatie, succedate pe parcurusl zilei de joi.

Arwa Damon, corespondent CNN: "Oamenii au urcat in tren cu gandul ca i va duce in Germania. Unora le-a ajuns la ureche informatia ca trenul nu va trece frontiera, dar chiar si asa s-au agatat de firava speranta ca asa vor reusi sa scape din Ungaria. Afara, pe peron, sunt politisti si jandarmi, si asta creeaza o stare de neliniste, chiar panica."

Intr-o cadura inabusitoare si in plansetele copiilor, oamenii au petrecut ore infioratoare. Celalalt tren care plecase din gara Keleti spre Viena s-a oprit si el la Nagyszentjanos, nu departe de frontiera cu Austria. 30 de persoane au anuntat ca intra in greva foamei pana cand vor fi lasate sa plece.

Tanara: "Nu i-a dat voie sa se duca la toaleta. Are o problema, e bolnav. Politistul acela nu l-a lasat."

In acest timp, alte sute de refugiati raman intr-o asteptare agonizanta in gara Keleti din Budapesta. Pe drumuri de saptamani intregi, fara un pat ori o baie, nemancati si umiliti, oamenii sunt la capatul puterilor.

Refugiat: "Inteleg temerile ungurilor, dar ce altceva putem face? Va rugam, ajutati-ne!"

Ponta: Nu exista la Guvern niciun fel de document referitor la faptul ca Romania ar primi 7.000 de refugiati

"Asta a aparut intr-un ziar din Marea Britanie, in Daily Mail. Nu exista la Guvernul Romaniei niciun fel de document de niciun fel referitor la această cifra de 7.000 de refugiati. In perioada cand nu eram la Guvern, era domnul Oprea interimar, a existat o discutie in cadrul Ministerului Afacerilor Interne si probabil si cu presedintele pe aceasta tema", a afirmat Ponta intr-o emisiune la un post de televiziune, potrivit Agerpres.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Premierul ungar Viktor Orban: Majoritatea imigrantilor nu fug de razboaie, ci vin in Europa doar pentru un trai mai bun
Premierul ungar Viktor Orban: Majoritatea imigrantilor nu fug de razboaie, ci vin in Europa doar pentru un trai mai bun

Cei mai multi dintre imigrantii sositi clandestin in Europa nu sunt refugiati, ci persoane care vin in Uniunea Europeana doar pentru un nivel de trai mai bun, a declarat joi la Bruxelles premierul ungar Viktor Orban.
 

Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul:
Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul: "Mi-au alunecat din maini"

Imaginea unui copil adus la tarm de valurile marii, pe plaja din orasul Bodrum, in Turcia, a socat o lume intreaga.

Trenuri cu imigranti plecate din Budapesta, oprite de autoritati. Filmul unei zile cu confruntari intre refugiati si Politie
Trenuri cu imigranti plecate din Budapesta, oprite de autoritati. Filmul unei zile cu confruntari intre refugiati si Politie

Coplesita de valul de imigranti, Ungaria oglindeste o data in plus nehotararea europenilor in fata crizei refugiatilor.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.