Bacalaureat 2020, proba la limba română. Examenul începe la ora 9:00

Bacalaureat 2020. Pe ce dată vor susține examenul elevii bolnavi sau aflați în carantină
Inquam/ Octav Ganea

Peste 155.000 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru a participa la Bacalaureat 2020, luni, 22 iunie, urmând să aibă loc prima probă scrisă, cea la limba și literatura română. Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Examenul național de Bacalaureat 2020 se va desfăşura în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat şi cu prevederile unui ordin de ministru, modificat în data de 21.05.2020.

Dintre cei 155.500 de absolvenți de liceu care s-au înscris la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2020, 32.000 sunt din seriile precedente.

Luni, 22 iunie, este programată prima probă scrisă, la limba şi literatura română, probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările.

Citește și
SUBIECTE Bacalaureat 2020 Română. Ce subiecte au primit elevii la limba română
SUBIECTE Bacalaureat 2020 Română. Avem subiectele la limba și literatura română. Baremul de corectare
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”
examen bacalaureat 2020

Bacalaureat 2020. Reguli noi pentru examenul la limba română


Potrivit ordinului de ministru din data de 21 mai 2020, examenul se va desfășura în condiții speciale, iar elevii care au temperatură nu vor fi lăsați să intre în săli.

Astfel, în centrele de examen trebuie asigurate următoarele condiții:

- în fiecare sală, candidații sunt repartizați cu respectarea distanței de minimum 2 metri unul față de altul stânga/dreapta - față/spate;

- sălile sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video;

- accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30. Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.

- candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.

- elevii aflați în izolare, elevii confirmați pozitiv cu COVID-19 și cei cu diferite afecțiuni cronice care au un risc crescut de infecție și de a dezvolta complicații asociate infecției COVID-19 susțin probele examenului național de Bacalaureat 2020 într-o sesiune specială.


Bacalaureat 2020. Subiecte Bac 2020 română

 

Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare şi se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat, aprobate şi publicate de MECTS;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conţinutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea competenţelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore.

Modele de subiecte la limba română pentru BAC 2020 au fost publicate pe site-ul edu.ro

Baremele de evaluare şi de notare se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel naţional.

Citește și SUBIECTE Bacalaureat 2020 Română. Ce subiecte au primit elevii la limba română, în anii trecuți

Bacalaureat 2020. Stabilirea rezultatelor finale

 

După încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat şi după evaluarea şi notarea tuturor lucrărilor scrise, se comunică rezultatele finale pentru toţi candidaţii.

Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.

Nu se calculează media generală de Bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.

Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

a) au susţinut probele de evaluare a competenţelor
b) au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea
c) au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise

Bacalaureat 2020. Cum se depun contestațiile la Bac 2020

 

Potrivit ordinului citat, candidații care depun/transmit prin mijloace electronice contestații, completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice o declarație-tip în care menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației, poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestuia.

Comisia de examen informează candidații cu privire la modalitățile de transmitere electronică (adresa de email, pagina web etc.) prin afișare pe ușa fiecărei săli de examen.

Bacalaureat 2020. Rezultate BAC 2020, notele finale

 

Potrivit Ordinului menționat, publicat pe site-ul edu.ro, rezultatele examenului de Bacalaureat 2020 se fac publice prin afișare la avizier și postare pe pagina de internet a unității de învățământ.

Informațiile ce conțin datele de identificare a candidaților și rezultatele obținute de aceștia în cadrul examenului de bacalaureat național, care se afișează atât în format letric, la avizierul unităților de învățământ/centrelor de examen, cât și pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării, a inspectoratelor școlare și a unității de învățământ sunt următoarele: numele, inițiala/inițialele tatălui și prenumele candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, rezultatul/notele obținute la fiecare probă de examen susținută sau echivalată, media generală, rezultatul final: "reușit"/"respins"/"neprezentat"/"eliminat din examen.

Afișarea în format letric la avizierul unităților de învățământ-centre de examen a acestor informații se realizează pentru o perioadă de o lună de la data afișării.

Ștergerea de pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării, a inspectoratelor școlare și a unităților de învățământ a notelor absolvenților se realizează după împlinirea termenului de 2 ani de la data afișării.


Calendar Bacalaureat 2020

Calendarul examenului de Bacalaureat 2020 este următorul:

3 – 10 iunie 2020 - Înscrierea candidaților
11 - 17 iunie 2020 - Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
22 iunie 2020 - Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
23 iunie 2020 - Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
24 iunie 2020 - Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
25 iunie 2020 - Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
30 iunie 2020 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00
30 iunie 2020 - Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16.00 – 20.00
1 iulie 2020 - Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8.00 –12.00
1 - 4 iulie 2020 - Rezolvarea contestațiilor
5 iulie 2020 - Afișarea rezultatelor finale

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
SUBIECTE Bacalaureat 2020 Matematică. Avem primele subiecte de anul acesta și baremele de corectare
SUBIECTE Bacalaureat 2020 Matematică. Avem primele subiecte de anul acesta și baremele de corectare

Subiecte BAC 2020 matematică. Miercuri, 24 iunie, elevii de clasa a XII-a au susținut a doua probă a examenului de Bacalaureat, cea la matematică, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

SUBIECTE Bacalaureat 2020 Română. Avem subiectele la limba și literatura română. Baremul de corectare
SUBIECTE Bacalaureat 2020 Română. Avem subiectele la limba și literatura română. Baremul de corectare

Subiecte BAC 2020 limba română. Știrile PRO TV a aflat subiectele la limba și literatura română, prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat din acest an.

Bacalaureat 2020, calendarul anunțat de Ministerul Educației. Când încep probele scrise
Bacalaureat 2020, calendarul anunțat de Ministerul Educației. Când încep probele scrise

Bacalaureat 2020. Examenul de Bacalaureat de anul acesta este, cu siguranță, unul aparte, din cauza COVID-19. Ministerul Educației a publicat calendarul BAC 2020 și a anunțat câteva dintre măsurile de siguranță.

Bacalaureat 2020. Toate informațiile de care elevii au nevoie înainte de examen
Bacalaureat 2020. Toate informațiile de care elevii au nevoie înainte de examen

Bacalaureat 2020. Începând de luni, 22 iunie, elevii din întreaga țară vor susține examenul maturității. Știrile ProTv vă prezintă toate informațiile de actualitate pentru Bacalaureatul din acest an, care se va desfășura în condiții speciale.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.