Ce presupune articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona invocat de presedintele Hollande, dupa atentatele din Paris
Este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cand articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona, semnat de statele membre UE la 13 decembrie 2007 si intrat in vigoare la 1 decembrie 2009, este invocat de presedintele uneia dintre tarile membre.
Presedintele Francois Hollande a cerut, in urma atentatelor teroriste din Paris, ajutorul tuturor statelor membre UE, prevazut de articolul 42.7.
Ce prevede articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca un stat membru al UE este victima unei agresiuni armate, toate celelalte state membre au obligatia de a acorda sprijin si ajutor prin toate mijloacele de care dispun, in acord cu articolul 51 din Carta ONU( dreptul la autoaparare individuala sau colectiva in cazul in care se produce un atac armat impotriva unui Membru al Natiunilor Unite, pana cand Consiliul de Securitate va fi luat masurile necesare pentru mentinerea pacii si securitatii internationale). Acest ajutor oferit nu va aduce niciun prejudiciu securitatii si politicii de aparate a celorlalte state membre.
Acest articol nu obliga neaparat la o implicare militara a statelor membre. Tari precum Irlanda, Austria sau Suedia, care si-au mentinut mereu statutul de neutralitate, au libertatea sa isi mentina aceasta pozitie in continuare.
De asemenea, articolul nu submineaza atributiile prevazute in articolul 5 al tratatului Nord-Atlantic, si anume: "un atac armat impotriva unuia sau a mai multor state membre din Europa sau din America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor si in consecinta, daca se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitand dreptul sau individual sau colectiv la autoaparare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Natiunilor Unite, va da asistenta Partii sau Partilor atacate, prin luarea in consecinta, individual si concertat cu celelalte parti, a acelor masuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea fortei armate, pentru a restaura si a mentine securitatea zonei Nord-Atlantice.”
Presedintele Francois Hollande a optat pentru o abordare interguvernamentala prin invocarea articolului 42.7 din Tratatul de la Lisabona, facand astfel apel la solidaritate doar la nivelul Europei. Daca ar fi invocat articolul Aliantei Nord-Atlantice, ar fi insemnat ca Franta apeleaza si la ajutor american.
Articolul din Tratatul de la Lisabona este similar articolului 5 al Aliantei Nord-Atlantice, articolul invocat de Statele Unite dupa atentatele din 11 septembrie.
Statele membre ale Uniunii Europene au raspuns pozitiv, marti, cererii de ajutor pe care Franta a formulat-o in virtutea articolului 42.7 al Tratatului de la Lisabona, dupa atentatele de la Paris si Saint-Denis.
"La Bruxelles, tocmai am invocat articolul 42.7 in numele Frantei #UE", a anuntat ministrul francez al Apararii Jean-Yves Le Drian, intr-un mesaj postat pe Twitter.
Ajutorul european ar putea consta intr-o sustinere sporita in Siria, in Irak si in Africa, a adaugat el.