Fericire de nota 6. Cum au sarbatorit cei 2274 de elevi care au promovat Bacul dupa contestatii
Rezultatele tot mai slabe de la an la an ar trebui sa le dea de gandit oficialilor. Si profesorii spun ca sistemul de invatamant ii obliga pe toti elevii sa stea 4 ani in banci, in conditiile in care unii ar putea invata o meserie la scolile profesionale.
In fata rezultatelor, Alin a trecut de la agonie la extaz, pentru ca a luat cinci la matematica, dupa contestatie.
"Ce vrei sa te faci? Sef!"
Si nu a fost singurul care nu stia ce sa faca mai intai de fericire. La Cluj, din cele peste 1.700 de contestatii depuse, 570 au fost admise, iar titularii au obtinut note mai bune.
Cel mai fericit a fost un elev din Timisoara. Contestatia i-a adus 7,30 la matematica, de la 3,70.
In urma reexaminarii, profesorii pot acorda maximum un punct si jumatate, asa ca in acest caz au intrat pe fir inspectorii scolari.
Daca se dovedeste ca la prima corectare a fost vorba de o greseala, profesorii nu vor mai avea voie 2 ani de zile sa mai faca parte din vreo comisie de examinare si chiar li se va retine o parte din salariu.
In judetul Timis au fost depuse 1200 de contestatii. Dupa recorectare, peste 700 de note au ramas neschimbate.
Si la Brasov au fost formulate aproape 1000 de contestatii. Doar un sfert dintre ele i-au ajutat pe titulari sa aiba o nota mai mare.
Dar au fost si absolventi care-au plans dupa afisarea rezultatelor de la contestatii, pentru ca tot n-au luat nota de trecere. Printre ei si Margherita, fata lui Ionita si a Vioricai din Clejani, care a obtinut o nota mai mica si va trebui sa dea bacul din nou.
Si dupa contestatii, liceele tehnice au cele mai slabe rezultate. In multe unitati, nu a promovat nici macar un singur candidat.
Nu s-au produs mari schimbari in urma contestatiilor. Doar 2274 de elevi au rasuflat usurati pentru ca au trecut pe lista de admisi. Asta inseamna ca promovabilitatea la examenul de bacalaureat este de 44,26 la suta, cu 1,47 la suta mai mica decat in 2011 si mult mai mica fata de 2008 de exemplu cand au promovat peste 80 la suta dintre elevi. Aceste rezultate reflecta interesul tot mai mic al elevilor pentru scoala si
nemultumirea fata de sistemul nostru de invatamant.
Pentru a evita un asemenea dezastru si in anii urmatori, cei de la minister cauta rezolvari. O solutie ar putea fi reformularea acestui examen in 2013, mai exact introducerea bacalaureatului diferentiat. Asta ar insemna introducerea de probe scrise in functie de profil si filiera.
Structura anului scolar 2012-2013. Cand incepe scoala, programul vacantelor si examenelor