Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

In urma unor politici gresite, exploatarea de cupru din zona Moldova Noua a fost abandonata. Si asa cum se intampla intr-o tara fara nicio strategie clara, au ramas pe zeci de hectare munti de steril si un peisaj dezolant.
 

In zilele secetoase, vantul spulbera praful care ii afecteaza in mod direct pe localnicii din sudul judetului Caras Severin, dar si pe vecinii nostri sarbi. Duminica, la "Romania te iubesc" urmariti o ancheta despre consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua.

O problema veche cu final incert si cu consecinte periculoase: halda de steril de la Moldova Noua, ramasa in urma prelucrarii minereului de cupru extras de Moldomin.

Dupa 2007 cand Intreprinderea miniera a intrat intr-un proces de lichidare, situatia in Caras Severin s-a deteriorat - utilajele au ajuns la fier vechi, cladirile au fost distruse, iar in urma a ramas un peisaj apocaliptic. De acum trei ani echipa "Romania te iubesc" a atras atentia asupra situatiei complicate de acolo.

"Acum un an cand am fost ultima oara aici, peisajul arata oarecum asemanator. Poate ceva mai multe cladiri si niste culegatori de fier vechi. Eu nu stiu cum pot sa doarma unii noaptea cand stiu ca sunt responsabili pentru dezastrul de aici de la Moldova Noua", relateaza reporterul Cosmin Savu.

"In perioada turistica daca avem vant tare si vine poluarea de la Moldomin atunci pleaca turistul. Si turistul daca a plecat nu mai vine pentru o problema ecologica", a declarat Iasmina Petrovic, coordonator de proiecte la Primaria Veliko Gradiste.

Proprietarii de pensiuni recunosc si ei ca le este foarte greu.

"Anul trecut a fost groaznic, mult praf care arata ca si cum am fi risipit saci de ciment intregi", spune proprietarul unei pensiuni.

Victor Tiugan, director Moldomin, Moldova Noua: "Nu pot sa-ti dau nici o informatie, suna la lichidator. Nu sunt resurse ma omule, ma. Nu stiu. Eu, nu pot. Eu nu pot sa comentez, statul roman s-a spalat pe maini si la revedere."

Mihai Faca, secretar de stat in Ministerul Mediului: "Prima solutie aici ar fi de eliminat emisiile cu pulberi si asta se face prin umectare, dar la finalul finalului trebuie sa se ajunga la inchiderea sistemului ecologic de acolo, asta in situatia in care nu se va gasi un investitor."

Cei care traiesc in mijlocul poluarii sunt disperati.

"Ce-i deranjant si doare, doare al dracului de rau ca nu se face nimic. Ca stam, discutam, promitem, au fost si ministri aici, ministri mediului, au fost secretari de stat cat cuprinde si nu se face nimic", spune Matei Lupu, primar in Moldova Noua.

Dragan Milici, primar Veliko Gradiste: "Eu nu vreau sa folosesc cuvantul "mincinosi', dar am avut cateva promisiuni din Romania care nu au fost indeplinite. Noi am avut chiar si initiative din partea localnicilor care sunt foarte afectati. Sa se blocheze Dunarea si sa facem plangeri la Strasbourg pentru ca vorbim de pierderi mari in turism."

Plangerile facute de vecini au ajuns la Comisia Europeana care ne-a dat in judecata pentru nerespectarea obligatiilor de mediu, iar Romania risca sa plateasca amenzi ridicate.

Pasivitatea decidentilor politici, lipsa unei strategii coerente si eficiente au dus la situatia de la Moldova Noua - o pata de praf care ingroasa obrazul Romaniei. Povestea pe larg, duminica, la "Romania te iubesc".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO