Politia ungara a inchis principalul punct de intrare a migrantilor in tara. Peste 5.000 de persoane au trecut granita luni

×
Codul embed a fost copiat

Un numar-record de 5.809 de migranti au intrat duminica in Ungaria, a anuntat luni politia, cu doar doua zile inainte de intrarea in vigoare a deciziei autoritatilor de la Budapesta de a inchide ermetic frontiera Ungariei cu Serbia, relateaza AFP.

Cititi in articol:
Polonia, pregatita sa reintroduca la randul sau controalele la frontiera
Germania a trimis 2.100 agenti de politie pentru a controla frontierele cu Austria
30.000 de imigranti ar putea forta intrarea in Ungaria
Germania va mentine controalele la frontiera "cel putin cateva saptamani"
Austria trimite militari la granita cu Ungaria
Vicecancelarul german da vina pe UE

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 21:10 Ungaria si-a inchis spatiul aerian pe o fasie de 20 km de-a lungul frontierei cu Serbia, pana la o inaltime de 1.350 de metri, a anuntat luni Autoritatea Nationala de Transport, citata de Reuters.

Masura a intrat in vigoare la miezul noptii de zece septembrie si este menita sa asigure folosirea in siguranta a spatiului aerian de catre serviciile de ambulanta, politie si armata in scopul indeplinirii sarcinilor care le revin in gestionarea crizei refugiatilor, a precizat autoritatea intr-un comunicat.

Citește și
Gabriel Oprea - AGERPRES
Vicepremierul Gabriel Oprea pleaca la Bruxelles sa anunte ca Romania primeste doar 1.785 de imigranti: "Am un mandat clar"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Inchiderea spatiului aerian in aceasta zona de 20 km, care va ramane valabila pana la noi dispozitii, nu afecteaza zborurile internationale de pasageri programate, se mai mentioneaza in comunicatul citat.

UPDATE 18:40 Introducerea de catre Germania a controalelor la frontiera din cauza afluxului de imigranti a provocat luni ambuteiaje de zeci de kilometri pe autostrazile din Austria, a anuntat Asfinag, operatorul autostrazilor austriece, relateaza AFP.

Departamentul transporturilor al Camerei de Industrie din Austria a afirmat ca transportatorii vor suferi pierderi de 'mai multe milioane de euro' din cauza acestor blocaje in trafic.

Blocaje in trafic pe o distanta de 20 de kilometri au fost semnalate in apropierea punctului de trecere a frontierei de la Suben pe drumul Viena-Nuremberg (nordul Bavariei) si de zece kilometri in apropiere de Salzburg, in directia München.

Potrivit ministrului de interne din landul Bavaria, Joachim Hermann, controalele la frontiera, reintroduse duminica de Germania pentru a limita afluxul de refugiati, ar urma sa ramana in vigoare "cel putin cateva saptamani".

"Trebuie sa avem controale mai puternice, deoarece am constatat in ultimele zile ca multi dintre cei care ajung nu sunt cu adevarat refugiati. Nu are niciun sens, nici chiar pentru refugiati, sa lasam sa se formeze un astfel de haos. Masura vizeaza in acelasi timp garantarea securitatii Germaniei", a declarat luni Joachim Hermann, ministru de interne din landul Bavaria, situat la frontiera cu Austria.

Germania, care s-a confruntat la sfarsitul saptamanii trecute cu un nou val de refugiati, a anuntat duminica reintroducerea 'provizorie' a controalelor la frontiere, suspendand de facto libera circulatie prevazuta in Spatiul Schengen, moment care marcheaza o agravare a crizei imigrantilor in Europa.

UPDATE 18:20 Politia ungara a inchis luni dupa-amiaza principalul punct de trecere utilizat de imigranti pentru a trece frontiera sarbo-ungara, la Roszke, relateaza AFP si Reuters.

In jur de 15 politisti au blocat calea ferata pe care se deplasau zilnic mii de imigranti care voiau sa intre in Ungaria, in timp ce alti politisti au intins sarma pentru a impiedica deplasarea.

Pasajul de cale ferata de la Roszke, larg de circa 40 de metri, a fost tranzitat de aproape toti imigrantii care au venit in Ungaria din Serbia de la instalarea gardului de sarma ghimpata de-a lungul celor 175 km de la frontiera sarba.

Ungaria va aplica de marti o noua legislatie menita sa protejeze frontiera sa cu Serbia de imigranti. Potrivit jurnalistilor AFP de la fata locului, imigrantii care veneau din Serbia au izbucnit in plans cand au observat ca punctul de trecere era inchis.

Politia ungara a interceptat un numar de 13.162 de imigranti ilegali in cursul weekendului, in timp ce luni pana la pranz au fost depistate alte 5.353 de persoane.

UPDATE 15:20 Orban trimite aproape 900 de noi politisti la frontiera si spune ca populatia nu vrea 'haos'

Premierul ungar Viktor Orban a decis luni mobilizarea a aproape noua sute de noi politisti la granita de sud cu Serbia, pentru a ajuta la gestionarea valului record de refugiati si imigranti care incearca sa intre in Uniunea Europeana, si a spus ca populatia nu vrea 'haos' din cauza crizei migratiei, relateaza Reuters si MTI.

Politia a retinut duminica 5.809 persoane la granita, numarul total de treceri ilegale ale frontierei in acest an fiind de 191.702, in contextul in care zeci de mii de imigranti, in majoritate fugiti de razboiul civil din Siria, au traversat Balcanii de Vest indreptandu-se spre Germania.

"Veti intalni oameni care au fost inselati. Veti fi intampinati cu furie si agresiuni", le-a spus Orban ofiterilor care si-au preluat luni functia, cerand politiei sa dea dovada de omenie, dar sa aplice legea intr-un mod 'intransigent'.

Pe de alta parte, Orban a mai afirmat ca populatia Ungariei nu vrea sa vada 'haos' in tara din cauza crizei imigrantilor. "Cetatenii ungari vor sa traiasca in ordine, pace si securitate. Nu vor haos", a spus el.

"Ordinea, pacea si securitatea nu sunt garantate, trebuie depuse eforturi pentru a mentine aceste conditii", a adaugat Orban.

UPDATE 15:05 Polonia, pregatita sa reintroduca la randul sau controalele la frontiera

Polonia este pregatita sa impuna controale la frontierele cu alte state membre ale Uniunii Europene in cazul unor amenintari de securitate la adresa granitelor sale, a afirmat luni premierul Ewa Kopacz, dupa ce tari precum Germania, Austria si Slovacia au anuntat deja luarea unor astfel de masuri, in fata valului masiv de refugiati.

"Imediat ce voi primi o notificare privind existenta vreunei amenintari (la adresa securitatii granitelor), Polonia va reintroduce controalele la frontiera", a declarat presei sefa guvernului de la Varsovia.

Pe de alta parte, ea a afirmat ca i-a transmis presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca Polonia nu va fi de acord cu impunerea de cote obligatorii de refugiati si cere o intarire a controalelor la frontierele externe ale UE.

"Vom accepta numai cati refugiati ne permitem, nici unul in plus sau in minus", a spus ea.

UPDATE 14:30 Ungaria: Migrantii, transportati direct de la frontiera sarba la cea austriaca

Autoritatile ungare, care incearca de mult timp sa impiedice tranzitul miilor de migranti prin Ungaria, ii transporta de acum pe unii dintre ei direct de la frontiera sarba pana la granita austriaca, a anuntat luni inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU (UNHCR), potrivit AFP.

'Trenurile transporta migrantii direct de la gara din Roszke pana la frontiera cu Austria', a indicat pentru agentia franceza de presa un purtator de cuvant al UNHCR in Ungaria.

'Ieri (duminica), noi am vazut trei dintre aceste trenuri transportand cel putin 2.000 de persoane si, pe parcursul noptii, colegi ai nostri au vazut politisti trezind oamenii la punctul de primire a migrantilor de frontiera' austriaca, a adaugat el.

Autoritatile ungare nu au dorit sa comenteze aceasta informatie.

Reporteri AFP au relatat ca punctul de primire a migrantilor din Roszke, situat in apropiere de frontiera cu Serbia, era aproape parasit luni dimineata.

La gara din Roszke, un politist a confirmat ca trenuri cu migranti au plecat spre 'frontiera austriaca', la Hegyeshalom.

Transferul accelerat si fara formalitati al migrantilor spre frontiera cu Austria, remarcat de UNHCR, intervine in momentul in care noua legislatie ungara antiimigratie urmeaza sa intre in vigoare marti, cu scopul de a stopa afluxul de migranti pe la granita cu Serbia.

