Ciocniri violente in "Jungla" din Calais. Imigrantii au aruncat cu pietre in politie si au dat foc la adaposturi

×
Codul embed a fost copiat

 Politistii francezi au folosit gaze lacrimogene impotriva imigrantilor din Calais, pe care vor sa ii evacueze din "Jungla". Iar acestia au ripostat aruncand cu pietre in fortele de ordine si dand foc la adaposturi.

Doua buldozere si angajatii unei firme private mandatate de statul francez au inceput sa demonteze in jur de 20 de adaposturi improvizate situate pe o zona de 100 mp, sub supravegherea a numerosi politisti.

Peste 30 de vehicule de politie si doua camioane erau stationate la intrarea in tabara, fortele de ordine avand oficial drept misiune sa ajute serviciile sociale sa ofere solutii locative pentru migrantii din cartier, potrivit prefecturii.

O militanta britanica din cadrul miscarii altermondialiste 'No border', care lupta pentru desfiintarea frontierelor, a fost retinuta in cursul acestei operatiuni, au indicat doua surse politienesti.

Citește și
evacuare Jungla din Calais
Francezii incearca sa desfiinteze "Jungla" de langa Calais. De ce refugiatii nu vor sa se mute in alte tabere
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Imigrantii au ripostat la actiunea fortelor de ordine si au aruncat cu pietre si au dat focuri la adaposturi.

Joi, guvernul, care vrea sa dezafecteze cea mai mare tabara ilegala din Franta unde supravietuiesc intre 3.700 si 7.000 de migranti potrivit acestor surse, a obtinut castig de cauza din partea justitiei pentru evacuarea zonei sudice a taberei, decizie contestata de migranti si de asociatii. Autoritatile au dat imediat asigurari ca nu incearca sa recurga la forta.

'intre 800 si 1.000 de persoane' traiesc in aceasta parte a 'Junglei' potrivit prefecturii si 3.450 potrivit asociatiilor. Acestea trebuie sa fie mutate in centrul de primire de la Calais sau chiar in alta parte a Frantei.

Partea de nord, care adaposteste in corturi intre 1.100 si 3.500 de refugiati, nu este afectata de aceasta decizie a justitiei si migrantii vor ramane acolo.

De ani de zile, migrantii tranziteaza prin regiunea Calais, de unde spera sa poata traversa in Marea Britanie prin canalul pe sub Canalul Manecii. Recenta criza a migratiei le-a crescut numarul, chiar daca Franta a fost totusi scutita de un mare aflux de refugiati.

Belgia: Peste 600 de migranti returnati in Franta dupa restabilirea controalelor la frontiera

Belgia a returnat pe teritoriul Frantei 619 persoane de la restabilirea controalelor la frontiera franco-belgiana, in urma cu o saptamana, pentru a impiedica un eventual aflux de migranti dupa dezafectarea partiala a 'junglei' din Calais, a anuntat luni politia federala din Belgia, relateaza AFP.

De la anuntarea masurilor de catre ministrul belgian de interne, Jan Jambon, martea trecuta, '619 persoane au fost blocate: 334 erau deja pe teritoriul Belgiei si 285 la frontiera', a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al politiei, Peter De Waele.

Jambon a explicat s-a dorit sa se evite ca sute de migranti, a caror evacuare din tabara de la Calais era iminenta, sa treaca in Belgia pentru a incerca o traversare spre Marea Britanie de pe coastele belgiene, cu riscul de a aparea tabere ilegale similare in imprejurimile portului din Zeebruges.

La sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul de Interne a indicat ca 105 persoane au fost returnate la frontiera franceza miercuri, 24 februarie, si 224 joi, 25 februarie.

Operatiunea, care mobilizeaza cotidian 300 de politisti, a dus la returnarea a aproape inca 300 de persoane in ultimele trei zile, potrivit noilor cifre furnizate de politie luni, care a incheiat aceasta evidenta la ora 07.00 GMT.

De altfel, doua calauze au fost retinute marti, 23 februarie, in apropiere de Zeebruges, si alte patru in noaptea de joi spre vineri, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al parchetului din Bruges. 'Cei sase au fost plasati in detentie provizorie de catre un judecator de instructie', a precizat parchetul dupa inculparea lor pentru 'trafic de fiinte umane'.

De la inceputul anului, '16 presupusi traficanti au fost plasati in detentie in provincia Flandra Occidentala', care acopera litoralul belgian, a adaugat purtatorul de cuvant.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Violente la granita dintre Grecia si Macedonia. Politia a aruncat cu gaze lacrimogene intr-un grup de 300 de imigranti
Violente la granita dintre Grecia si Macedonia. Politia a aruncat cu gaze lacrimogene intr-un grup de 300 de imigranti

Tensiunile de la frontiera greco-macedoneana au atins luni cote alarmante, cand un grup de pribegi au fortat intrarea in Macedonia.

Francezii incearca sa desfiinteze
Francezii incearca sa desfiinteze "Jungla" de langa Calais. De ce refugiatii nu vor sa se mute in alte tabere

Autoritatile franceze au descins in tabara de migranti de la Calais, intr-o tentativa de a-i evacua pe cei aproximativ 3.700 de oameni care locuiesc acolo, in conditii greu de imaginat.

Angela Merkel:
Angela Merkel: "Asta nu e Europa mea". Cancelarul german aproape ca a injurat in direct la TV dupa ce a aflat decizia Vienei

Cancelarul de la Berlin a reactionat dur dupa decizia tarilor de pe "ruta balcanica" a refugiatilor de a-si inchide frontierele pentru migranti.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.