Sute de refugiati, in pragul disperarii la granita Greciei cu Macedonia. "Au dormit direct pe pamant, in ploaie."

27-02-2016 20:08

Sute de refugiati blocati la granita Greciei cu Macedonia au organizat un protest disperat. Oamenii spera ca vor indupleca autoritatile de la Skopje sa redeschida punctul de frontiera, pentru ca ei sa-si continue drumul in Europa.

Sunt mai bine de 5000 blocati aici de zile in sir, dupa ce Macedonia a decis sa inchida granita si sa lase doar cateva persoane sa treaca.

Ajunsi la capatul rabdarii, sute de refugiati si-au strans mainile si au scandat "Ajutati-ne", in timp ce altii au afisat pancarte cu mesajul "Deschideti granitele".

Mohammad, refugiat irakian: "Oamenii sunt furiosi si infometati, nu mai pot astepta. Sunt familii care nu au corturi si stau sub cerul liber, nu au mancare, nu au nimic. Au dormit direct pe pamant, in ploaie."

Protestul de sambata a fost unul pasnic, insa nu este exclus ca nemultumirea oamenilor sa degenereze intr-o revolta in toata regula. Deocamdata, granita este pazita de soldatii macedoneni, care patruleaza punctul de trecere a frontierei dintre cele doua tari. Chiar si asa, niste pakistanezi au reusit sa treaca gardul in cursul noptii. N-au ajuns prea departe, din pricina frigului si a ploii.

Hassan, migrant pakistanez: "A inceput sa ploua si ni s-au lipit hainele de noi. Nu aveam mancare si de dimineata am batut la casele localnicilor, rugandu-i sa cheme politia si sa ne duca inapoi in Grecia."

Macedonia a restrictionat accesul imigrantilor in tara, joi noapte, iar Slovenia, Croatia si Serbia au impus si ele masuri similare. Totul, dupa ce Austria a anuntat ca va limita intrarile in tara , permitand accesul unui numar de 80 de solicitanti de azil si 3.200 de persoane in tranzit , in fiecare zi.


VIDEO PROTVPLUS.RO