Parintii si elevii pot face propuneri, mentiuni si sugestii referitoare la Bacalaureatul din 2013
Parintii si elevii pot face propuneri, mentiuni si sugestii referitoare la Bacalaureatul din 2013, dar numai dupa ce vor raspune altor cinci intrebari legate de examenul de anul viitor.
Chestionarul privind structura examenului de bacalaureat incepand cu 2013, la intrebarile caruia vor raspunde elevii si parintii, a fost trimis de Ministerul Educatiei, marti, inspectoratelor scolare judetene, datele urmand sa fie centralizate pana la 26 iunie.
Chestionarul vizeaza doua categorii de respondenti, respectiv elevi si parinti, si cuprinde sase intrebari.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Pentru inceput, chestionarul prezinta structura BAC 2012. Apoi, elevii trebuie sa precizeze, filiera, specializarea sau profilul pe care il urmeaza.
La punctul 2, elevii vor spune daca ar fi de acord ca examenul din 2013 sa se desfasoare dupa structura celui din 2012. Daca vor fi de acord ca Bacalaureatul din 2013 sa fie identic cu cel din 2012, atunci vor trece direct la intrebarea 6, unde vor mentiona orice alta propunere, sugestie sau observatie referitoare la structura examenului de bacalaureat incepand cu 2013.
In cazul in care raspunsul va fi negativ, atunci liceeni vor raspunde in functie de filiera. Astfel, pentru filiera tehnologica, liceeni vor spune daca sunt de acord ca la proba E sa se adauge, la lista deja in vigoare, o proba scrisa din modulele specifice domeniului de pregatire.
Apoi, pentru filiera vocationala, liceenii trebuie sa spuna daca sunt de acord ca la proba E sa se adauge, la lista in vigoare, o proba scrisa sau o proba practica specifica profilului sau specializarii.
Liceenii de la filiera teoretica vor mentiona ce propuneri de modificare a bacalaureatului au.
La ultimul punct, toti liceenii vor mentiona orice alte propuneri, sugestii sau observatii referitoare la structura examenului de bacalaureat incepand cu 2013.
Datele din chestionare vor fi centralizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant, transmise inspectoratelor scolare judetene si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, care le vor integra intr-un raport final si le vor pune la dispozitia Ministerului Educatiei pana la 26 iunie. La nivelul fiecarui liceu, chestionarele vor fi arhivate pentru o perioada de cel putin un an scolar, a precizat sursa citata.
Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a transmis, marti dimineata, Consiliului elevilor ca modificarea examenului de bacalaureat se va face doar daca ei doresc acest lucru.
"Daca se doreste modificarea bacalaureatului, acest lucru se va face numai cu semnatura voastra", le-a spus Pop elevilor prezenti la consiliu.
Reprezentantii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucurestene s-au pronuntat, saptamana trecuta, pentru pastrarea actualei formule de desfasurare a bacalaureatului, potrivit votului informal exprimat la o intalnire de consultari pe aceasta tema cu reprezentantii Ministerului Educatiei.
Potrivit Legii educatiei, adoptata in mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferentiat ar urma sa intre in vigoare din 2016, adica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul solar 2012-2013.
Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut.
"Reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant", potrivit scrisorii deschise adresate USL si presedintilor PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN).
Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, declara atunci ca propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013 este pertinenta, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant.
Pop preciza ca propunerea de introducere a bacalaureatului diferentiat din 2013, si nu din 2016, asa cum prevede Legea educatiei, va fi discutata la nivelul Guvernului, urmand sa fie si "dezbateri serioase cu elevii" pe acest subiect.