De la 7,65 la 10 curat. Un elev din Mures a luat nota maxima la limba materna dupa contestatie

Ultima actualizare: 25-08-2012 13:16
liste bacalaureat

Promovabilitatea la bacalaureat in Mures a crescut, in urma contestatiilor, de la de la 45,74% la 46,56%, iar una dintre lucrarile recorectate de la proba de limba si literatura maghiara scris, care primise 7,65, a fost notata acum cu 10.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Raluca Marian, a declarat, vineri, ca, din cele peste 1.300 de contestatii depuse de elevii din judet dupa afisarea rezultatelor la examenul de bacalaureat, 474 au fost admise de centrul de contestatii si reevaluare din Cluj-Napoca.

Un numar de 16 dintre acestea au diferente de peste un punct si jumatate fata de nota primita initial, una dintre lucrari, la Limba si literatura maghiara scris, fiind notata cu 10 in urma contestatiei, desi fusese punctata initial cu 7,65.

Potrivit lui Marian, au existat atat cazuri in care lucrarile au primit note mai mari cu mai mult de un punct si jumatate, dar si lucrari ale caror note au scazut substantial, in urma contestatiilor.

Astfel, au existat cazuri in care notele au crescut de la 2,90 la 5 - la proba de fizica, de la 6,15 la 8,30 - la geografie si de la 7,10 la 9,50 - la limba si literatura maghiara.

Pe de alta parte, la anatomie a existat o lucrare unde nota a scazut de la 6,05 la 2,90.

O alta lucrare, la limba si literatura romana a fost depunctata de la 5 la 2,80.

Structura anului scolar 2012-2013. Cand incepe scoala, programul vacantelor si examenelor

"In astfel de cazuri, de diferente mai mari de un punct si jumatate fata de nota primita initial, o a treia comisie valideaza nota. Probabil ca diferentele acestea sunt bazate si pe un oarecare subiectivism in aprecierea lucrarilor, dar ar putea fi de vina si conditiile dificile de corectura, legate de canicula, sau sa fi fost vorba de greseli facute la trecerea de pe borderou. Ambele lucrari unde s-au inregistrat diferente mari la proba de limba si literatura maghiara scris provin de la centrul de examen din Sovata si au fost corectate initial la Targu Mures. Probabil inspectorul de specialitate le va atrage atentia profesorilor corectori sa fie mai atenti, la prima sedinta, din luna septembrie", a spus Marian.

Potrivit acesteia, in urma contestatiilor, promovabilitatea a crescut de la 45,74 la suta la 46,56 la suta in judetul Mures.

"Numarul de elevi promovati a crescut de la 2.241 la 2.281, deci avem 40 elevi in plus declarati admisi", a spus Marian.

Potrivit sursei citate, exista si doua scoli unde niciun elev nu a reusit sa promoveze examenul de bacalaureat - de la Band, unde au fost 12 elevi si s-a repetat practic situatia de anul trecut - si de la Liceul particular Concord din Targu Mures, de unde au sustinut examenul doi elevi.

In judetul Mures, au fost inregistrate 1.329 de contestatii, cele mai multe la limba si literatura romana si matematica. Majoritatea contestatiilor au fost facute de elevi care nu au reusit sa obtina media generala 6.00, necesara pentru promovarea examenului.

Inainte de solutionarea contestatiilor, in judetul Mures promovabilitatea la examenul de bacalaureat era de 45,74 la suta, putin mai mare decat anul trecut, cand, inaintea contestatiilor, aceasta a fost de 45,56 la suta, crescand la 46,31 la suta in urma rezolvarii contestatiilor.

Au fost sapte elevi eliminati din concurs si 238 care nu s-au prezentat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO