Bacalaureat 2022. Regulile pe care trebuie să le respecte candidații și ce obiecte sunt interzise în sălile de examen

simulare bacalaureat

În sesiunea de vara a Bacalaureat 2022 sunt așteptați peste 126.000 de absolvenți, dintre care peste 111.000 au terminat studiile anul acesta și peste 15.000 au terminat în anii trecuți, potrivit Ministerului Educației.

Examenul de Bacalaureat 2022 sesiunea iuni-iulie a început pe 6 iunie și va continua până pe 15 iunie cu probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, urmând ca în perioada 20-23 iunie absolvenții să susțină probele scrise.

Pentru rezolvarea subiectelor de la probele scrise, candidații au la dispoziție trei ore.

Intrarea în sala de examen se face în intervalul orar 07.30-08.30 pe baza actului de identitate. Candidații se așează în bănci, câte unul în ordine alfabetică. 

Ora la care începe examenul de bacalaureat este 09.00 și se încehei la ora 12.00. 

Citește și
BAC 2021. Subiecte la Geografie
Înscrieri Bacalaureat 2022. Model de cerere pentru înscriere la Bac
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Niciun candidat nu are voie să părăsească sala de examen mai repede de 90 de minute, chiar dacă au terminat de rezolvat subiectele pe care le-au primit. 

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a avea voie să ia cu ei afară foile cu subiecte.

Candidații pot ieși cu subiectele din sala de examen, doar dacă așteaptă până la expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Ce reguli trebuie să respecte absolvenții la Bacalaureat 2022

Absolvenții care intră în examen trebuie să respecte regulile de organizare, stabilite din timp de către Ministerul Educației.

Candidaţili la examenul de bacalaureat nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor

Candidații care încalcă regulile menționate sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu și indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

La examenul de Bac 2022 candidații au voie să rezolve subiectele folosind doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor și a desenelor pot să utilizeze doar creion negru. La examenele la Matematică și Geografie, elevii au voie să folosească instrumente de desen.

Obiecte interzise în salile de examen la Bac 2022

Candidații nu au voie să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare sau în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați, orice fel de material de inspirație: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați.

Se interzice intrarea în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete sau orice alte obiecte de depozitare.

Candidații au obligația de a lăsa obiectele menționate în sala specială de depoziare a obiectelor stabilită de comisa de bacalaureat.

Cei care refuză să depoziteze obiectele mențioanate mai sus nu sunt primiți în examen.

Sălile de examen supravegheate video 

Sălile de examen și cele de multiplicare a subiectelor sunt supravegheate audio-video. Comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audiovideo din sălile de examen, după încheierea probei scrise.

În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen.

Comisia de la Bacalaureat 2022

Membrii comisiei din centrele de examen se stabilesc cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probeleor scrise, prin tragere la sorți.

Membrii comisiei se stabilesc la ședință publică la care sunt invitați în scris, reprezentanți ai consiliului județean al municipiului București al elevilor, ai asociațiilor reprezentative ale elevilor, ai organizațiilor reprezentative la nivel național ale părinților și reprezentanți ai sindicatelor afiliate la federațiile sindicale reprezentative din învățământ, ai presei scrise și audiovizuale.

Bac-ul de anul acesta, primul dupa doi ani fara restrictii Covid

Examenele de Bacalaureat 2020 și 2021 s-a desfășurat conform normelor de siguranță și protecție stabilite în contextul pandemiei de Covid-19.

În anii precedenți la intrarea în centrul de examen, cadrele medicale au efectuat triajul epidemiologic al candidaților, iar aceștia au fost repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, iar supravegherea a fost asigurată de un singur asistent, față de doi cât erau în anii precendenți.

De asemenea, în 2020 și 2021 Ministerul Educației a organizat o sesiune specială de examene pentru absolvenții care au prezentat o temperatură mai mare de 37,3 la trijaul epidemiologic sau care au fost în izolare sau în carantină.

În ceea ce privește gradul de dificultate al subiectelor de anul acesta de la Evaluarea Națională, cât și cele de la Bacalaureat, ministrul învățământului a declarat că acestea vor fi “perfect adaptate” perioadei de doi ani în care elevii au desfășurat cursurile în condiții de criză sanitară.

„Atâta vreme cât această perioadă de criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională pentru orice sistem de educaţie, inclusiv pentru sistemul de educaţie românesc este total incorect să plătească doar elevii cauzele obiective generate de criza sanitară sau, să spunem, oarecare pricepere de nivel scăzut al autorităţilor în a gestiona acest proces. Pe cale de consecinţă, subiectele vor fi perfect adaptate acestei perioade care înseamnă doi ani din parcursul educaţional al elevilor care susţin probele naţionale. Şi evaluarea naţională şi bacalaureat. Vom avea şi voinţa şi înţelepciunea necesară în concepţia subiectelor pentru aceste probe naţionale încât să nu fie elevii aceia care vor fi nevoiţi să plătească”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Calendar Bacalaureat 2022

23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

Probele orale de la Bac 2022

 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale 

14 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

Probele scrise de la Bac 2022

 20 iunie 2022: Limba și literatura română 

21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului 

22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării

23 iunie 2022: Limba și literatura maternă 

Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2022

27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00)

 27 iunie 2022: depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 –18:00

 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor

1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Calendar Bacalaureat 2022. Rezultatele la BAC 2022 au fost afișate. Urmează contestațiile
Calendar Bacalaureat 2022. Rezultatele la BAC 2022 au fost afișate. Urmează contestațiile

Absolvenții de liceu susțin în această vară examenul de Bacalaureat 2022. Promovarea examenului de Bac le va permite să se înscrie la facultate. Cu toții așteaptă emoționați rezultatele la Bac 2022.

Înscrieri Bacalaureat 2022. Model de cerere pentru înscriere la Bac
Înscrieri Bacalaureat 2022. Model de cerere pentru înscriere la Bac

Elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2022 în sesiunea iulie – august, trebuie să depună actele pentru înscriere în perioada 23-27 mai.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.