Politia austriaca a observat deja luni dimineata un aflux de migranti transportati cu trenul pana la granita sau cu autobuze speciale ungare.

UPDATE 14:00 Germania a trimis 2.100 agenti de politie pentru a controla frontierele cu Austria

Germania a desfasurat 2.100 de agenti de politie la frontierele sale cu Austria dupa ce a anuntat duminica reintroducerea temporara a controalelor la frontiere, afectate de sosirea a mii de refugiati dinspre Austria, informeaza luni EFE.

Potivit cotidianului german Bild, agentii vor controla actele tuturor persoanelor care calatoresc la bordul autoturismelor, autocarelor, camioanelor si a altor tipuri de autovehicule. Cei care nu se pot identifica sau nu au viza valabila li se va refuza dreptul de intrare in tara, scrie Bild. Masura nu se aplica solicitantilor de azil in Germania, acestia urmand sa fie inregistrati, ulterior incepandu-se procedurile de analizare a solicitarilor de azil, care vor dura intre sase si noua luni, potrivit cotidianului german. In plus, unitati mobile de supraveghere patruleaza deja zonele invecinate frontierei cu Austria in acele puncte unde nu a fost posibila amplasarea de puncte de control.

Horst Seehofer, premierul landului german Bavaria si liderul Uniunii Crestin-Sociale, aliat al cancelarului german Angelei Merkel, a insistat ca aceste controale 'permit reinstaurarea ordinii in intregul sistem', desi a recunoscut ca nu reprezinta o solutie la problema imigrantilor. 'Orice persoana normala la cap' si-a dat seama ca situatia din zilele trecute nu mai poate continua, a spus Seehofer, subliniind ca Germania 'va continua sa fie o tara (cu o atitudine) umana si care ofera asistenta'. Pe de alta parte, Seehofer a cerut o distribuire echitabila a refugiatilor pe intregul teritoriu comunitar, o imbunatatire a controalelor la frontierele externe ale UE si mai mult sprijin in situ, in taberele de primire.

Intre timp, la punctul de trecere al frontierei Bad Reichenhall, in sudul Germaniei, se inregistrau luni dimineata cozi de pana la trei kilometri, iar in dreptul orasul Passau, cozile se intindeau pe sase kilometri. Potrivit politiei, pe autostrazi, cate o banda pe fiecare sens de mers este blocata, pentru ca agentii sa poata realiza controale corespunzatoare.

UPDATE 13:15 30.000 de imigranti ar putea forta intrarea in Ungaria

Aceasta cifra bate recordul de 4.330 de sosiri inregistrate sambata, a precizat politia. Conform noii legislatii adoptate de Ungaria, incepand de marti, trecerea peste gardul de sarma ghimpata, ridicat la frontiera cu Serbia, va fi pedepsita cu inchisoarea.

Potrivit site-ului de informatii ungar Index.hu, Serbia va incerca 'sa forteze' intrarea in Ungaria a unui numar variind intre 25.000 si 30.000 de migranti luni, inainte de intrarea in vigoare a noii legi. Site-ul, care citeaza surse oficiale ungare, afirma ca Serbia va furniza un numar mare de autobuze migrantilor, care intra pe teritoriul sau din Macedonia, venind din Grecia, pentru a le permite sa ajunga in Ungaria.

Odata ajunsi in Ungaria, migrantii vor incerca sa-si continue calatoria spre Europa Occidentala, in special spre Germania si Suedia, traversand Austria, asa cum au facut zeci de mii de persoane in ultimele saptamani.

Insa Berlinul a anuntat duminica reintroducerea temporara a controalelor la frontiera pentru a face fata afluxului de refugiati si toate trenurile dintre Austria si Germania au fost suspendate, lasand mii de migranti blocati pe teritoriul austriac. Intre timp, circulatia feroviara intre Austria si Germania a fost reluata.

Ungaria, care intentioneaza sa-si inchida ermetic frontiera cu Serbia in fata imigratiei clandestine, a ridicat un gard de sarma ghimpata, cu o lungime de 175 de km, la frontiera cu aceasta tara si va autoriza o utilizare sporita a armatei in zona incepand de marti.

