Topografi si militari au inspectat zona triplei granite unde se extinde gardul anti-imigranti. Romanii au intarit paza

×
Codul embed a fost copiat

La o zi dupa ce guvernul maghiar a decis prelungirea gardului ghimpat si la granita cu Romania, topografi si militari au si venit sa inspecteze zona.

Mai exact capatul constructiei se afla acum in dreptul triplei granite, Romania, Ungaria si Serbia si se va mai ridica inca aproximativ 26 de kilometri. Vorbim de o portine pe unde ungurii se tem ca refugiatii ar putea intra in tara lor. In acest momente drumul refugiatilor catre Europa de Vest se opreste in fata gardului cu sarma ghimpata, lung de 175 de kilometri.

Autoritatile maghiare au inceput sa il ridice inca din vara si se intinde pe toata granita cu Serbia. Acum insa autoritatile maghiare spun ca si-au dat seama ca mai exista o portiune de granita pe unde refugiatii ar putea intra in tara lor si anume sa treaca din Serbia pe teritoriul nostru si apoi in Ungaria, prin zona unde exista granita tripla. Asa ca gardul metalic se va prelungi cu inca aproximativ 26 de kilometri pe granita maghiara cu Romania, pana in dreptul raului Mures, care intra in tara pe la Nadlac.

Relieful este unul de camp deschis, iar unele portiuni de padure. Cert este ca de marti, de cand ungurii si-au inchis granitele refugiatii au un nou traseu. Ajunsi in Serbia in loc sa mearga catre nord aleg drumul prin Croatia si Slovenia catre destinatia finala Germania. In zona au ajuns miercuri in prospectie topografi de la cadastrul militar maghiar. Vor sa vada daca sunt zone care ar trebui defrisate apoi nivelate pentru a putea fi ridicat gardul.

Deja doi frati afgani au fost prinsi de Politia de Frontiera Timis chiar in aceasta portiune. Refugiatii au recunoscut ca s-au ratacit si ca din Serbia ei voiau sa ajunga in Ungaria si nu in Romania. Acum se vor intoarce la sarbi.

Citește și
politia de frontiera
Doi refugiati au trecut ilegal granita in Romania. Ce au spus in momentul in care au fost prinsi de politistii de frontiera
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Zona tripla de granita este survolata de elicoptere, iar la capatul gardului a fost intarita securitatea cu patrule de politisti si militari. A fost desfasurare de forte la punctul de intalnire a granitelor celor 3 tari - Ungaria, Romania si Serbia - unde a ajuns comandantul fortelor terestre din Ungaria, insotit de zeci de militari.

Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Poate suna usor cinic, dar acest gard, aceasta solutie, va impinge traseul, ruta migrantilor catre Croatia, catre Slovenia si nu catre Romania. Deci, intr-un fel, vrand nevrand, ne ajuta si pe noi fiindca altfel ne trezeam si s-ar putea sa ne trezim si in aceste conditii, la granita intre Serbia si Romania cu mii si mii de migranti."

Autoritatile maghiare spun ca aceasta este singura solutie in fata valului urias de refugiati greu de controlat.

Peter Szijjarto, ministerul de externe al Ungariei: "Aceasta este o granita de 175 kilometri lungime, din care 155 kilometri pot fi traversati foarte usor, nu exista vreun obstacol geografic si din acest motiv, nu am avut de ales. Singurul mod prin care poti sa aperi o granita atat de lunga si usor de trecut, este un obstacol fizic. Nu se poate face doar cu politisti."

Autoritatile noastre din localitatea Bebe Veche aflata in vecinatatea triplei granite au si alte griji.

Ioan Bohancanu, primar Beba Veche: "Gardul ne va afecta foarte tare. Avem proiecte comune cu localitatea de dincolo de granita din Ungaria. Urma sa ridicam un parc industrial in plus si vanatul va fi afectat, unele specii, de exemplu dropia. De asemenea avem un efectiv de caprioare care vor fi afectate."

Pe de alta parte si pe frontiera noastra a fost intarita paza.

Viktor Orban: Ungaria va construi un gard la frontierele cu Romania si Croatia

Ungaria va construi un gard la frontiera cu Romania si de-a lungul unor portiuni ale frontierei sale cu Croatia, a declarat premierul ungar Viktor Orban in cadrul unui interviu pentru ziarul austriac Die Presse publicat miercuri, relateaza Reuters.

"Am decis sa construim un gard la frontiera cu Romania", a afirmat Orban, conform site-ului Die Presse consultat de Reuters. "De asemenea, vom ridica un gard in anumite portiuni ale frontierei cu Croatia", a mai spus el.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anuntat marti ca guvernul de la Budapesta a decis sa inceapa pregatirile in teren pentru extinderea la granita cu Romania a gardului pe care il construieste la frontiera cu Serbia, pentru a face fata unei eventuale schimbari a rutei folosite de imigranti.

''Am luat decizia de a incepe lucrarile pregatitoare pentru construirea unui gard incepand de la granita ungaro-sarbo-romana pe o lungime rezonabila, in eventualitatea mutarii presiunii migrationiste in directia Romaniei'', a spus seful diplomatiei ungare.

Szijjarto a precizat ca masura este necesara intrucat traficantii de persoane care actioneaza de-a lungul granitei cu Serbia isi modifica ruta catre granita cu Romania si este probabil ca presiunea migrationista sa se mute in directia Romaniei.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Tensiuni intre Romania si Ungaria. Ministrul maghiar de Externe: Ponta si-a pierdut autocontrolul, jigneste intreaga Ungarie
Tensiuni intre Romania si Ungaria. Ministrul maghiar de Externe: Ponta si-a pierdut autocontrolul, jigneste intreaga Ungarie

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a condamnat dur afirmatiile premierului Victor Ponta conform carora decidentii politici din Ungaria nu sunt "cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug refugiatii", relateaza MTI.

Doi refugiati au trecut ilegal granita in Romania. Ce au spus in momentul in care au fost prinsi de politistii de frontiera
Doi refugiati au trecut ilegal granita in Romania. Ce au spus in momentul in care au fost prinsi de politistii de frontiera

La scurt timp dupa ce Ungaria a inchis granita sarbo-maghiara, primii refugiati care au incercat rute ocolitoare au ajuns in Romania. Din greseala, insa.

Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un
Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un "terorist identificat". Criticile aduse de ONU

S-au inflamat spiritele la frontiera maghiara, unde au loc confruntari dramatice intre refugiati si fortele de ordine.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.