Reguli noi pentru soferii romani, in urma unei directive UE. In ce situatie vor ramane fara certificatul de inmatriculare

Ultima actualizare: 03-08-2017 16:29

Atentie, soferi! Daca nu aveti inspectia tehnica periodica la zi, autoritatile va suspenda inmatricularea masinii.

 

Ministerul de Interne vrea sa-i oblige pe conducatorii auto sa fie responsabili si sa nu mai circule cu autoturisme cu defectiuni, care sa produca accidente. Proiectul care schimba regulile va fi trimis Guvernului pentru adoptare si este urmarea unei directive a Uniunii Europene, care se va aplica in toate statele membre.

In acest moment, legea ii obliga pe soferi sa faca inspectia tehnica periodica a masinii o data la doi ani. Dar multi nu respecta aceasta regula. Stiu ca daca ar merge in service, nu ar trece examinarea pentru ca au probleme la directie, frana sau lumini. Asa ca ies in trafic, desi pun in pericol viata lor si pe a celorlalti soferi.

Maria Cretu, administrator service ITP: "Nu ii intereseaza acte, nu ii intereseaza nimic. Am avut si situatii de genul acesta, de exemplu era o doamna care a zis ca nu e treaba ei sa verifice daca are ITP. Si astazi am avut un client care avea ITP-ul expirat de 3 luni de zile."

In prezent, cei care nu au ITP-ul actualizat scapa cu o amenda. Dar Ministerul de interne a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care ii va sanctiona dur.

Astfel, cand ITP-ul unei masini expira, Registrul Auto Roman emite o notificare catre Directia de Inmatriculari Auto, care suspenda automat inmatricularea masinii cu ITP expirat. Informatia merge apoi la politia rutiera.

Silviu Areserescu, imputernicit sef serviciu DRPCIV: "In momentul in care veti fi depistat in trafic conducand acel vechicul, veti fi oprita de colegii de la rutiera si acestia observand ca masina are imnatricularea suspendata, va vor retine certificatul de inmatriculare pana la trecerea unei noi inspectii tehnice."

In plus, soferii care ajung in aceasta situatie vor primi si o amenda, intre 1200 si 2000 de lei. Ministerul de Interne vrea sa-i oblige astfel pe soferi sa nu mai cirucle cu masini care pot fi un pericol public.

Director adjunct Directia Rutiera IGPR: "Autovehiculele care nu sunt verificate si care nu au inspectie tehnica periodica pot avea defectiuni grave la sistemul de directie si pot produce accidente."

Specialistii RAR spun ca masinile vechi sunt cele care trec tot mai greu inspectia tehnica, iar in romania au fost inmatriculate in ultimul an nu mai putin de un sfert de milion de vehicule cu peste 8 ani vechime.

Pe langa ITP, politistii vor sa rezolve si problemele care apar atunci cand o masina este vanduta. Cumparatorul uita, in unele cazuri, sa o inmatriculeze, iar vechiul proprierar primeste amenzile si plangerile cu toate ca nu mai are nicio legatura cu masina.

Potrivit noului proiect, la 90 de zile dupa ce vanzatorul si-a radiat masina de pe numele lui, informatia va pleca la administratia financiara care va notifica politia ca in trafic este o masina cu alt proprietar decat cel din baza de date.

Secretar de stat: "Nu mai vorbim de situatiile cand nu mai dai de cetatean pentru ca masina de fapt se vinde in cascada si in decursul unui an, masina isi schimba proprietarul de trei patru ori."

Si in acest caz, masina va fi oprita in trafic iar noul proprietar sanctionat cu amenda pana la 2000 de lei.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO