Agricultorii din Bihor, victimele unui blestem: ce seamana ziua, mistretii mananca noaptea
Majoritatea pagubitilor au pierdut deja mii de lei, cheltuiti pentru semintele de porumb, ingrasaminte si plata lucrarilor, insa paguba este mult mai mare.
Dupa ce au reinsamintat pamanturile, mistretii le-au mancat din nou grauntele, asa ca oamenii au ramas si fara culturi, si fara bani ca sa mai cultive altceva. Cat despre despagubiri pentru pierderile suferite... slabe sperante sa primeasca ceva!
Suzana Puscas este inginer agronom si, in urma cu un an, si-a luat cateva hectare de pamant langa Valea lui Mihai, in Bihor. A plantat porumb, iar anul trecut a obtinut o recolta frumoasa. Dar anul acesta, femeia a ajuns la disperare, pentru ca a pierdut toata investitia facuta in seminte si ingrasaminte. Ca sa nu mai vorbim de munca depusa.
Femeia a incercat in toate felurile sa scape de mistreti: mai intai a tratat semintele cu solutii urat mirositoare, apoi a agatat pe niste tarusi - bureti injectati cu solutii care sa alunge animalele. Zadarnic.
Suzana Puscas, agricultor: "Am mers in Ungaria si am adus Armacol, o solutie care - asa au zis: ca tine la distanta mistretii si caprioarele. Asa a tinut la distanta".
Mistretii au lasat in urma tarana fara niciun bob de porumb si au fost atat de meticulosi incat pamintul arata ca si cum pe acolo ar fi trecut un utilaj agricol care a sapat santuri perfecte. Iar Suzana Puscas nu este singura pagubita.
Paznicii spun ca nu fac fata situatiei. Agricultorii s-au dus cu jalba in protap la primarie, insa au slaba nadejde ca isi vor recupera din cheltuieli.
Attila Karsai, viceprimar Valea lui Mihai: "Am facut invitatie catre ITRSV Bihor pentru formarea comisiei care va stabili paguba provocata de porcii mistreti."
Numai anul trecut, la nivelul judetului Bihor, sute de hectare de culturi de porumb au fost atacate de mistreti.