Angela Merkel: "Asta nu e Europa mea". Cancelarul german aproape ca a injurat in direct la TV dupa ce a aflat decizia Vienei


Ultimul update: Joi 03 Martie 2016 07:12
Data publicarii: Luni 29 Februarie 2016 11:45
Categorie: Criza imigrantilor
Angela Merkel nervoasa

Cancelarul de la Berlin a reactionat dur dupa decizia tarilor de pe "ruta balcanica" a refugiatilor de a-si inchide frontierele pentru migranti.

Uniunea Europeana nu poate lasa Grecia "sa se prabuseasca in haos" in fata afluxul migrator, a atras atentia duminica seara cancelarul german, Angela Merkel, in contextul in care mii de migranti sunt blocati pe teritoriul Greciei dupa inchiderea frontierelor in Peninsula Balcanica, transmite AFP.

"Puteti crede ca tarile din zona euro au luptat pana in ultimul moment pentru ca Grecia sa ramana in zona euro (...), iar un an mai tarziu, la final, sa lasam Grecia sa se prabuseasca in haos?", a declarat Angela Merkel in cursul unei emisiuni de televiziune, lansand un apel pentru ca Atena "sa nu fie abandonata astfel".

E nenorocita mea de datorie si obligatie sa fac tot posibilul pentru ca Europa sa gaseasca o cale comuna”, a spus Merkel, pe un ton calificat drept „combativ” de EUObserver, dar care a sunat mai degraba ca o injuratura. „Nu am niciun plan B”, a precizat cancelarul, excluzand varianta in care Germania si-ar inchide frontierele pentru migranti. „Nu are niciun rost sa crezi ca poti rezolva problema prin inchiderea unilaterala a granitelor”.

Pentru gestionarea mai buna a fluxului de migranti, Austria si celelalte tari de pe asa-numita 'ruta balcanica' folosita de refugiati in drumul lor spre Europa Occidentala au convenit sa inchida frontierele dintre ele pentru 36 de ore si apoi sa permita intrarea a numai 580 de persoane in fiecare zi. ''Nu mai inţeleg politica grecilor. Este inacceptabil ca Grecia sa actioneze ca o agentie de voiaj si sa lase toti migrantii. Anul trecut, Grecia a primit 11.000 de cereri de azil, iar noi 90.000. Acest lucru nu trebuie sa se repete'', a declarat duminica cancelarul austriac Werner Faymann.

Merkel a criticai in aceeasi zi abordarea liderului de la Viena. „Exact de asta ma temeam: unii isi definesc frontierele si altii sufera. Asta nu e Europa mea”, a spus cancelarul german, care a acuzat Austria ca nu a asteptat summit-ul UE din 18 martie pentru a lua o astfel de decizie, lasand Grecia „singura cu problemele sale".
 

Sursa: Agerpres/ StirileProTV

VIDEO PROTVPLUS.RO