Donald Tusk: Migrantii sa fie retinuti timp de 18 luni inainte de a intra in UE
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a pronuntat in favoarea retinerii pentru o perioada de pana la "18 luni" a migrantilor care vor sa intre in Uniunea Europeana, potrivit unui interviu acordat mai multor cotidiene europene, citat de AFP.
"Daca vrem sa verificam migrantii si refugiatii, avem nevoie de mai mult timp decat minutul pentru a le lua amprentele digitale", a declarat fostul premier polonez intr-un interviu publicat miercuri seara pe site-ul ziarului britanic Guardian si acordat, de asemenea, publicatiilor Le Figaro, La Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza si Süddeutsche Zeitung.
"In legile internationale, ca si in legile europene, exista aceasta regula de 18 luni care corespunde timpului de care avem nevoie pentru a efectua verificari. Putem si trebuie sa ii retinem pe migranti atat timp cat verificarile nu sunt incheiate", a mentionat el, potrivit Agerpres.
"Astazi, accesul in Europa este (...) mult prea usor", a mai spus Donald Tusk. El a adaugat ca aceste verificari "nu sunt doar o obligatie pentru tarile de la granite". "Putem sa face acest lucru in multe locuri din Europa. Trebuie sa spunem insa foarte deschis ca vom face acest lucru", a continuat presedintele Consiliului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"De asemenea, trebuie sa ne schimbam starea de spirit: acest val de migratie este prea puternic pentru a nu fi oprit", a declarat el, potrivit unor fragmente de interviu publicate de cotidianul francez Le Figaro.
"Sa evitam ipocrizia: nu mai este o chestiune de solidaritate internationala, ci o problema a capacitatilor europene. Europenii ar fi mai putin reticenti daca frontiera externa a UE ar fi efectiv controlata", a adaugat Donald Tusk.
In prezent, Europa trebuie sa faca fata celei mai grave crize migratorii de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in special cu sosirea a sute de mii de sirieni si irakieni care isi parasesc tara din cauza conflictelor.
Liderii europeni si Ankara au ajuns la un acord duminica privind un fond de trei miliarde de euro pentru a ajuta Turcia, care numai ea gazduieste 2,2 milioane de refugiati sirieni, in schimbul angajamentul sau ca isi va controla mai bine granitele si va coopera in lupta impotriva contrabandistilor care opereaza de pe malurile sale