Germania anunta ca a reintrodus controalele la granita. Reactia Ungariei: "Ne exprimam solidaritatea"

Ultima actualizare: 16-09-2015 06:51

Guvernul german a decis sa reintroduca provizoriu controalele la frontiera cu Austria, de unde vin zeci de mii de refugiati, suspendand astfel acordurile Schengen privind libera circulatie in Europa, au scris ziarele germane Bild si Der Spiegel.

De asemenea, Berlinul a suspendat legaturile feroviare cu Austria. Toti politistii federali au fost plasati in stare de alerta, scrie Der Spiegel pe site-ul sau si "toti politistii disponibili vor fi trimisi in landul Bavaria pentru a inchide frontierele".

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a scris pe Twitter ca a discutat telefonic cu mai multi lideri europeni, inclusiv cu presedintele Klaus Iohannis, pentru a pregati reuniunea de luni a ministrilor de Interne. Demersurile lui Juncker au loc simultan cu decizia Berlinului de a reintroduce controalele la frontiera cu Austria, suspendand astfel acordurile Schengen privind libera circulatie in Europa.

Potrivit Der Spiegel, cancelarul german Angela Merkel l-a informat deja telefonic pe omologul austriac Werner Faymann despre noile masuri.

"Germania isi inchide frontierele cu Austria", scrie la randul sau pe pagina online cotidianul Bild.

Un numar record de imigranti au ajuns sambata in Ungaria, cu cateva zile inainte ca Budapesta sa inchida cu un gard frontiera sa cu Serbia, a anuntat duminica politica ungara.

In total, 4.330 de imigranti au intrat sambata in Ungaria, potrivit statisticilor oficiale.

Recordul precedent, stabilit joi, era de 3.601 de imigranti. In Germania, la Munchen, au intrat sambata 12.200 de imigranti, determinand autoritatile locale sa anunte ca au ajuns la "limita extrema a capacitatilor de primire", potrivit Agerpres.

"Avand in vedere cifrele inregistrate ieri (sambata), este clar ca am ajuns la limita extrema a capacitatilor noastre" de a lua in primire solicitantii de azil care vin prin Balcani, via Ungaria si Austria, a declarat un purtator de cuvant al politiei din Munchen.

Autoritatile ungare se asteapta ca fluxul mare de imigranti sa se mentina duminica. Situatia a fost fluida dimineata, migrantii avand posibilitatea de a parasi tara cu trenul sau cu masina in directia Austriei.

In jur de 6.700 de migranti au trecut sambata granita austro-ungara pe la Nickelsdorf, de unde au plecat catre Germania, potrivit unui bilant al politiei austriece care a anuntat ca se asteapta la cifre asemanatoare pentru duminica.

 

Ungaria vrea sa sigileze frontiera sa cu Serbia in fata imigratiei clandestine incepand din 15 septembrie, data la care va inchide granita cu un gard cu sarma ghimpata care se va intinde pe 175 km.

Trecerea ilegala a gardului in Ungaria este pasibila de pedeapsa cu inchisoarea. Ungaria a mai anuntat ca va creste dispozitivul de militari care va asigura zona.

Referitor la noile norme, premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca de la jumatatea acestei luni orice imigrant care va intra ilegal pe teritoriul Ungariei va fi arestat.

 

Viktor Orban saluta decizia Germaniei de a reintroduce controalele la frontiera

Orban a declarat ziarului german Bild ca masura era necesara pentru a proteja valorile germane si europene, informeaza Reuters.

"Intelegem foarte bine decizia Germaniei si am vrea sa ne exprimam solidaritatea", a spus Orban, potrivit unor declaratii care vor fi publicate in editia de luni a cotidianului Bild.

Seful executivului de la Budapesta a apreciat ca acesta ar trebui sa fie doar primul pas, in conditiile in care si granitele Greciei trebuie protejate cat mai repede cu putinta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO