Drama imigrantilor, afacere profitabila pentru traficanti. Ce sume impresionante cer pentru a-i duce pe "taramul fagaduintei"
Pe seama miilor de oameni disperati, porniti in exod, unii castiga sume fabuloase: refugiatii ajunsi pana in Ungaria confirma faptul ca s-au creat deja adevarate retele de traficanti care profita de pe urma suferintei lor.
Cer mii de dolari pentru fiecare calator clandestin, iar de multe ori oamenii disperati sa se vada porniti la drum, le dau ultimii bani.
Transportul ilegal poate fi platit cu viata, insa imigrantii nu au incotro decat sa se increada in niste necunoscuti. Nimeni altcineva nu ii sprijina, iar cale de intoarcere nu exista.
Sajad are 24 de ani. Ar ramane in Ungaria daca ar fi primit si i s-ar crea conditii. Acasa, era student la medicina si lucra cu jumatate de norma. A strabatut pana aici un drum chinuitor si e hotarat sa-l continue, pana cand va gasi o tara care sa-l accepte.
In tarile pe care le-a strabatut, a fost nevoit sa-si lase viata pe mana unor indivizi care speculau cu cinism - situatia disperata in care se afla.
Sajad, refugiat: "Am ajuns pana aici pe jos, uneori cu masina, prin munti. Am cheltuit 7000 de dolari. Am dat banii mai multor oameni care ne-au ajutat sa mergem mai departe in Turcia, Bulgaria. Ne-au luat in camioane, masini, cu trenul, chiar pe jos. Erau de diferite nationalitati."
Si ceilalti refugiati povestesc ca au dat toti banii pe care ii mai aveau ca sa ajunga cat mai departe de tarile lor cotropite de razboi. Intrebati cui au dat acesti bani, cei mai multi evita sa dea un raspuns concret.
Reporter: "Cati bani ati dat pana acum?"
Refugiat: "3.000 de dolari. Acum mai am doar 500."
Reporter: "Cine te-a ajutat?"
Refugiat: "Banii mei si picioarele mele."
"cati bani ati dat pana acum? 3000 de dolari. acum mai am doar 500. cine te-a ajutat? banii mei si picioarele mele."
Refugiat: "Am dat 2500 de euro. Am fost un grup de 72 de oameni care au trecut granita."
Refugiat: "Au vorbit cu el, l-au abordat, stiau ca e refugiat, i-au facut oferta si au batut palma."
Ajunsi la un liman provizoriu, opriti in gara centrala din Budapesta, calatorii rupti de oboseala tin sa nu arate ca niste salbatici. Azi au primit periute si pasta de dinti, dar si mere din partea unor voluntari. Din aceasta masina le sunt impartite cu teama iaurturi. Cel care a avut suflet bun sa le dea pomana n-a coborat din vehicul.
Pe acest teren viran autoritatile vor sa contruiasca un centru de tranzit ca refugiatii care se adapostesc in gara sa fie mutati aici. Daca autoritatile din tarile in care poposesc nu ii ajuta mai mult, refugiatii sunt decisi sa-si continue calatoria pana in Germania - singura tara care a declarat ca e pregatita sa-i primeasca. Vor apela eventual, daca mai au bani, tot la traficanti, ca sa-i calauzeasca.
Zeci de oameni au fost arestati in ultimele zile in mai multe tari din Europa, suspectati de implicare in acest comert marsav. Insa cei arestati in Europa sunt doar o veriga in retelele de imigranti care provin, in buna parte- chiar din tarile de origine ale refugiatilor.
O jurnalista CNN care s-a dat drept sirianca a fost acostata la Tripoli, in Libia, de un traficant care ii promitea ca o duce in siguranta pe tarmul Italiei, pentru o mie de dolari. Ba chiar s-a oferit sa-i faca o reducere, daca mai aduce si alti imigranti.
Traficant: "Daca vii cu un grup de 10 oameni, primesti reducere. Pentru fiecare om adus, primesti o reducere de 100 de dolari. Daca aduci 10, mergi gratis."
Jurnalista s-a interesat de siguranta calatoriei, insa traficantul a asigurat-o ca foloseste GPS, telefoane prin satelit, ca barca e noua, iar navigatorul - un profesionist. Apoi, a fost condusa intr-o cladire neterminata din Tripoli, unde a gasit alti 80 de oameni, gata sa plece la drum.
Asemenea barci supraaglomerate, de multe ori vechi sau defecte, sunt abandonate frecvent in largul Libiei. Iar pasagerii care le-au platit sume exorbitante traficantilor sfarsesc inecati, daca nu sunt salvati de vasele italiene.