(P) Locurile fara taxa din facultati sunt o raritate. Rezolvarea problemei banilor pentru studii
Invatamantul superior in Romania devine din ce in ce mai scump, printre altele pentru ca, de la an la an, numarul locurilor subventionate in facultatile de stat scade, in favoarea celor cu taxa.
Recent, oficialii din Ministerul Educatiei au anuntat ca in anul universitar 2012-2013, nu se vor mai da locuri bugetate, ci granturi.
"Grantul este mai mare anul acesta decat alocarea pe student echivalent din anii trecuti. Practic, se aloca o suma mai mare, respectiv 4.000 de lei, fata de 2.500 de lei, cat se aloca pana acum pentru fiecare grant", spunea ministrul Educatiei, Catalin Baba.
Acesta atentiona, totusi, ca universitatile nu pot inmatricula mai multi studenti decat capacitatea de scolarizare.
In Romania, costurile per student (si implicita taxele de studiu) variaza intre 2.000 si 5.000 de lei. La Medicina, de pilda, costul este de 5.000 de lei, la Istorie, intre 1.500 si 1.700 de lei, costul real fiind in jur de 4.000 de lei, in medie.
Asa se face ca, dupa noile reguli, universitatile pot sa decida daca impart granturile de studiu, astfel incat sa aiba un numar mai mare de studenti (care vor plati taxe), sau daca nu le impart, pentru a avea locuri bugetate.
Cheltuielile de intretinere ale studentilor sunt, la randul lor, in crestere, in primul rand din cauza majorarii pretului la chirii, precum si a tarifelor de cazare in campusuri, atat oficiale, cat si "la negru".
In plus, din ce in ce mai multi parinti decid sa-si trimita copiii la studii in strainatate. Asta presupune insa investitii importante.
Politele de asigurare de viata cu acumulare de venituri pentru plata studiilor copiilor sunt mai avantajoase decat creditele bancare contractate in acelasi scop.
Rata dobanzii la creditele oferite de banci, de exemplu, pentru finantarea studiilor poate urca pana la procente cu doua cifre la imprumuturile in euro, dolari, ca sa nu mai vorbim de cele in lei, care sunt si mai costisitoare. Iar banca cere, mai nou, giranti si garantii.
In aceste conditii, incheierea, de catre parinti, a unei polite de asigurare de viata cu componenta de acumulare pentru plata studiilor copiilor pare o optiune mult mai buna. Pe langa faptul ca economisirea este, din capul locului, de preferat indatorarii, aceste polite au si o componenta de protectie pe care creditele bancare nu o ofera.
Exact pentru acele momente, cand devine major si pleaca la studii, cand vrea sa-si cumpere o garsoniera, cand pleaca intr-o vacanta, cand isi gaseste sufletul pereche si vrea se aseze la casa lui sau chiar cand apare o situatie dificila - exista o solutie pragmatica pentru a nu avea dureri de cap, pentru ca, in fond, este doar o chestiunedebani.ro
AXA Asigurari iti propune cel mai avantajos plan financiar pentru copii.
Prin StartProtector te asiguri ca iti protejezi copilul chiar si dupa ce a implinit varsta de 18 ani. El va avea, astfel, o educatie mai buna, indepedenta financiara si siguranta unui viitor mai bun.