Reguli noi pentru soferii romani, in urma unei directive UE. In ce situatie vor ramane fara certificatul de inmatriculare

Ultimul update: Joi 03 August 2017 16:29
Data publicarii: Duminica 30 Iulie 2017 16:52
Categorie: Auto

Atentie, soferi! Daca nu aveti inspectia tehnica periodica la zi, autoritatile va suspenda inmatricularea masinii.

 

Ministerul de Interne vrea sa-i oblige pe conducatorii auto sa fie responsabili si sa nu mai circule cu autoturisme cu defectiuni, care sa produca accidente. Proiectul care schimba regulile va fi trimis Guvernului pentru adoptare si este urmarea unei directive a Uniunii Europene, care se va aplica in toate statele membre.

In acest moment, legea ii obliga pe soferi sa faca inspectia tehnica periodica a masinii o data la doi ani. Dar multi nu respecta aceasta regula. Stiu ca daca ar merge in service, nu ar trece examinarea pentru ca au probleme la directie, frana sau lumini. Asa ca ies in trafic, desi pun in pericol viata lor si pe a celorlalti soferi.

Maria Cretu, administrator service ITP: "Nu ii intereseaza acte, nu ii intereseaza nimic. Am avut si situatii de genul acesta, de exemplu era o doamna care a zis ca nu e treaba ei sa verifice daca are ITP. Si astazi am avut un client care avea ITP-ul expirat de 3 luni de zile."

In prezent, cei care nu au ITP-ul actualizat scapa cu o amenda. Dar Ministerul de interne a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care ii va sanctiona dur.

Astfel, cand ITP-ul unei masini expira, Registrul Auto Roman emite o notificare catre Directia de Inmatriculari Auto, care suspenda automat inmatricularea masinii cu ITP expirat. Informatia merge apoi la politia rutiera.

Silviu Areserescu, imputernicit sef serviciu DRPCIV: "In momentul in care veti fi depistat in trafic conducand acel vechicul, veti fi oprita de colegii de la rutiera si acestia observand ca masina are imnatricularea suspendata, va vor retine certificatul de inmatriculare pana la trecerea unei noi inspectii tehnice."

In plus, soferii care ajung in aceasta situatie vor primi si o amenda, intre 1200 si 2000 de lei. Ministerul de Interne vrea sa-i oblige astfel pe soferi sa nu mai cirucle cu masini care pot fi un pericol public.

Director adjunct Directia Rutiera IGPR: "Autovehiculele care nu sunt verificate si care nu au inspectie tehnica periodica pot avea defectiuni grave la sistemul de directie si pot produce accidente."

Specialistii RAR spun ca masinile vechi sunt cele care trec tot mai greu inspectia tehnica, iar in romania au fost inmatriculate in ultimul an nu mai putin de un sfert de milion de vehicule cu peste 8 ani vechime.

Pe langa ITP, politistii vor sa rezolve si problemele care apar atunci cand o masina este vanduta. Cumparatorul uita, in unele cazuri, sa o inmatriculeze, iar vechiul proprierar primeste amenzile si plangerile cu toate ca nu mai are nicio legatura cu masina.

Potrivit noului proiect, la 90 de zile dupa ce vanzatorul si-a radiat masina de pe numele lui, informatia va pleca la administratia financiara care va notifica politia ca in trafic este o masina cu alt proprietar decat cel din baza de date.

Secretar de stat: "Nu mai vorbim de situatiile cand nu mai dai de cetatean pentru ca masina de fapt se vinde in cascada si in decursul unui an, masina isi schimba proprietarul de trei patru ori."

Si in acest caz, masina va fi oprita in trafic iar noul proprietar sanctionat cu amenda pana la 2000 de lei.

Noi reguli la ITP adoptate de Guvern. Cum vor fi clasificate defectiunile si in ce conditii masina va fi trasa pe dreapta
Noi reguli la ITP adoptate de Guvern. Cum vor fi clasificate defectiunile si in ce conditii masina va fi trasa pe dreapta
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
sanctiune trafic
Sancțiunile pentru șoferi s-ar putea modifica. Permisul va fi suspendat mult mai greu
Mai mulţi bani pentru românii care vor să îşi ia maşini "verzi". Planul Guvernului
Prima parcare intermodală e gata, dar stă închisă. Autoritățile ar aștepta alegerile
Anchetă la o companie de leasing, bănuită că dădea înapoi kilometrajul maşinilor
Noul Porsche Cayenne, promovat cu film turnat la noi în țară. Cum au fost convinși să aleagă România
România, cea mai mare scădere din UE la înmatriculările de autoturisme noi
salonul auto bucuresti
Salonul Auto București. Cum arată mașina electrică pe care o puteți lua cu 7.500 euro
Salonul Auto București. Trotinete, biciclete electrice și mașini de 100.000 de euro
Separatoare cu role pe cele mai periculoase drumuri. Vom fi primii din Europa cu sistemul
Salonul auto de la Paris. Mașina zburătoare gândită pentru a fi folosită pe post de taximetru
Mașini parcă venite din viitor la Salonul auto de la Paris
Noi reguli pentru maşinile vândute în Europa în următorii ani. Ce vor trebui să aibă