Subiectele și baremele la Limba română de la BAC 2024. Nuvela la subiectul III. Vezi rezolvarea live a subiectelor

×
Codul embed a fost copiat

Absolvenții de liceu care susțin examenul de Bacalaureat 2024 dau astăzi proba la Limba și literatura română. 

UPDATE: Descarcă baremele și subiectele de la Limba română la BAC 2024 

Subiecte romana - real

Barem romana - real

Subiect romana - uman

Citește și
Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste. Crima pasională care a şocat România în anii ‘90

Barem română - uman

 UPDATE: Urmărește live rezolvarea subiectelor la Limba română de la BAC 2024. 

Rezolvarea este realizată de profesoara Cristina Gavriliță de la Centrul Unirea.

UPDATE: S-a încheiat proba la Limba română. la ora 12:00 s-a scurs timpul pe care îl aveau la dispoziție candidații și ultimii elevi din sălile de examen au trebuit să încheie proba. 

La ora 13:00, pe știrileprotv.ro vedeți rezolvarea în timp real a subiectelor la Limba română. 

Profesoara Cristina gavriliță de la Centrul Educațional Unirea rezolvă live subiectele primite de candidați. 

UPDATE: Potrivit informațiilor apărut în mediul online, la profilul uman subiectele au fost aceleași ca la real, diferența a fost subiectul al treilea. 

La Subiectul III - uman, candidații au avut de făcut o caracterizare de personaj dintr-o nuvelă. 

UPDATE: Primii elevi au început să iasă din sălile de examen. Proba se încheie la ora 12:00. 

La ora 13:00, pe stirileprotv.ro vedeți rezolvarea live a subiectelor la Limba română, realizată de profesorii de la Centrul Unirea

UPDATE: În spațiul public au apărut primele imagini cu subiectele de la Limba și literatura română. 

Potrivit acestora, la Subiectul III de la profil real candidații au de făcut un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. 

La primul subiect au primit un text la prima vedere din Gabriel DImiseanu „În vizită la Tudor Arghezi” din vol. „Amintiri și portrete”.

VEZI subiectele la Limba română 

Subiecte limba romana bac 2024

Subiecte limba romana bac 2024

UPDATE: A început proba scrisă la Limba română. Candidații au primit broșurile cu subiecte și au la dispoziție 3 ore pentru a le rezolva. 

Subiectele vor fi publicate pe stirileprotv.ro imediat ce apar în spațiul public. 

UPDATE: Candidații care susțin astăzi examenul scris la Limba română au intrat în sălile de examen și așteaptă să primească broșurile cu subiecte. 

Examenul începe la ora 09:00, iar elevii au la dispoziție 3 ore să rezolve. 

------

Potrivit regulamentului, candidații intră în sălile de examen până la ora 08:30, și examenul începe la ora 09:00. Elevii au la dispoziție 180 de minute să resolve subiectele de pe broșura de examen.

Nimeni nu are voie să iasă din sală mai repede de ora 10:30 și nu au voie să ia cu ei broșura cu subiecte sau ciornele.

Subiectele la Limba română vor fi publicate pe stirileprotv.ro imediat ce apar în spațiul public. Ministerul Educației va publica subiectele și baremele de corectare după ora 15:00, pe subiecte.edu.ro.

Calendarul examenului

Prima sesiune a Bacalaureatului 2024 a început cu înscrierea candidaților în perioada 3-7 iunie. Cursurile pentru clasele terminale se încheie pe 7 iunie, lăsând timp elevilor să se concentreze pe pregătirea intensivă pentru examen.

Evaluarea competențelor s-a desfășurat între 17 și 27 iunie, cuprinzând probele de comunicare orală în limba română și maternă, competențele digitale și cele lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Probele scrise, considerate de mulți elevi ca fiind cele mai importante, au loc la începutul lunii iulie:

· 1 iulie: Limba și literatura română

· 2 iulie: Proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie

· 4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării

· 5 iulie: Limba și literatura maternă (unde este cazul)

Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 8 iulie, urmate de perioada de contestații și rezolvarea acestora. Rezultatele finale vor fi cunoscute pe 12 iulie, moment în care elevii își vor afla soarta în ceea ce privește admiterea la facultate sau pașii următori în carieră.

Pentru cei care nu reușesc să promoveze în prima sesiune sau doresc să-și îmbunătățească notele, există o a doua șansă în sesiunea de toamnă. Aceasta se desfășoară între 15 iulie (perioada de înscriere) și 30 august (afișarea rezultatelor finale), cu probele scrise programate în perioada 19-22 august.

Reguli și restricții în sălile de examen de la BAC 2024

Bacalaureatul 2024 vine cu un set strict de reguli pe care elevii trebuie să le respecte pentru a evita eliminarea din examen. Este interzisă aducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, poșete, telefoane mobile, dispozitive electronice, manuale, notițe sau orice alte materiale de inspirație. De asemenea, calculatoarele și dicționarele sunt strict interzise.

