Bacalaureatul diferentiat a ajuns in dezbatere la Senat. Citeste aici PROIECTUL NOULUI BAC

Ultima actualizare: 22-10-2012 03:41

Ajuns in Senat, bacalaureatul diferentiat propus de Ecaterina Andronescu a starnit dezbateri aprinse. Nici politicienii nu stiu daca noul tip de examen va rezolva problema rezultatelor slabe din ultimii ani.

Patronatele, in schimb, sustin proiectul si spun ca liceenii vor invata intr-adevar o meserie si atunci se pot angaja cu diploma profesionala. Dupa ultimele doua generatii care au ratat bac-ul, economia Romaniei ar putea pierde aproape doua miliarde de euro.

 

Ministrul Educatiei a venit in fata senatorilor pentru a-i convinge ca bacalaureatul profesional este cea mai buna solutie in cazul tinerilor care n-au chemare pentru facultate.

"Daca bac-ul national reprezinta permisul de acces in invatamantul superior, cel profesional da doar dreptul de acces pe piata muncii", a explicat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

Timp de cateva ore, alesii si-au dat cu parerea despre initiativa ministrului.

Votul final va fi dat in plenul senatului, saptamana viitoare. Pana atunci, patronatele vad cu ochi buni noul bacalaureat, dar numai daca tinerii vor invata cu adevarat o meserie.

Noul examen ar putea rezolva problema celor 150.000 de absolventi de liceu ramasi fara diploma in ultimii doi ani. Din cauza lor, Romania ar putea pierde pe termen mediu procente bune din PIB, scrie Business Magazin. Alti analisti vorbesc de 2 miliarde de euro.

Insa glumele nu ii pot ajuta pe liceenii care n-au bac-ul sa se angajeze. In vara anului trecut s-au inscris la somaj aproape 30.000 de absolventi, iar anul acesta 40.000.

La aceste costuri se adauga si cele de scolarizare. Pentru pregatirea unui elev se cheltuiesc, in medie, 2.500 de lei pe an.

Pentru ultimele doua generatii statul a dat 340 de milioane de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO