Escrocherii cu mașini la mâna a doua. Paguba cu care s-a ales un șofer, după 2 săptămâni
Mare grijă dacă vreți să cumpărați o mașină la mâna a doua! Un raport al unei firme de profil arată că 60 la sută dintre autoturismele scoase la vânzare au cel puțin o defecțiune ascunsă.
Din neatenție sau lipsă de cunoștințe, mulți români ajung astfel să investească sume considerabile în reparații la scurt timp după ce devin proprietari. Valoarea medie a reparațiilor în acest an este de 6.600 de euro.
În cazul în care vreţi să cumpăraţi o maşină la mâna a doua, nu ar trebui să vă limitaţi numai la verificarea kilometrajului, spun specialiştii. Dacă nu sunteţi atenţi şi la starea tehnică, riscaţi să descoperiţi mari probleme imediat după cumpărare.
Șofer: După ce am luat-o, după două săptămâni i-am făcut motorul şi ambreajul. Motorul l-am segmentat şi ambreajul patina.
Reporter: Cat aţi mai investit după ce aţi luat-o?
Șofer: Vreo şase mii de lei.
Multe dintre defecţiuni sunt bine ascunse şi este indicat să cereţi sfatul unui mecanic, de pildă.
Sandu Herciu, mecanic: În cazul de faţă, avem notat aici ultimul schimb de distribuţie la 115.000 de km în 2015, la demontare găsim piese cu an de fabricaţie 2017. O piesă fabricată în 2017 nu putea fi montatata în 2015 pe maşină, asta e clar.
Reporter: Lucruri pe care le vede un mecanic?
Mecanic: Doar un mecanic, un cumpărător nu are cum să vadă chestiile astea particulare."
Daniel Schuszter, vicepreşedinte ASAR: "Doritorii de astfel de autovehicule trebuie să aibă grijă la două lucruri. 1 - proprietarul de la care o cumpăra, credibitatea lui şi 2 vârsta autovehiculului. Treceţi nr de telefon al proprietarului în google şi veţi afla automat câte maşini a vândut respectiva persoană adică dacă se ocupa cu vânzarea de maşini sau este o persoană de încredere, şi-a cumpărat o maşină şi vrea să o vândă."
Registrul Auto Român a lansat în urmă cu şase luni o aplicaţie gratuită cu ajutorul căreia puteţi verifica o maşină. Informaţiile se rezuma însă doar la date tehnice şi la kilometri parcurşi.
Traian Terci, şef reprezentanta RAR Braşov: "Din păcate fiind un site nou nu am putut să îl facem cum ar dori fiecare client care ar vrea să îşi cunoască istoricul vehicului din momentul în care vehiculul a fost fabricat şi comercializat."
Aplicaţia nu vine şi în ajutorul celor care îşi cumpără o maşină din străinătate. Pentru că pot fi verificate doar autoturismele înmatriculate în România.
Cei responsabili promit să îmbunătăţească aplicaţia până la jumătatea anului viitor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!