Elevii au voie să aibă asupra lor doar strictul necesar: act de identitate, instrumente de scris (pix albastru, creion, radieră, riglă transparentă) și o sticlă de apă transparentă, fără etichetă.

Orice încercare de comunicare între candidați, copiere sau transmitere de materiale este considerată fraudă și duce la eliminarea imediată din examen. Consecințele sunt severe: candidații eliminați nu mai pot participa la probele următoare, sunt declarați "eliminați din examen", iar notele obținute anterior nu sunt recunoscute în sesiunile viitoare. Mai mult, aceștia nu vor avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Programa de studiu la Limba și literature română

Pentru proba de Limba și literatura română, elevii trebuie să stăpânească o gamă largă de opere literare, atât poezii, cât și texte narative. Programa include autori clasici precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici, dar și scriitori moderni ca Nichita Stănescu sau Marin Preda.

În poezie, elevii trebuie să fie familiarizați cu opere din diverse curente literare, de la pașoptism și romantism, până la simbolism, modernism și avangardism. Printre poemele importante se numără "Luceafărul" de Mihai Eminescu, "Plumb" de George Bacovia și "Testament" de Tudor Arghezi.

În ceea ce privește proza, programa include nuvele celebre precum "Moara cu noroc" de Ioan Slavici și romane de referință ca "Ion" de Liviu Rebreanu, "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" de Camil Petrescu sau "Moromeții" de Marin Preda.

Teatrul este reprezentat prin opere precum "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale și "Iona" de Marin Sorescu.

Pentru fiecare dintre aceste opere, elevii trebuie să fie capabili să realizeze analize complexe, incluzând comentarii, rezumate, identificarea temelor și viziunilor despre lume, caracterizări ale personajelor, analize ale relațiilor dintre personaje și ale particularităților de stil și compoziție.

Pregătirea pentru examen

Pentru a avea succes la Bacalaureatul 2024, elevii ar trebui să înceapă pregătirea din timp, chiar din primii ani de liceu. Este esențial să citească și să analizeze în profunzime operele literare din programă, să exerseze rezolvarea de subiecte din anii anteriori și să participe activ la orele de pregătire suplimentară oferite de școli.

De asemenea, este important să-și organizeze eficient timpul de studiu, alternând perioadele de concentrare intensă cu pauze regulate. Revizuirea constantă a materiei și autoevaluarea periodică pot ajuta la identificarea punctelor slabe și la consolidarea cunoștințelor.

În zilele premergătoare examenului, elevii ar trebui să se asigure că sunt odihniți, bine hrăniți și într-o stare mentală pozitivă. Este recomandat să evite stresul excesiv și să abordeze examenul cu încredere, bazându-se pe pregătirea lor temeinică.

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
Citește și...
Stephanie Constantinescu a făcut contestație la BAC după ce a luat 9,95 la Istorie. Ce s-a întâmplat la reevaluare
Stephanie Constantinescu a făcut contestație la BAC după ce a luat 9,95 la Istorie. Ce s-a întâmplat la reevaluare

S-au afișat rezultatele finale de la Bacalaureat după contestații, iar mulți absolvenți de liceu răsuflă usurați.  

Iris a terminat liceul cu 10 pe linie, dar la BAC a făcut două contestații. Nota primită la reevaluare: „A fost curajoasă”
Iris a terminat liceul cu 10 pe linie, dar la BAC a făcut două contestații. Nota primită la reevaluare: „A fost curajoasă”

Iris Maria Zsigmond a absolvit Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița cu 10 pe linie, dar după primele rezultate de la BAC 2024, a avut media 9,93.

20 de medii de 10 în plus după rezolvarea contestațiilor la BAC 2024
20 de medii de 10 în plus după rezolvarea contestațiilor la BAC 2024

Numărul elevilor care au luat examenul de Bacalaureat cu 10 a crescut cu 20, față de rezultatele inițiale, publicate pe 8 iulie. Astfel, după contestații, 58 de candidați au obținut media maximă.

Recomandări
Atacatorul lui Donald Trump a fost identificat. Cine este și cine l-a văzut în momentul în care a tras | FOTO
Atacatorul lui Donald Trump a fost identificat. Cine este și cine l-a văzut în momentul în care a tras | FOTO

Bărbatul care a încercat să îl ucidă pe Donald Trump este Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, potrivit unei declaraţii a FBI. El era înregistrat ca alegător al Partidului Republican, conform presei americane.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, după atacul armat de la mitingul lui Trump: „Americanii sunt șocați”
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, după atacul armat de la mitingul lui Trump: „Americanii sunt șocați”

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, a vorbit în cadrul Știrilor PRO TV, despre tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump.

Reacția lui Joe Biden după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Mesajul tranșant transmis de liderul SUA
Reacția lui Joe Biden după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Mesajul tranșant transmis de liderul SUA

„Nu este loc în Statele Unite pentru asemenea acte de violență”, a fost mesajul tranșant al președintelui american Joe Biden, la aproximativ două ore de la atentatul asupra rivalului său.