"Permis de munca" pentru tinerii care vor o meserie. Cum va arata BACALAUREATUL profesional din 2013


Ultimul update: Joi 04 Octombrie 2012 20:13
Data publicarii: Marti 04 Septembrie 2012 19:16
Categorie: Stiri Sociale

Liceenii vor putea opta de anul viitor pentru un nou tip de bacalaureat: cel profesional, daca nu mai doresc sa-si continue studiile.

Noul examen va fi mai usor, iar diploma obtinuta astfel va fi un certificat de calificare si le va permite tinerilor sa se angajeze, sustine Ministerul Educatiei. Ramane si bacul clasic, pentru aceia care vor sa urmeze o institutie de invatamant superior.

Schimbarea ar permite tinerilor care nu se califica pentru o institutie de invatamint superior sa aiba o meserie.

Potrivit ministerului, diploma profesionala va fi de fapt un permis de munca pentru ca examenul respectiv va testa doar abilitatile practice ale candidatilor si va contine doar o singura proba scrisa, la o disciplina noua numita educatie antreprenoriala.

In ultimii ani, rezultatele bacalaureatului au fost dezastruoase. Mai putin de jumatate din candidatii inscrisi au promovat examenul.

In aceste conditii, oficialii din Educatie vor sa introduca doua tipuri de bacalaureat. Unul sustinut de cei care vor sa mearga mai departe, la facultate, si unul profesional, pentru absolventii care au de gand sa lucreze.

Bacalaureatul profesional se adreseaza mai ales elevilor de la grupurile scolare si liceele tehnologice, unde rata de promovabilitate a fost mai mica de 20%, insa poate fi sustinut si de un absolvent de profil teoretic.

In plus, examenul de bacalaureat profesional se va incheia inaintea inceperii probelor scrise de la bacalaureatul national. Iar cei care obtin diploma de meserias se pot inscrie si la celalalt tip de bac in anul absolvirii sau mai tarziu, daca se razgandesc si vor sa-si continue studiile.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Stirile ProTV ca liceele ii vor fi primi la cursuri pe absolventii din generatiile anterioare, care n-au luat bacul si vor sa se pregateasca pentru anul viitor.

VIDEO PROTVPLUS.RO