Grecia solicita activarea mecanismului de protectie civila al UE pentru a gestiona valul de migranti
Guvernul grec a cerut joi Uniunii Europene activarea mecanismului de protectie civila pentru a primi ajutor in gestionarea afluxului de refugiati.
Solicitara vine dupa ce mai multe state europene au acuzat Grecia ca a gestionat necorespunzator aceasta criza, in timp ce presa a evocat posibilitatea suspendarii ei din spatiul Schengen, relateaza Agerpres.
"Am facut solicitarea astazi si nu in urma cu cateva luni pentru ca atunci nu am avut posibilitatea sa evaluam necesitatile exacte", astfel a motivat intarzierea acestei cereri ministrul grec al imigratiei, Yanis Mouzales, desi in ultimele luni Grecia a fost traversata de sute de mii de migranti veniti mai ales din Orientul Mijlociu si Asia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mecanismul european de protectie civila este folosit pentru oferirea de asistenta tarilor afectate de catastrofe naturale si dezastre umanitare. Conform oficialului grec, pentru gestionarea afluxului de migranti autoritatile de la Atena au nevoie in special de autobuze, ambulante, generatoare de electricitate, corturi, paturi si de imbracaminte pentru iarna.
Aceste echipamente sunt destinate taberelor de refugiati din asa-numitele hotspoturi, unde migrantii vor fi inregistrati si apoi separati in imigranti economici - care in mod normal ar trebui repatriati in tarile lor - si refugiati care vor fi redistribuiti catre statele Uniunii Europene conform planului de cote obligatorii.
Referindu-se la informatiile despre posibila suspendare a Greciei din spatiul Schengen, ministrul Yanis Mouzales a declarat ca aceasta initiativa nu a venit din partea Comisiei Europene, ci de la "unele state membre, precum Ungaria, care trateaza refugiatii asa cum stim cu totii".
Dar el a criticat si Uniunea Europeana in ansamblu, reprosandu-i ca nu a sprijinit suficient Grecia pentru a gestiona valul de migranti, mentionand ca din cei 1.600 de agenti Frontex (Agentia europeana pentru supravegherea frontierelor) solicitati de Grecia au fost trimisi numai 40. Oficialul grec a insistat ca este nevoie de acestia la frontierele maritime ale Greciei, nu la cea terestra cu Macedonia, unde sunt blocati peste 1.500 de migranti veniti din alte tari decat Siria, Irak si Afganistan, carora autoritatile macedonene le-au refuzat intrarea intrucat au putine sanse sa primeasca azil in Europa.
Migrantii care ajung in Grecia pornesc din Turcia, traversand cu barci pneumatice o portiune din Marea Egee, si debarca in insulele grecesti. Cei mai multi trec prin insula Lesbos, situata la circa 20 de kilometri de coastele Turciei, iar de acolo sunt transportati organizat de autoritatile grecesti cu feriboturile catre portul Pireu, la Atena, si apoi catre granita cu Macedonia, de unde isi continua calatoria prin Europa pe asa-numita ruta a Balcanilor, destinatia preferata a celor mai multi fiind Germania.
Guvernul grec a fost adesea acuzat ca nu isi protejeaza granitele si ca ajuta migrantii sa ajunga mai departe in Europa, mai ales ca, in conformitate cu regulamentul de la Dublin (ce reglementeaza examinarea cererilor de azil in Europa), refugiatii trebuie sa ceara azil in prima tara unde ajung in spatiul comunitar. in interventia sa de joi, ministrul Yanis Mouzales a sustinut ca tara sa nu poate opri migrantii sositi pe mare, pentru ca acest lucru ar insemna sa-i "inece".
Activarea mecanismului european de protectie civila a fost ceruta si de Ungaria in luna septembrie, tot din cauza valului de migranti. Odata decisa activarea acestuia, statele vor transmite executivului comunitar cu ce pot contribui, iar Comisia va informa Grecia cu privire la ajutorul disponibil, urmand ca apoi guvernul de la Atena sa decida asupra ajutorului la care va apela si va intra in contact direct cu statele ce furnizeaza acest ajutor.
Sursa: Agerpres
Etichete: grecia, refugiati, uniunea europeana, imigranti,
Dată publicare:
03-12-2015 22:57