UPDATE 13:00 Germania va mentine controalele la frontiera "cel putin cateva saptamani"

Controalele la frontiera, reintroduse duminica de Germania pentru a limita afluxul de refugiati, ar urma sa ramana in vigoare "cel putin cateva saptamani", a declarat luni ministrul de interne din landul Bavaria, principalul punct de intrare a imigrantilor in Germania, transmite AFP.

Aceste controale ar urma sa dureze "cel putin cateva saptamani", a indicat, la postul de radio Bayrischer Rundfunk, Joachim Hermann, ministru de interne din landul Bavaria, situat la frontiera cu Austria.

"Trebuie sa avem controale mai puternice, deoarece am constatat in ultimele zile ca multi dintre cei care ajung nu sunt cu adevarat refugiati", a spus ministrul conservator, membru al CSU, partidul bavarez aliat cu CDU, formatiunea cancelarului Angela Merkel.

"Nu are niciun sens, nici chiar pentru refugiati, sa lasam sa se formeze un astfel de haos. Masura vizeaza in acelasi timp garantarea securitatii Germaniei", a adaugat el, in contextul in care landul Bavaria si in special capitala sa Munchen sunt in prag de saturatie, cu 63.000 de refugiati veniti din doua saptamani prin Balcani si prin Europa Centrala.

UPDATE 12:20 Austria trimite militari la granita cu Ungaria, pentru a ajuta politia la controalele de frontiera

Austria va face apel in scurt timp la armata pentru a ajuta politia in gestionarea fluxului de imigranti care ajung in cea mai mare parte din Ungaria, a anuntat luni cancelarul Werner Faymann.

Viena va mobiliza 2.200 de militari 'in două ore' pentru 'a ajuta politia', in special la 'controalele de frontiera, acolo unde este necesar', a spus Faymann intr-o conferinta de presa, la o zi dupa anuntul Germaniei privind reintroducerea controalelor la frontiere.

UPDATE 11:05 Vicecancelarul german da vina pe UE

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat luni ca 'lipsa de actiune a Europei' a impins Germania 'la limitele capacitatilor sale' de primire a refugiatilor, in timp ce, la Bruxelles, este prevazuta o reuniune a ministilor europeni de interne privind problema repartitiei de imigranti, relateaza AFP.

Germania s-a confruntat la sfarsitul saptamanii trecut cu un nou val masiv de refugiati, fiind nevoita sa revina la controalele la frontiere, in special la cea cu Austria.

"Lipsa de actiune a Europei in criza refugiatilor a impins intre timp Germania la limitele capacitatilor sale", a declarat, cotidianului Tagesspiegel, Sigmar Gabriel, care este de asemenea ministru al economiei in cabinetul condus de Angela Merkel.

Problema "nu este in primul rand numarul de refugiati, ci rapiditatea cu care vin acestia" si care complica sarcina landurilor si a municipalitatilor, a spus el.

Ministrii de interne din UE urmeaza sa se reuneasca luni la Bruxelles pentru a discuta despre distribuirea, intre cele 28 de state membre, a 160.000 de refugiati, asa cum a propus Comisia Europeana. Sustinuta de Germania, schema privind cotele obligatorii de refugiati intampina opozitia mai multor state membre, in special din estul UE.

Insa, 'in paralel' cu chestiunea repartitiei, "trebuie sa ajutam rapid si eficient tarile de origine ale acestor refugiati", a mai afirmat vicecancelarul german.

Gabriel a propus astfel un "ajutor imediat de 1,5 miliarde de euro", pus la dispozitie "de Germania si Europa" si destinat "celor mai mari tabere de refugiati", cum ar fi cele din Liban si Iordania, pentru scoala, alimente si cazare.

Germania se asteapta sa primeasca 800.000 de solicitanti de azil in 2015, un record atat pentru Berlin, cat si pentru Europa.

UPDATE 07:00 De ce a introdus Germania controalele la granita

Criza imigrantilor s-a acutizat duminica seara dupa o decizie surprinzatoare a autoritatilor germane. Dupa ce a declarat ca ii primeste pe toti cei care fug de razboi, Germania a impus duminica seara controale la frontiera cu Austria.

In plus, traficul feroviar intre cele doua tari a fost suspendat timp de 12 ore, pana luni dimineata la ora sapte, ora Romaniei.

