Programul “Rabla” 2020. Care sunt noutățile

×
Codul embed a fost copiat

Rabla 2020. Programul ''Rabla'' vine anul acesta cu noutăţi. Bugetul alocat pentru ''Rabla Plus'' este mai mare ca în 2019, cu 45 de procente, astfel încât mai mulţi români să îşi poată cumpăra maşini electrice, cu ajutor de la stat.

În plus, cei care vor să îşi ia o maşină hibrid, primesc un bonus mai mare cu 800 de lei. Ca noutate, în Programul Rabla 2020, au fost incluse şi motocicletele.

Programul "Rabla Plus" 2020. Mai mulți bani pentru mașinile electrice

 

Cel mai mare ajutor de la stat este acordat pentru maşinile electrice, care pot fi achiziţionate prin programul Rabla Plus. În acest caz nici măcar nu e nevoie să casaţi o maşină veche.

Dacă vreţi o maşină electrică, primiţi un voucher de 45.000 de lei, adică aproape 10.000 de euro, pentru o maşină hibrid plug-in, 20.000 de lei, iar pentru o motocicletă electrică 3.000 de lei.

Citește și
Duster
Mașinile Dacia, la mare căutare peste hotare. Câte s-au vândut în străinătate în 2019

Puteţi combina şi cu o primă de casare, dacă aveţi totuşi şi o maşină veche. Deşi programul nu a început încă, puteţi merge de pe acum la dealerii auto pentru a rezerva o maşină nouă.

Programul "Rabla" 2020. Cât este prima de casare

 

Dacă vorbim de programul Rabla Clasic, dedicat maşinilor pe motorina, benzina ori GPL, prima de casare a unei maşini vechi va fi tot de 6.500 de lei.

La această sumă pot fi adăugate şi ecobonusuri de 1000 de lei în cazul unei maşinii cu emisii reduse de dioxid de carbon sau o maşină GPL.

Dacă veţi cumpăra o maşină hibrid, valoarea creşte de la 1.700 de lei, cât era anul trecut, la 2.500 de lei. Ecobonusurile pot fi combinate.

Costel Alexe, ministrul Mediului: "Suma poate atinge 2000 de euro în cazul în care mașina nouă respectă regulile a două ecobonusuri".

De exemplu, dacă un român va alege să cumpere o mașină hibrid convențional, i se va deconta din costul total al mașinii suma de 2000 de euro.

"Rabla" pentru motociclete

 

O altă noutate este ca, în acest an, vor fi incluse şi motocicletele în program. În acest caz, este nevoie să fie casată o maşină mai veche de 8 ani, iar voucherul ajunge la 3.500 de lei, adică în jur de 10% din valoarea unei motociclete noi.

Răzvan Pavel, Asociația MotoADN: "Poluează mai puţin cu 20% decât o maşină electrică, şi maşinile electrice lasa în atmosfera praf, de la uzura de anvelope. Comparativ cu o maşină clasică, diferenţa este de 50%.

Spre deosebire de alte mijloace de deplasare alternativă, marele avantaj este că nu necesită modificări ale căii de rulare, nu trebuie să amenajăm piste speciale spre deosebire de biciclete sau trotinete, pentru care e nevoie de acele piste speciale.

Costel Alexe, ministrul Mediului: "Sunt programe care finanţează bicicletele, am luat această variantă în considerare. Din păcate, pistele de biciclete, fie că vorbim de Bucureşti sau mările oraşe, aproape că lipsesc, sau dacă sunt, nu sunt propice deplasării în siguranţă în interiorul oraşului.

Autorităţile speră totuşi că odată cu numărul motocicletelor de pe străzi nu va creşte şi numărul accidentelor. Doar în Capitală, anul trecut au fost 70 de accidente în care au fost răniţi motociclişti, iar o persoană şi-a pierdut viaţa.

Programul Rabla pentru Electrocasnice

 

În 2020 va continua şi Programul Rabla pentru Electrocasnice.

100.000 de vouchere vor fi acordate pentru frigidere, maşini de spălat rufe sau vase, aparate de aer condiţionat şi televizoare. Toate programele vor începe în această primăvară.

Citește și...
Ministerul Mediului lansează programul Rabla pentru motociclete: 3500 de lei, prima de casare
Ministerul Mediului lansează programul Rabla pentru motociclete: 3500 de lei, prima de casare

Ministerul Mediului a anunțat, marți, că lansează în premieră, în România, ”Programul Rabla pentru motociclete”.

Mașinile Dacia, la mare căutare peste hotare. Câte s-au vândut în străinătate în 2019
Mașinile Dacia, la mare căutare peste hotare. Câte s-au vândut în străinătate în 2019

Automobile Dacia a vândut, în anul 2019, un număr de 736.570 de autoturisme, dintre care 581.543 au fost comercializate în statele UE şi în cele ale Asociaţiei Europene de Liber Schimb.

Recomandări
Medvedev critică încercările Occidentului de a
Medvedev critică încercările Occidentului de a "preveni" al Treilea Război Mondial prin înarmarea Kievului

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, a reacționat vehement la afirmațiile surprinzătoare făcute de ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

Stare de alertă în Vrancea. Premierul Ciucă a convocat în regim de urgență Comitetul Național pentru Situații de Urgență
Stare de alertă în Vrancea. Premierul Ciucă a convocat în regim de urgență Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Autoritățile au instituit stare de alertă în județul Vrancea din cauza vremii, a transmis sâmbătă Guvernul.

Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO
Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO

În timp ce Germania și SUA au anunțat că intenționează să trimită tancuri Leopard și Abrams către forțele lui Volodimir Zelenski, Rusia a dezvăluit o nouă armă terifiantă pe care o numește "robot ucigaș".