La Oradea se numara... cainii. Patrupedele vor fi microcipate si trecute in baza de date a Primariei
Cu toate ca datele ultimului recensamant abia au fost anuntate, la Oradea, recenzorii au inceput din nou sa bata strazile orasului. De data aceasta, insa, vor numara cainii.
“Recensamantul canin” a inceput ieri dupa-amiaza si, in paralel cu acesta, se desfasoara operatiunea de microcipare a cateilor astfel incat, la finele ei, Oradea va avea, probabil, cea mai completa baza de date referitoare la cainii cu stapan.
Actiunea de microcipare a inceput, in paralel, in doua zone de case ale municipiului. In prima faza, ca sa le fie mai usor, echipele primariei si-au instalat cate un mini-cabinet improvizat unde oamenii veneau, pe rand, cu cateii. Totodata, proprietarii trebuiau sa opteze daca isi sterilizau animalul sau plateau taxa de 100 de lei pe an.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Patrupedele au stat destul de cuminti atunci cand medicul veterinar, ajutat de un asistent, le intepa cu acul de seringa prin intermediul caruia microcipul le era introdus sub piele. Cu ajutorul unui cititor, valabilitatea cip-ului era imediat verificata.
Dorel Petrehele, medic veterinar: "Noi introducem microcipul in zona stanga a gatului si il luam in evidenta ca sa avem datele lui. Acestea le dam la Primarie, care va conduce o evidenta cu numerele lor. Daca pe strada se gasesc caini cu numerele respective inseamna ca proprietarul n-a avut grija".
Odata cu microciparea, proprietarii trebuie sa ofere toate informatiile legate de animalul de companie, medicului veterinar. Ulterior, acestea urmeaza sa constituie cea mai completa baza de date primariei.
Singurii care vor scapa de sterilizare vor fi cainii pentru care stapanii lor platesc taxa de 100 de lei, cei cu pedigree sau folositi ca insotitori, sau cei care nu suporta o astfel de operatie.
In Oradea exista 5200 de caini in evidentele veterinarilor si, probabil, inca 800 in curtile oamenilor, neinregistrati. Pe strazi, numarul cainilor fara stapan a scazut la mai putin de 100.
Sursa: Pro TV
Etichete: oradea, bihor, caine, sterilizare, microcipare,
Dată publicare:
16-07-2013 11:30