Decizia luata sub presiunea celor 16 mii de imigranti care au intrat pe teritoriul german in ultimele doua zile vine in ajunul unei reuniuni importante la Bruxelles. Luni, ministrii de Interne din Uniunea Europana se intalnesc pentru a discuta despre sistemul de cote pentru impartirea imigrantilor, propus de Comisia Europeana. Romania se afla printre statele care se opun acestui sistem.

Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne: "In acest moment, Germania a introdus controale temporare la frontiere. Acestea vor viza in principal granita cu Austria. Scopul acestor masuri este sa limiteze afluxul actual de imigranti catre Germania."

La scurt timp dupa acest anunt, peste o mie de politisti au fost desfasurati la granita Germaniei cu Austria si au inceput sa verifice documentele celor care treceau frontiera. Hotararea guvernului german a provocat panica si o deznadejde adanca printre refugiatii blocati in garile si taberele din tarile de tranzit. Dezamagirea a fost si mai mare pentru cei care reusisera sa ajunga in Austria si asteptau trenul catre Germania.

Refugiat din Irak: "Ce sa fac? Nu pot sa ma intorc de unde am venit si nu pot sa merg mai departe fiindca granita a fost inchisa."

Bashar, refugiat din Irak: "Voiam sa ma duc in Germania cu taxiul. Acum nu mai am cum. Nu stiu ce o sa fac."

Decizia autoritatilor germane reprezinta in fapt o suspendare a acordurilor Schengen, insa Comisia Europeana s-a grabit sa anunte ca nu exista un caz de incalcare a normelor. O tara poate reimpune controale temporare la frontierele sale in cazuri exceptionale.

Comentatorii au vazut hotararea germanilor drept o modalitate de a pune presiune pe celelalte tari europene, in ajunul reuniunii ministrilor de Interne din UE. Pe masa discutiilor se va afla subiectul hipersensibil al repartizarii imigrantilor la nivel european. Ministrul roman de interne Gabriel Oprea va reprezenta Romania la discutiile de la Bruxelles.

"Am un mandat foarte clar din partea presedintelui Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta, pe care il voi spune la JAI cu modestie, dar si cu demnitate. Romania isi respecta angajamentele initiale de a primi 1.785 de imigranti. Atat este capacitatea statului roman in momentul de fata", a precizat duminica Gabriel Oprea.

La randul sau, Slovacia a anuntat ca se va opune prin veto impunerii cotelor obligatorii la nivel european. In schimb, Polonia, dupa un refuz initial, a anuntat ca este dispusa sa accepte aceasta optiune cu anumite conditii.

Aproape 50 de mii de refugiati au intrat in Germania saptamana trecuta, un numar peste asteptari care pune la grea incercare autoritatile germane. Iar situatia nu se va schimba in viitorul apropiat, mai ales ca noi si noi barci pline cu refugiati traverseaza zi de zi Marea Egee, o calatorie ce naste drame. Duminica, 34 de oameni, printre care patru beelusi si 11 copii, au pierit, dupa ce ambarcatiunea lor s-a scufundat in largul insulei grecesti Farmakonis.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Germania anunta ca a reintrodus controalele la granita. Reactia Ungariei:
Germania anunta ca a reintrodus controalele la granita. Reactia Ungariei: "Ne exprimam solidaritatea"

Guvernul german a decis sa reintroduca provizoriu controalele la frontiera cu Austria, de unde vin zeci de mii de refugiati, suspendand astfel acordurile Schengen privind libera circulatie in Europa, au scris ziarele germane Bild si Der Spiegel.

Vicepremierul Gabriel Oprea pleaca la Bruxelles sa anunte ca Romania primeste doar 1.785 de imigranti:
Vicepremierul Gabriel Oprea pleaca la Bruxelles sa anunte ca Romania primeste doar 1.785 de imigranti: "Am un mandat clar"

Romania isi respecta angajamentele initiale de a primi 1.785 de imigranti, a declarat duminica vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne.

Retea de traficanti de migranti, trimisa in judecata de DIICOT. Refugiatii erau numiti
Retea de traficanti de migranti, trimisa in judecata de DIICOT. Refugiatii erau numiti "cauciucuri" sau "telefoane"

16 indivizi, 2 romani si 14 turci, au fost trimisi in judecata pentru trafic de migranti. Procurorii DIICOT spun ca erau foarte bine organizati si foloseau un limbaj codificat propriu.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.