Franta incepe sa faca reprosuri dupa testul picat de serviciile de informatii. Pe cine "arunca vina" dupa atentate

×
Codul embed a fost copiat

Pe masura ce ancheta avanseaza, devin tot mai evidente greselile serviciilor de securitate franceze care ar fi trebuit sa ii tina sub stricta supraveghere pe teroristi.

Trei dintre atacatorii de vineri se aflau de ceva vreme pe lista suspectilor care ar fi trebuit urmariti indeaproape. Si cu toate acestea au reusit sa planuiasca si sa execute nestingheriti, atentatele teroriste. Constiente de aceste erori grave autoritatile de la Paris iau masuri menite sa previna greseli similare.

Acest hotel ieftin dintr-o suburbie a Parisului si un apartament inchiriat la cativa kilometri distanta au devenit puncte de interes in ancheta. Aici si-au planuit teroristii masacrul de vineri seara, ascunzandu-se.. in lumina zilei, inainte de asaltul mortal.

Nicolas Comte, seful sindicatului politiei francize: “Se presupune ca acolo s-au intalnit si au discutat, inainte sa isi duca la indeplinire, fiecare, atacurile.”

Cel putin trei dintre ei se aflau deja in vizorul politiei, asa ca intrebarea este "Cum au reusit sa planuiasca atentatele, fara sa trezeasca suspiciuni?" O explicatie ar putea fi numarul insuficient al fortelor de securitate care ar fi trebuit sa nu ii scape din ochi.

Citește și
Paris
Ce presupune articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona invocat de presedintele Hollande, dupa atentatele din Paris
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Nicolas Comte, seful sindicatului politiei francize: “Pentru operatiunea de urmarire a unei singure persoane, trebuie sa ai 15-20 de ofiteri de politie dedicati"

Nic Robertson, corespondent CNN: “Pe masura ce ancheta avanseaza, apar noi dovezi despre erori grave in culegerea de informatii, nu doar in Franta, ci si intre Franta si aliatii ei. Asa ca au incepu deja sa apara reprosuri."

Bernard Cazeneuve, ministrul de interne francez: "Suspectii din Belgia, care au ajutat la planuirea si executarea atentatelor, nu au fost raportati serviciilor de securitate franceze"

Critica ii vizeaza pe sefii serviciilor belgiene de securitate, acuzati ca nu i-au monitorizat pe suspectii "concentrati" in cartierul Molenbeek din Bruxelles. Ministrul de justitie de la Bruxelles a recunoscut ca serviciile de securitate de la el din tara au probleme de comunicare. Insa nici francezii nu au fost "pe faza". 6 dintre atacatori calatorisera in Siria, iar trei dintre ei erau cunoscuti ca islamisti radicali. Pe numele lui Sami Amimour, unul dintre teroristii kamikaze de la Bataclan, era emis un mandat international de arestare. Cu toate acestea, a incercat sa ajunga in Yemen, in 2012. Un alt terorist, Ismail Omar Mostafai, care apare in acest videoclip rap, a reusit sa ajunga in Turcia.

Nic Robertson, corespondent CNN: “Autoritatile turce spun ca Mostefai a intrat in tara in 2013 si ca nu se afla pe nicio lista de suspecti. De asemenea, spun ca le-au cerut de doua ori autoritatilor franceze informatii despre el, insa nu au primit raspuns. Francezii nu au comentat declaratiile. Oricum, nu asa si-au imaginat liderii lumii cooperarea serviciilor secrete, in lupta impotriva ISIS"

Aceleasi greseli impardonabile au iesit la iveala si la masacrul de la Charlie Hebdo. Cei doi teroristi de atunci se aflau de ceva vreme pe o lista de supraveghere, fara ca asta sa ii impiedice sa planuiasca si sa execute atacurile.

Presedintele Hollande promite ca situatia se va schimba odata cu infiintarea a 5.000 de posturi suplimentare, in cadrul serviciilor de securitate. Chiar si asa, ar putea fi insuficient, avand in vedere ca numai in Franta sunt inregistrati 11.000 de jihadisti radicali.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"Un mic idiot care fura portofele." Creierul atentatelor din Paris a sfidat ani de zile fortele de politie europene

Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor teroriste de la 13 noiembrie de la Paris, tinta a asaltului lansat miercuri dimineata de politia franceza la Saint-Denis, este un jihadist belgian in varsta de 28 ani.

Ce presupune articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona invocat de presedintele Hollande, dupa atentatele din Paris
Ce presupune articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona invocat de presedintele Hollande, dupa atentatele din Paris

Este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cand articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona, semnat de statele membre UE la 13 decembrie 2007 si intrat in vigoare la 1 decembrie 2009, este invocat de presedintele uneia dintre tarile membre.

Descoperirea facuta de politie intr-un telefon mobil al teroristilor, gasit in apropiere de sala Bataclan:
Descoperirea facuta de politie intr-un telefon mobil al teroristilor, gasit in apropiere de sala Bataclan: "Pornim!"

Detalii noi in ancheta atentatelor de vineri, din Paris, soldate cu 129 de morti si cel putin 350 de raniti.

Opt persoane retinute si doua ucise in rafala de 5.000 de gloante a raidului din Paris. Procuror:
Opt persoane retinute si doua ucise in rafala de 5.000 de gloante a raidului din Paris. Procuror: "Erau gata sa actioneze"

Creierul atentatelor teroriste de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, ar fi fost omorat de fortele franceze antitero. Informatia a aparut in publicatia Washington Post, care citeaza responsabili europeni din domeniul securitatii.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.